Zaterdag 28/01/2023

Voor u uitgelegdAlles wordt duurder

Uw koopkracht is aan het wegsmelten terwijl u erbij staat. Dit kunt u er zelf aan doen

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Inflatie wordt wellicht hét woord van het jaar 2022. De prijzen stijgen aan een snelheid dat in decennia niet meer is gezien. Hoe houdt u de kosten binnen de perken en zorgt u ervoor dat u de inflatie zo weinig mogelijk voelt in uw ­portemonnee?

Lieven Desmet

Energie is de boosdoener

De voornaamste drijfveer voor die hoge vlucht van de inflatie zijn de energieproducten, stelt het Belgische studiebureau Statbel. Vooral de prijzen voor aardgas en elektriciteit zijn compleet losgeslagen. Hoe wapen je jezelf tegen dergelijke prijsopstoten? Helaas zijn er geen wonderformules. Wie het geluk heeft van een vast energiecontract te hebben, moet vooral niks doen. Wie een variabel contract heeft, doet er goed aan om goed de prijzen te volgen. Er zijn nog energieleveranciers die iets betere formules aanbieden en als klant mag je best wel assertief zijn. Vergelijken en niet aarzelen om te switchen van contract is de boodschap.

Duurder winkelmandje

Voeding laat zich niet opjagen door de fors gestegen inflatie, maar dat zal heus niet zo blijven. Het laatste anderhalf jaar zijn verschillende grondstoffen voelbaar in prijs gestegen. Dat is onder meer het geval voor tarwe, suiker, vlees, zuivel en plantaardige oliën.

Grondstoffen maken ongeveer een derde uit van de totale productkost. Producenten en retailers bikkelen momenteel over wie welk deel van die gestegen kost moet dragen. Onder meer Pierre-Alexandre Billiet, CEO van retailnetwerk Gondola, is ervan overtuigd dat de toenemende grondstofprijzen op termijn doorgerekend worden aan de consumenten in de supermarkten. Over de omvang van die prijsstijging is het gissen. Als consument kan je hier weinig tegen beginnen. Sommige spullen heb je nu eenmaal nodig. En eten moeten we allemaal.

Toch is ook hier prijsvergelijken de boodschap. Volgens Test Aankoop kan een gezin op jaarbasis zowat 800 euro uitsparen door te opteren voor de goedkoopste supermarkt(en). Als je weet dat de inhoud van de gemiddelde winkelkar op jaarbasis zo’n 5.300 euro bedraagt, dan is dat toch al een aardig verschil. Daarvoor moet je vooral zogenaamde B-merken of huismerken kopen. Op de klassieke A-merken, zeg maar Coca-Cola of Nutella, verdienen de supermarkten zelf niet veel. Het zijn de grote multinationals die daar de dans leiden en daarom zijn de prijsverschillen voor dergelijke A-merken in de verschillende warenhuizen eerder miniem. Ook diensten zijn wat gestegen, denk daarbij aan uw Netflix-abonnement of etentjes op restaurant. Dergelijke uitgaven zijn niet strikt noodzakelijk en kan je als consument dus beter beheren.

Kus uw spaargeld wakker

Met een historisch lage rente op het spaarboekje en de stijgende inflatie is uw koopkracht dus aan het wegsmelten terwijl u erop toekijkt. De centrale banken zeggen dat die hogere inflatie tijdelijk is, maar de vraag is: wat is tijdelijk? Zolang vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd raken, zal dat de prijzen doen opveren. Pas wanneer er weer wat rust komt op de markt, zal dat een impact hebben op de prijzen, en op de inflatie, meent Koen De Leus van BNP Paribas Fortis.

Hoewel centrale banken zich dus vooralsnog nog niet veel zorgen lijken te maken, is een stijgende inflatie dodelijk voor uw vermogen. Van de 1.000 euro die u op een spaarrekening zet, blijft bij een inflatie van ongeveer 2 procent (het streefdoel van de Europese Centrale Bank) na tien jaar nog zowat 825 euro koopkracht over. Dat hebben beleggers ook door: vandaar de toegenomen interesse in de beurzen. De aandelenmarkten bieden historisch gezien een goede bescherming tegen inflatie, maar dan wel op voorwaarde dat de instapwaarderingen geen al te gekke hoogtes opzoeken.

Hoed u voor hypes met andere woorden. Eenzelfde redenering geldt ook voor vastgoed. De Belg heeft van oudsher een baksteen in de maag. Alleen knipperen her en der al waarschuwingslichten voor overdreven prijzen in bepaalde regio’s en types vastgoed. Zo is de mediaanprijs van een huis (gesloten bebouwing) in Vlaanderen in de eerste jaarhelft van 2021 met ruim 9,7 procent gestegen tot 260.000 euro. Voor een open bebouwing in Vlaanderen ligt de mediaanprijs op 365.000 euro, 7,4 procent meer dan vorig jaar. Een appartement kost nu gemiddeld 217.184 euro in Vlaanderen, 6 procent meer dan in de eerste jaarhelft van 2020. Uitkijken en uw huiswerk maken is ook hier de boodschap.

Het leven is duurder geworden, en beterschap zit er niet meteen aan te komen Beeld ANP
Het leven is duurder geworden, en beterschap zit er niet meteen aan te komenBeeld ANP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234