Zondag 20/10/2019

Uw digitale leven is miljarden waard

Op welk besturingssysteem zullen uw smartphone, tablet en andere toestellen draaien? Google Android, Apple en Microsoft Windows strijden om uw digitale bloedsomloop.

Android. Het is geen alombekend merk, maar misschien wel de belangrijkste technologie van het moment. Het is het besturingssysteem dat Google lanceerde voor smartphones en tablets. Die onderliggende software doet alle toepassingen draaien.

Android is wereldwijd aan een indrukwekkende veroveringstocht bezig. Van alle nieuwe verkochte smartphones draaien vier op de vijf op het besturingssysteem. Dat is vooral te danken aan de alliantie met Samsung, veruit 's werelds grootste smartphoneverkoper.

Android kon in amper een jaar tijd zijn marktaandeel voor nieuwe smartphones vergroten van 64 naar 79 procent. Nummer twee, iOS, het besturingssysteem waarop alle iPhones draaien, ziet zo de kloof vergroten. Windows Phone van Microsoft heeft BlackBerry voorbijgestoken en is nu de nummer drie, maar volgt op verre afstand van het topduo.

Heibel om een app

"Android heeft de voorbije drie, vier jaar een haast automatische groei gekend", zegt Anshul Gupta van onderzoeksbureau Gartner. "Dat komt omdat er al miljoenen Androidtoestellen op de markt zijn, wat het voor ontwikkelaars aantrekkelijk maakt om nieuwe apps te maken. Een heleboel ontwikkelen alleen nog maar voor Android." Zoals Windows al jarenlang de pc-markt domineert, lijkt Android zo de macht te grijpen op de markt van mobiele toestellen.

De strijd gaat al lang niet meer om de smartphone alleen. Google, Apple en Microsoft willen uw huiskamer, bureauruimte, auto en zelfs uw lichaam veroveren. Ze dromen van een eengemaakt ecosysteem: van smartphone, tablet en laptop over de spelconsole en tv tot de autoradio. Straks volgen wellicht de intelligente horloge - er wordt volop gespeculeerd op plannen bij zowel Samsung als Apple - en de hitechbril, zoals Google Glass.

Wie de slag wint, houdt de vinger aan de pols van het digitale leven van honderden miljoenen consumenten. Hun eigen besturingssysteem is daarbij het belangrijkste wapen die de IT-reuzen in de strijd gooien. De operating systems vormen het hart en de bloedsomloop van de toestellen en internetdiensten.

Android geeft bijvoorbeeld snelle toegang tot Googlediensten als de gps-dienst Google Maps, e-mailcomponent Gmail, de online agenda Google Calendar en videoservice YouTube. De meeste diensten werken ook op toestellen met het besturingssysteem van Apple en Microsoft, maar het is op een Androidtoestel dat ze het beste worden geïntegreerd.

Illustratief is de heibel rond de YouTube-app voor Windows Phone. Microsoft lanceerde een nieuwe Windowsapplicatie voor YouTube, maar Google blokkeerde die. Microsoft verwijt het internetbedrijf redenen te verzinnen om de gebruikers van Windows Phone te benadelen. Google hekelde echter dat de app de gebruiksrichtlijnen niet volgt en advertenties niet altijd correct weergeeft. Google bracht zelf een applicatie voor YouTube uit op Android en iOS, maar niet op Windows Phone.

Hetzelfde spanningsveld hangt rond Apples online mediawinkel iTunes: die kan ook worden aangesproken vanop een pc met Windows erop, maar niet op een smartphone of tablet met Android of Windows, en werkt per definitie beter samen met een Appletoestel.

De drie populairste besturingssystemen hebben ook een eigen online paspoort, wat het makkelijk maakt om nieuwe apps te installeren en ze ook op andere toestellen te laten draaien. Zo heeft Microsoft zijn Live ID, dat diensten op het internet, smartphones, tablets en de Xbox 360-videogameconsole aan elkaar rijgt.

Relatief nieuw zijn ook de clouddiensten die de drie achter hun systemen hebben draaien: Google Drive, Windows SkyDrive en Apple iCloud zijn in staat om ettelijke terabytes (veel meer dan de harde schijf van een laptop kan dragen) aan gebruikersbestanden veilig op te slaan in een datacenter ergens op de wereld, en die ook beschikbaar maakt vanop ieder punt waar er toegang is tot het internet. Ook die clouddiensten zijn verregaand geïntegreerd met de eigen toestellen van het merk: Apples iClouddienst parkeert alle foto's die met de iPhone of iPad worden gemaakt automatisch online. U kunt als consument de drie platformen wel combineren, maar het besturingssysteem, de toestellen en de achterliggende webdiensten zijn zo strikt aan elkaar geregen dat u zichzelf daar geen plezier mee doet.

Kip of ei

BlackBerry, gedegradeerd tot de nummer vier in smartphoneland, gooide deze week de handdoek in de ring. Het bedrijf zag zijn marktaandeel in een jaar tijd halveren tot 2,7 procent en vindt dat niet meer levensvatbaar. Het bedrijf stelt zich open voor alle strategische opties, waaronder een verkoop.

Is de koek nu verdeeld tussen de drie tenoren, Google Android, iOS van Apple en Microsoft Windows? "Het wordt in elk geval moeilijk om je daar nog tussen te wringen", denkt Gartner-analist Gupta. "Het gaat immers niet alleen om de lancering van een nieuwe technologie. Er moet ook een matuur ecosysteem rondhangen voor de eindgebruiker. En je moet een samenwerkingsplatform hebben voor de ontwikkelaars. Pas als je over die drie elementen samen beschikt, maak je een kans."

Het gonst van de speculaties rond BlackBerry. Microsoft wordt genoemd als mogelijke koper, net als enkele nieuwe Aziatische spelers. Ook internetreuzen als Facebook en Amazon, dat vooral in de Angelsaksische wereld sterk staat, worden genoemd. Beide bedrijven doen zwaar hun best om de consument over hun volledige internet- en mediaverbruik aan zich te binden. Ze missen echter nog een eigen besturingssysteem. Onlineverkoper Amazon ging enkele jaren geleden al van start met zijn eigen Kindle-tablets en bewees daarmee niet bang te zijn om zijn actieradius uit te breiden.

Maar is het wel mogelijk om bijna van uit het niets de markt voor besturingssystemen aan te vallen? "Niets is onmogelijk", antwoordt Gupta. "Kijk naar de smartphonemarkt in 2007. Toen had Symbian, het besturingssysteem voor Nokia, een marktaandeel van liefst 75 procent. Zowel Android als iOS was vrijwel onbestaand. Vergelijk dat met de cijfers vandaag. Android en iOS domineren de markt, terwijl Symbian helemaal is weggeveegd. Dat allemaal in nog geen zes jaar tijd."

Waarnemers houden ook Samsung in de gaten. Als belangrijkste hardwarespeler kan het mee bepalen welk besturingssysteem de plak zal zwaaien. Samsung is op zijn eentje goed voor 40 à 50 procent van de Androidverkoop. Het superverbond levert beide partijen geen windeieren op, maar maakt Samsung wel afhankelijk van Google. De Zuid-Koreaanse reus verkent daarom allianties met andere partijen.

Gupta: "Samsung verkoopt ook toestellen die draaien op de besturingssystemen Bada, Windows en Tizen. Samsung heeft zelfs een tijdje gedacht om volop in te zetten op Bada, maaris daar weer van afgestapt. Het bedrijf lijkt nu eerder in de weer om Tizen als alternatief te ontwikkelen. Maar het is nog onduidelijk of dat iets wordt. We moeten zien hoe Tizen gaat evolueren."

"Het is het kip-of-eiverhaal", vat de Gartner-expert samen. "Ontwikkelaars maken pas apps als er genoeg gebruikers zijn. Er zijn pas genoeg gebruikers als er voldoende toestellen van verkocht worden. Maar de gebruiker zal een toestel met een besturingssysteem pas kopen als er genoeg apps zijn. Wil een nieuwe speler succes hebben, komt het er op aan de gebruikerservaring helemaal te herdefiniëren. Want als je met hetzelfde afkomt als Android en iOS, ben je verloren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234