Woensdag 22/05/2019

Beton

Uw beton uitbreken levert geld op

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Beeld Photo News

De Vlaamse overheid trekt 5 miljoen euro uit om Vlaanderen te ‘ontharden’, zo schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Vandaag is 14 procent van Vlaanderen verhard, waardoor veel regen rechtstreeks in de riolering verdwijnt in plaats van in de grond. "Gevolg hiervan is dat we bij hevige regens vaak kampen met wateroverlast omdat onze rioleringen de hoeveelheid aan water niet kunnen slikken”, zo legt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) uit. “Daarbij komt ook nog eens dat beton en asfalt de hitte vasthouden, waardoor het 's avonds minder snel afkoelt.”

Schauvliege wil daar nu verandering in brengen met de nieuwe financiering. Per project is er maximum 250.000 euro beschikbaar en niet alleen burgers, maar ook bedrijven en lokale overheden komen in aanmerking.

Volgens Patrick Willems, professor waterbouwkunde aan de KU Leuven, is het alvast een stap in de goede richting om die 14 procent verharding terug te dringen. “Heel veel mensen liggen niet wakker van de problemen die een gevolg kunnen zijn van onze verhardingswoede. De enige manier om die verharding wat terug te dringen is om met dit soort financiële stimulansen werken. Het is een maatregel die we eigenlijk al heel lang bepleiten.”

Het is een eerste maatregel tegen grondverharding, in 2040 volgt de betonstop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.