Zaterdag 04/02/2023

Urs Richle

De witte chauffeur

Actiethriller

Uitgeverij Manteau/Signature ISBN 90 2231 539 8 149 pagina's * 650 frank (16,11 euro)

Een Zwitser met een nieuwe toon

Weer een fijne Europese thriller van uitgeverij Signature: Der Weisse Chauffeur van de Zwitserse schrijver Urs Richle (°1965). 's Mans vierde boek dateert al van '96 (Richle heeft sindsdien nog een handvol thrillers geschreven) maar is pas nu in het Nederlands vertaald. De bekroning met de Preis der schweizerischen Schiller-Stiftung zal daar wel voor iets tussenzitten. Het verhaaltje: Harry W. wordt na jaren dienst ontslagen bij de bank. Hij vindt dat zijn vader de reden is waarom hij zijn job heeft verloren. Hij werd immers aangenomen precies op de dag dat papa een grote som geld op een rekening had gestort. Nu dat geld weer opgenomen is, staat Harry op de keien. Hij begint als een bezetene te solliciteren en meet zichzelf telkens een nieuw beroep aan. Zijn vriendin wordt er gek van en verlaat hem. Vanaf dan biedt hij zich aan als privé-chauffeur. Hij wordt aangenomen, maar wanneer hij bij de villa van zijn kersverse baas verschijnt, blijkt die verlaten te zijn. De Duitse en Zwitserse pers was destijds niet spaarzaam met lof. De Süddeutsche Zeiting was vooral gecharmeerd door "de nieuwe toonzetting, gekarakteriseerd door gedetailleerde beschrijvingen en vertelfantasie."

Spionagethriller

Mark Burnell

De ritmesectie

Uitgeverij De Boekerij ISBN 90 2252 650 X 400 pagina's * 730 frank (18,09 euro) Mark Burnell baarde nogal wat opzien met dit thrillerdebuut. In een (literair?) wereldje dat alsmaar nieuwe sterren nodig heeft, werd hij dan ook ingehaald als een 'nieuwe ontdekking'. In The Rhythm Section maken we kennis met Stephanie Patrick, die haar ouders en haar broer verloren heeft bij een vliegtuigongeval boven de Atlantische Oceaan. Ze verzeilt in de prostitutie en raakt verslaafd aan drugs en alcohol. Een journalist, Keith Proctor, haalt haar uit haar benarde positie. Hij wil een artikel schrijven over de nabestaanden van de ramp. Hij vertelt haar dat het vliegtuig eigenlijk werd neergehaald en dat de aanslag in de doofpot werd gestopt door verscheidene spionagediensten. Zijn bron is een MI5-agent. Stephanie wil zich wreken en dat valt ook MI5 op. De Britse spionagedienst rekruteert haar en belast haar met een infiltratieopdracht. Ze moet binnendringen in de groepering die verantwoordelijk is voor de aanslag op haar ouders.

Detectivethriller

J.M. Redmann

Tussen wet en verlangen

Uitgeverij Atlas ISBN 90 2542 089 3 335 pagina's * 998 frank (24,73 euro) The intersection of law and desire dateert uit 1995. Redmann lanceert er zijn hoofdpersoon, Michelle 'Mickey' Knight, een vrouwelijke detective die gebukt gaat onder een levensgroot jeugdtrauma en die er alles aan wil doen om anderen te beschermen tegen de gevaren van de duistere onderwereld van New Orleans. 'Mickey' wil zich ontfermen over Cissy, een meisje dat seksueel misbruikt wordt, maar wanneer die pogingen een obsessie dreigen te worden brengt ze haar relatie met haar vriendin Cordelia in gevaar. Ook haar vrienden en collega's volgen haar doen en laten met argusogen. Mickey gaat 'ondergronds' en stoot op een netwerk dat draait om kinderporno. Complimenten genoeg voor Redmann. Val McDermid viel vooral voor de charmes van de vrouwelijke hoofdpersoon: "slim, sexy en veelzijdig als de stad waarin ze opereert". Toch lijkt het stilaan een gimmick te worden: lesbische detectives die kindjes redden uit de klauwen van enge mannen. Dat maakt dit sociaal geëngageerde boek er alvast niet minder spannend op.

Psychologische thriller

Patricia Carlon

De rennende vrouw

Uitgeverij Meulenhoff ISBN 90 2906 504 4 254 pagina's * 640 frank (15,86 euro) Larapinta, Australië. Wanneer op een gure herfstavond het lijk van de jonge Carol Zamia wordt teruggevonden in een kreek, denkt iedereen dat het om een spijtig ongeval gaat. De dag nadien ontvangt Gabriel Endicott, een rijke jonge weduwe die pas in Larapinta is komen wonen, een krantenknipsel. Daarin wordt een politieman geciteerd die op zoek is naar een 'jonge, blonde vrouw in een witte jurk' die op de avond van Carols ongeval vlakbij de kreek gezien is. Gabriel herkent onmiddellijk zichzelf en de politie verdenkt haar van medeplichtigheid aan de dood van het meisje. Gabriels pogingen om zichzelf van alle blaam te zuiveren werken veeleer contraproductief. De Australische thrillerschrijfster Patricia Carlon (°1927) schreef haar thrillers in de jaren zestig en zeventig. The running woman dateert al uit '66. Destijds waren haar boeken verfrissend, vooral omdat de markt toen overspoeld werd door 'politieproceduregedoe'. Nu komen ze niet boven de middelmaat uit.

Fantasy

R. E. Feist & J. Wurts

Vrouwe van het keizerrijk

Uitgeverij Meulenhoff-M ISBN 90 2906 571 0 672 pagina's * 998 frank (24,73 euro) In samenwerking met zijn vriendin, de Amerikaanse schrijfster en illustratrice, Janny Wurts, schreef Raymond E. Feist de Keizerrijk-trilogie. Vrouwe van het keizerrijk is het laatste deel van deze trilogie. We worden meegenomen naar de wereld Kelewan. Lezers (en fans) van De Oorlog van de Grote Scheuring weten dat die wereld zich precies aan de andere kant van die 'grote scheuring' bevindt. Mara, regerend vrouwe van Acoma, wordt door de keizer benoemd tot 'Dienaar van het Keizerrijk'. Ze is gehuwd met de erfgenaam van de machtige Shinzawai en haar vijanden, de Minwanabi, zijn verslagen. Maar toch wordt Mara het doelwit van een genadeloos broederschap van moordenaarsfamilies. Ze wordt belaagd door spionnen en door de Zwarte Mantels, magiërs die buiten de wet staan en die Marabeschouwen als een bedreiging voor hun eeuwenoude macht. Kortom: genieten voor de fans. Ook zo handig wanneer u twee weken onder de wol moet met een fikse snotneus.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234