Donderdag 23/09/2021

Zaak-Coolsaet

Uroloog Bo Coolsaet ook in beroep veroordeeld tot 4 jaar cel in zedenzaak

Bo Coolsaet Beeld Bob Van Mol
Bo CoolsaetBeeld Bob Van Mol

Uroloog Bo Coolsaet (81) is ook door het hof van beroep in Antwerpen veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. De kans is reëel dat hij effectief naar de gevangenis moet, verklaart zijn advocaat Kris Luyckx.

Eind november 2019 werd Bo Coolsaet door de Antwerpse correctionele rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan twee met uitstel, voor de verkrachting van J., zijn destijds vijftienjarige patiënte. Het hof van beroep heeft die straf nu bevestigd. Het openbaar ministerie had net zoals in eerste aanleg de vrijspraak gevorderd. Coolsaet heeft de feiten altijd ontkend.

Coolsaet behandelde de patiënte in 2006 voor blaasontstekingen en bekkenbodempijn. Hij bracht daarbij verscheidene keren een trillend apparaatje bij haar in, dat moest dienen om de opname van een zalf te verbeteren. Coolsaet betastte ook haar borsten en billen, en kuste haar in de hals. Het toestel bezorgde het meisje een orgasme. Volgens Coolsaet ging het echter niet om een orgasme, maar om samentrekkingen van de bekkenbodemspieren die door sommige vrouwen verward kunnen worden met een orgasme.

‘Straf effectief uitzitten’

“Ik zou liegen als ik zeg dat we deze uitspraak hadden zien aankomen”, zegt zijn advocaat, meester Luyckx. “Mijn cliënt is zeer teleurgesteld. Hij had op een ander resultaat gehoopt. Het is altijd een zwart-wit-dossier geweest, met believers en non-believers. Het hof heeft blijkbaar meer geloof gehecht aan de verklaringen van het slachtoffer dan aan die van mijnheer Coolsaet.”

Het openbaar ministerie had zowel in eerste aanleg als in beroep de vrijspraak gevorderd. “En nu zitten we dus in de vreemde situatie dat datzelfde OM zijn straf zal moeten uitvoeren, terwijl het nooit graten in dit dossier heeft gezien. Het OM zal de straf niet naast zich neerleggen, daar maken we ons geen illusies over.”

Maar zal Bo Coolsaet ook effectief achter de tralies vliegen? “In de huidige stand van de strafuitvoering is de kans reëel dat hij die twee jaar effectief zal moeten uitzitten. Hij werd namelijk schuldig bevonden aan zedenfeiten met een minderjarige. Als hij twee jaar effectief had gekregen voor een gewapende overval had hij de binnenkant van de gevangenis waarschijnlijk niet gezien.”

De advocaten van Coolsaet gaan nu hun tijd nemen om het arrest te bestuderen en gaan dan beslissen of er cassatieberoep wordt aangetekend. Coolsaet zelf wenste niet te reageren.

De advocate van het slachtoffer reageert tevreden op het arrest. “We waren er niet gerust in, maar we zijn tevreden dat het vonnis van de rechters in eerste aanleg bevestigd werd. Het illustreert des te meer de onbegrijpelijke houding van het openbaar ministerie”, zegt meester Christine Mussche.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234