Urban Brussel heerst op Elektropedia Awards
Roméo Elvis, de hiphopper die het hevigst schittert aan het Belgische firmament, is gisteren bedolven onder de prijzen tijdens de zevende Red Bull Elektropedia Awards. Sowieso was het bijna al Brussel en urban wat de klok sloeg.
Met zeven bekroningen stonden Roméo Elvis en zijn producer Le Motel gisteravond op eenzame hoogte tijdens de awardceremonie. In het Brusselse Flageygebouw domineerden beiden de Oscars van het Belgische nachtleven. De drie awards voor Elvis tijdens de vorige editie (Beste Album, Beste Performance en Beste Belgische Urban Act) gaven dan de voorzet aan een taalgrensverleggende doorbraak voor de francofone rapper. Onvergetelijk trouwens, het onbesuisde enthousiasme waarmee deze hiphopprins vorig jaar zijn awards in ontvangst nam: een kleine moshpit ontspon zich meteen in het publieksvak waar hij toen zat.
Dat succes werd gisteravond verzilverd met zeven awards. Elvis werd bedacht met de prijs voor Artiest van het Jaar, Beste Song, Beste Plaat, Beste Live-act en een Chase-award. Le Motel kreeg ook erkenning voor zijn rol als beste producer, en de herwerking van 'Morale', een song van Roméo Elvis x Le Motel, ging net zo goed aan de haal met een beeldje.
Die prijzenregen komt niet uit de lucht vallen. Sowieso waren 2016 en 2017 gouden jaren voor de Brusselse hiphop, nadat de Californische rapper Kendrick Lamar de bakens van het genres verzette met To Pimp a Butterfly (2015). In de nasleep van dat succes lieten Belgische vazallen zich plots niet langer onbetuigd. Hiphop raakte zo onwrikbaar vergrendeld in de hedendaagse popcultuur, en Brussel toonde zich daarbij het Belgische epicentrum van de urban-scene.
Goud voor Fuse
Gisteravond scheerden dus vooral Brusselse artiesten en concepten hoge toppen. Naast de zeven awards voor de afgetekende winnaar van de avond, overhandigde Pukkelpop-baas Chokri Mahassine ook de Breakthrough Party/Festival/ Club Award aan het driedaagse Brussels Electronic Marathon. Opmerkelijk, aangezien er dit jaar in Antwerpen net zo goed drie gloednieuwe en veelbesproken clubs de deuren openden: Contrair, Kelly Palmer en Helder, een partyconcept in Klub Goud.
De Brusselse rapper Zwangere Guy scoorde dan weer de award voor Beste Breakthrough Artist, terwijl de Fuse - in het hart van de Marollen - opnieuw als het kloppende hart van de clubscene werd geëerd. Vorig jaar stal het Antwerpse Ampère nog het kroontje van Fuse, maar dit jaar eist de Brusselse boîte die eerste plaats opnieuw op. De Gentse club Kompass nam daarbij ook een voorsprong op Ampère, dat het dit jaar met brons moest stellen.
Damso, bekend van de single 'Bruxelles Vie', haalde op zijn beurt de top drie in categorieën als Best Remix en Chase Award. De Brusselse singer-songwriter Témé Tan en de twee hoofdstedelijke vrienden van Vitesse kregen ook een knik van erkenning in de categorie van Meest Veelbelovende Artiest.
Verder werden er dit jaar liefst vijf video's van Brusselse hiphoppers genomineerd, al ging de award voor Beste Clip naar (de eveneens in Brussel wonende) Max Colombie, die met Oscar and the Wolf won met de video voor 'Breathing'. En het Brusselse invloedrijke platenlabel PIAS ontving een Lifetime Achievement Award.
Technokoningin
Maar ook buiten Brussel bruist het wel degelijk. Amelie Lens mocht zich de beste dj van het land noemen, waarmee ze gedoodverfde winnaars als 2manydjs, Faisal, Lefto en Charlotte De Witte achter zich liet. Een opmerkelijke demarche, aangezien ze zich vorig jaar nog tevreden moest stellen met een twaalfde plaats in de lijst. Na leading lady Charlotte De Witte kwam ook de nachtduistere techno van Lens definitief evenwel boven water drijven, vooral tijdens de voorbije festivalzomer.
Dour Festival kreeg voor de derde keer op rij de Best Festival Award. Aan DeeWee, het platenlabel van Stephen en David Dewaele, werd dan weer Best Label Award overhandigd. Een meer dan terechte keuze. Zeker dankzij de recente, sterke releases van Charlotte Adigéry, Asa Moto en Soulwax zelf. De twee broers konden tijdens deze editie overigens zes awards bij elkaar graaien, maar behaalden enkel met DeeWee een plaats als primus inter pares.