Maandag 21/09/2020

Uraniummijnen vergiftigen Niger

Beeld UNKNOWN

Het Franse overheidsbedrijf Areva heeft het gebied rond de uraniummijnen in Niger niet heeft ontsmet, zoals het eerder beweerde. Dat beweert milieuorganisatie Greenpeace. In de steden en plattelandsgebieden nabij de mijnen blijft de radioactieve straling, die zo'n tachtigduizend inwoners kan schaden, daardoor te hoog.

Toen in de jaren zestig uranium werd ontdekt in Niger, dachten velen dat het radioactief mineraal het land zou verlossen van alle economische en sociale problemen waar het al jaren mee worstelde. Vijftig jaar later suggereren onderzoeken dat uranium letterlijk een vergiftigd geschenk blijkt, zowel voor de bevolking als voor de politiek van het land.

Volgens de Human Development Index (HDI) is Niger momenteel het armste land ter wereld. Er heerst een politieke crisis die mede wordt veroorzaakt door de nucleaire industrie van het land.

Volksgezondheid
Voor de volksgezondheid zijn de uraniummijnen geen zegen. Volgens een rapport van Greenpeace zijn er nog steeds te hoge radioactieve stralingen nabij de Nigeriaanse mijnen. De straling is het hoogst in de mijndorpen Arlit en Akokan, zo'n 85 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Niamey. Zo'n tachtigduizend Nigerianen bevolken deze dorpen en de nabijgelegen gebieden.

"We vonden gevaarlijke hoeveelheden radioactieve straling in de straten van Akokan", zegt Rianne Teule, nucleair expert bij Greenpeace. "Op sommige plaatsen was de gemeten straling zelfs tot vijfhonderd keer hoger dan de toegelaten norm. Maar ook in het drinkwater van Arlit vonden we een radioactieve concentratie die veel hoger ligt dan de opgelegde grens van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO)."

"Een persoon die zich elke dag minder dan één uur aan deze straling blootstelt, krijgt meer dan de jaarlijks toegestane straling te verwerken die wordt opgelegd door de Internationale Commissie voor Radiologische Bescherming. Areva had eerder al bevestigd van het bestaan en de oorsprong van de radioactieve straling af te weten".

Landbouw
Het recente rapport van Greenpeace bevestigt de eerdere bevindingen van Franse milieuorganisaties. In 2007 ontdekte een inspectieteam van de Franse Onafhankelijke Onderzoekscommissie naar Radioactiviteit (CRIIRAD) en de Nigeriaanse milieuorganisatie Aghir In'Man al hoge radioactiviteit in de straten van Akokan. In de buurt van het ziekenhuis van de stad was de straling tot honderd keer groter dan de normale waarden. De grote boosdoener was een radioactief gesteente afkomstig uit de buurt van de mijnen dat werd gebruikt om wegen aan te leggen.

De Franse hydrogeoloog Alain Joseph, die in de regio werkt, vreest dat de ganse landbouweconomie is het noordoosten van het land zal verdwijnen. "Doordat de vele uraniummijnen teveel van het schaarse water verbruiken wordt de levenswijze van de Tuareg, Fula, Kounta en andere nomadenvolkeren in de noordelijke regio van het land bedreigd.", zegt hij.

Vorig jaar nog keurde Niger 139 onderzoeksprojecten naar uranium goed voor landen als China, Australië en Canada. (IPS/adb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234