Zondag 05/02/2023

Uptown

Museum of Arts and Design

2 Columbus Circle en Broadway, architecten Edward Durell Stone, 1956, renovatie Brad Cloepfil, 2008

--

Een andere attractie op Columbus Circle is het Museum of Arts and Design, een boeiende plek voor wie geïnteresseerd is in de kruisbestuiving tussen kunst en gebruiksvoorwerpen. Er zijn wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars, in de lobby is er een designwinkel. Op de zesde verdieping zie je kunstenaars aan het werk in hun ateliers en op de negende verdieping is er een bistro met een prachtig zicht op Central Park, Columbus Circle en Broadway.

Lincoln Center

150 West 65th Street & Broadway, het eerste gebouw dateert van 1962

--

Lincoln Center, New Yorks cultuurpaleis bij uitstek, is een ommetje waard, zelfs al ben je niet van plan om naar een optreden te gaan. Op koude dagen kan de wind er wild tekeergaan, maar bij mild weer is het een perfect decor voor een avondwandeling. De grote verlichte fontein op de plaza voor de Metropolitan Opera is een populaire verzamelplaats, vooral in de zomer als amateurs er vol overgave dansen op live salsa, swing, cajun of andere muziek. Vanop het plein heb je, door de glazen gevel van het operagebouw, ook een uitstekend zicht op de brede trap die geflankeerd wordt door twee enorme muurschilderijen van Chagall. Als je wat verder loopt, kom je aan de Illumination Lawn, een zacht glooiend grasplein op het dak van een restaurant en twee filmzalen. Een leuke plaats om te relaxen, net als de kleinere pleintjes en parkjes in het complex.

American Museum of Natural History

Central Park West,

aan 79th Street

--

Het is onmogelijk om het hele AMNH te bezoeken in één dag. De mastodont van roze graniet beslaat 25 gebouwen (het eerste dateert uit 1877) met 45 museumzalen. De collectie omvat intussen meer dan 32 miljoen stuks, waarvan slechts een klein deel kan worden tentoongesteld. Het AMNH heeft zijn belangstelling voor een stuk te danken aan zijn rol in de populaire cultuur. Zo kreeg het 20 procent meer bezoekers nadat de film Night at the Museum in 2009 werd uitgebracht. Fans van de tv-serie Friends weten dat Ross in het museum werkt.

Gracie Mansion

Carl Schurz Park, 88th Street en East End Avenue

--

Gracie Mansion is de trots van Yorkville, de voormalige grootste Duitse immigrantenwijk van New York. De wit-gele villa, de enige in federale stijl in Manhattan, werd in 1799 gebouwd als buitenverblijf voor de rijke Schotse handelaar Archibald Gracie. Sinds 1942 is het paleisje de ambtswoning van de burgemeester van New York (al wilde miljardair-burgemeester Bloomberg er niet wonen). Hoewel Gracie Mansion omheind werd, is ze goed te zien vanuit het omliggende Carl Schurz Park en de East River Promenade. Vlakbij is de niet te missen Henderson Place Historic District (East End Avenue, tussen 86th en 87th St), een in 1882 gebouwde groep van 26 woningen in Queen Anne-stijl, met torentjes en leistenen daken.

Metropolitan Museum

1000 Fifth Avenue en 82nd Street

--

De Met is een rijk en ambitieus museum. Het heeft zomaar eventjes twee miljoen objecten in zijn collectie en wil een totaalbeeld geven van de kunstgeschiedenis. Dit museum was eerst een bescheiden neogotisch bakstenen gebouw aan de rand van het nog niet helemaal afgewerkte Central Park. Architect Calvert Vaux, een van de ontwerpers van Central Park, had het een dak van staal en glas gegeven voor maximale lichtinval. De locatie en de architect waren gekozen door het groepje schrijvers, kunstenaars en industriëlen dat in 1870 het museum stichtte. De eerste collectie bestond vooral uit oude Vlaamse en Nederlandse schilderijen. Die gaf de Met meteen bekendheid. Het museum breidde snel uit dankzij fabuleuze schenkingen. De grootste mecenas was de beruchte financier J.P. Morgan (1837-1913), die ook een tijdje directeur van het museum was.

Frick Collection

Op de hoek van Fifth Avenue en 70th Street

--

Een landhuis in neoklassieke stijl dat gebouwd werd voor staalmagnaat Henry Frick (1849-1919), die een prachtige collectie Europese kunst, meubelen en porselein bezat. In 1935 werd zijn huis omgebouwd tot een prachtig museum dat je in enkele uren kunt zien. The Frick Collection is een ideale introductie tot de klassieke schilderkunst. Je ziet er meesterwerken van Vermeer, Hals, Memling, Van Dyck, El Greco, Titiaan, Rembrandt, Velasquez, Goya, Turner en Renoir. Bezoek ook de stemmige binnentuin.

Neue Galerie

1048 Fifth Avenue

--

Vlak tegenover het Metropolitan Museum zit de Neue Galerie, een ander klein geraffineerd museum, in een uit 1914 daterend herenhuis. Het is gespecialiseerd in Oostenrijkse kunst van het begin van de 20ste eeuw en Duitse expressionisten. Best vertegenwoordigd zijn Egon Schiele, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka en Wassily Kandinsky.

Guggenheim Museum

1071 Fifth Avenue, tussen 88th en 89th Street

--

Het Guggenheim Museum is even beroemd voor zijn gebouw uit 1959, ontworpen door Frank Loyd Wright, als voor zijn vaste collectie en originele tijdelijke tentoonstellingen. Het witte gebouw, dat aanvankelijk veel kritiek kreeg, is al vergeleken met een parkeergarage, een wasmachine, een monsterachtige paddenstoel en een slakkenhuis. Bezoekers nemen best meteen de lift naar de bovenste verdieping en dalen dan af, de omgekeerde route is iets lastiger voor de kuiten. De vaste collectie omvat impressionisten, kubisten, surrealisten, abstracte expressionisten, minimalisten en conceptuelen. Je ziet er werk van Manet, Picasso, Chagall, Bourgeois en de grootste verzameling Kandinsky's in de VS.

Crack is wack (Keith Haring)

Op de hoek van 128th Street en Second Avenue

--

East Harlem, ook wel bekend als Spanish Harlem of El Barrio, is niet enkel salsa en cola met rum. De wijk werd in de jaren 1970 en 1980 geteisterd door armoede en geweld, drugs en brandstichting. Veel New Yorkers weigeren er nog steeds een voet te zetten, al is de wijk haar kwalijke reputatie ontgroeid. Het gebruik van de verwoestende drug crack is sterk verminderd. Keith Haring schilderde Crack is Wack in 1986 op de muur van het handbalplein op de hoek van 128th St en 2nd Ave. Het muurschilderij is intussen officieel beschermd. De meeste uitgebrande gebouwen zijn vervangen door nieuwbouw, maar hier en daar is er nog een braakliggend terrein te vinden waar ooit zwartgeblakerde ruïnes stonden.

125th Street, Central Harlem

--

125th St is de traditionele winkelstraat van Harlem. Het beroemdste gebouw is het Apollotheater op nummer 253. Op nummer 144 is het minder bekende Studio Museum of Harlem gevestigd. Dat is gespecialiseerd in het werk van zwarte kunstenaars uit de VS en daarbuiten. De museumwinkel heeft originele boeken en geschenken met een Harlemthema. Op de hoogste verdieping van het glazen gebouw op nummer 55 heeft Bill Clinton zijn kantoor. Het grote witte gebouw op de hoek met Adam Clayton Powell Boulevard is het vroegere Theresa Hotel (1910). Het richtte zich op een zwart cliënteel in de tijd toen zwarten niet toegelaten waren in de meeste New Yorkse hotels. In 1971 werd het omgebouwd tot kantoorgebouw.

Cathedral Church of St. John the Divine

Amsterdam Avenue en 112th Street

--

Vlakbij Columbia University op Amsterdam Avenue staat de Cathedral of St. John the Divine. De bouw van de mastodont is al een eeuw bezig en het einde is nog niet in zicht. Het resultaat is een charmante mengeling van stijlen. Kuier ook door de kerktuin, waar je misschien de residerende pauwen zult zien paraderen. Jaarlijkse evenementen zijn de zegeningen van dieren en van fietsen. Achter de kerk ligt Morningside Park, dat lang een no-gozone was wegens te gevaarlijk. Nu is het grondig opgeknapt.

The Cloisters

Fort Tyron Park, Fort Washington Avenue en Margaret Corbin Plaza

--

Manhattan loopt helemaal tot aan 219th Street. Ter hoogte van 190th St vind je Fort Tyron Park, spectaculair gelegen op de kliffen boven de Hudson. Op de top daarvan ligt The Cloisters. Het museum is een feest voor het oog door zijn magnifieke architectuur, glasramen, wandtapijten, kunstwerken en rustgevende binnentuin. Het gebouw is een assemblage van vier middeleeuwse Franse abdijen die in de jaren 1930 werden afgebroken, naar New York gebracht en heropgebouwd. De kunst is ook middeleeuws, met onder meer mooie Vlaamse tapijten en prachtige miniaturen.

de kleine rode vuurtoren en de grote grijze brug

--

Ter hoogte van 179th St. en de Hudson River zie je de indrukwekkende George Washington Bridge boven je. In de schaduw ervan schuilt een rood vuurtorentje. Het stond eerst aan zee in New Jersey en werd in 1921 naar hier gebracht. Het inspireerde Hildegarde Swift in 1941 tot het kinderboek The Little Red Lighthouse and the Great Gray Bridge, een klassieker. Toen het vuurtorentje in 1951 met afbraak werd bedreigd was er zo veel protest dat het werd gespaard. Het kan enkel bezocht worden tijdens het Little Red Lighthouse Festival in september en op de Open House-dagen begin oktober.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234