Zaterdag 08/05/2021

Uplace

'Uplace Light' al begraven nog voor het geboren is

Ook een afgeslankte versie van het omstreden Uplace-project vindt geen genade bij de opponenten. Beeld rv, thv rots
Ook een afgeslankte versie van het omstreden Uplace-project vindt geen genade bij de opponenten.Beeld rv, thv rots

In een rapport stelt de aangestelde bemiddelaar voor om het omstreden winkelcomplex Uplace met een derde in te krimpen. Maar het gelekte plan wordt al meteen afgeschoten.

Het rapport is opgesteld door de bemiddelaar Wim Van Asschot. Hij is de voorzitter van de zogeheten brownfieldcel, die moet bekijken hoe de voormalige Renaultsite in Vilvoorde het best benut kan worden. Het belevingscentrum Uplace maakt deel uit van die ontsluiting. Alleen botst het project van Bart Verhaeghe al sinds 2009, datum van ontstaan, op hevig verzet.

Na een jarenlange procedureslag wacht Uplace momenteel op een arrest van de Raad van State over het ruimtelijk plan voor de zone Vilvoorde-Machelen. Maar het ziet ernaar uit dat de rechters het plan zullen torpederen.

Volgens de krant De Tijd zou Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) een soort 'Uplace Light' hebben voorgesteld aan zijn collega's binnen de regering om het dossier alsnog uit het slop te trekken. In die light-versie zou het ganse project met zowat eenderde ingekrompen worden: het geplande hotel wordt geschrapt. De kantoorruimte zou met 70 procent en de winkelruimte met 10 procent verminderen.

'Geen regeringsvoorstel'

Maar Muyters ontkent. "Bemiddelaar Wim Van Asschot heeft gesproken met de verschillende stakeholders en daarover een rapport gemaakt, dat ik heb overgemaakt aan mijn collega's binnen de regering. Maar ik heb geen enkel voorstel aan de regering gedaan en er zijn al helemaal geen geheime onderhandelingen geweest", zegt hij.

Hij benadrukt verder dat hij "geen enkele rol" heeft binnen het Uplace-dossier. Over de inhoud van het rapport van Van Asschot wil de minister niet veel kwijt. "Het is goed dat er iets gebeurt met vervuilde grond, maar ik spreek mij er niet over uit of dat dan Uplace moet zijn, of iets anders."

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA):
Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA): "Ik heb geen enkel voorstel aan de regering gedaan en er zijn al helemaal geen geheime onderhandelingen geweest."Beeld Photo News

Jan Van Lancker, de ceo van Uplace, zegt in een korte reactie dat ze goed geluisterd hebben naar de bezorgdheden van de voor- en tegenstanders van het project, en de nodige aanpassingen hebben voorgesteld. "De regio kampt met grote maatschappelijke uitdagingen en wacht ondertussen al meer dan 20 jaar op broodnodige vooruitgang, welvaart en groei." Verdere commentaar geeft Uplace niet. Het bedrijf wil de gesprekken niet in de media voeren, maar is "enthousiast" om aan het project te werken.

'Maat voor niets'

Alleen lijkt dat project, ook in afgeslankte versie een maat voor niets. Voor Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, is wat in het rapport van Van Asschot staat sowieso "onverteerbaar", al heeft hij het document nog niet gekregen. "Een Uplace Light moet qua gevolgen voor milieu en mobiliteit niet onderdoen" voor het volwaardige project, vindt de burgemeester van Vilvoorde. Het omstreden winkelcomplex zou op de gesaneerde grond naast het viaduct van Vilvoorde worden neergepoot, maar daar heeft Bonte zich altijd tegen verzet. "Het verbaast mij dat Muyters als minister van Economie daar niet meer vraagtekens bij zet. Dit is gewoon een organisatie van de stilstand, en dat heb ik tegen Van Asschot ook gezegd toen hij op bezoek kwam", zei Bonte.

Ook zelfstandigenorganisatie Unizo schiet met scherp op het afgeslankte plan. "Ook met tien procent minder winkeloppervlakte blijft het een groot winkelcentrum", zegt adviseur Michiel Verhamme.

Volgens Verhamme heeft de aangestelde Vlaamse topambtenaar inderdaad zijn ronde gedaan bij de betrokken partijen, Unizo inclusief. "Maar het was eerder een verkenningsronde dan een bemiddelingsronde."

Voor Unizo moet er een grote breuk komen met de bestaande plannen, en die ziet de ondernemersorganisatie niet. Unizo is wel bereid om over een doorstart van de andere delen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (Grup) te praten.

Als de Raad van State straks het huidige ruimtelijke plan afschiet, lijkt het definitieve einde van Uplace in de maak. Mogelijk past het rapport van Van Asschot in een poging van de Vlaamse regering om aan te kunnen tonen dat alles is geprobeerd. Dat kan meespelen in de juridische afhandeling van het ganse project. Want de vrees voor een schadeclaim van Uplace is gegrond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234