Vrijdag 18/10/2019

Klimaatakkoord

Uplace in ruil voor klimaatakkoord? "Dit kan geen toeval zijn"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Beeld BELGA

Er ligt alweer een nieuw compromis over een klimaatakkoord op tafel. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil dan toch meer inspanningen leveren. Nog dezelfde avond heeft zijn regering de plannen voor Uplace goedgekeurd. "Dit kan geen toeval zijn", reageert de oppositie. De regeringspartijen ontkennen een link.

70 miljoen euro toe. Tot die extra inspanning voor investeringen in hernieuwbare energie, bijvoorbeeld windmolens, is Bourgeois bereid.

Nadat de Vlaamse regering onder aanvoering van N-VA maandag voor de tweede keer een klimaatakkoord had afgeschoten, formuleerde Vlaanderen een tegenvoorstel. Daarin zouden Vlaanderen, Wallonië en de federale overheid volgens De Tijd eenzelfde extra inspanning leveren. Federaal klimaatminister Marie Christine Marghem (MR) liet daarop weten bereid te zijn een extra bijdrage te leveren, maar dan wel volgens de traditionele Belgische verdeelsleutel. Op die manier moest Vlaanderen toch een grotere duit in het zakje doen dan Wallonië.

Gezichtsverlies

Bourgeois stond onder zware druk. Het geduld binnen en buiten zijn meerderheid was helemaal op na het vele uitstellen. Ook premier Charles Michel (MR) zette de minister-president onder druk om eindelijk tot een akkoord te komen.

Daarop sloot die met Marghem een compromis om meer bij te dragen dan wat hij zelf eerder had voorgesteld. Nog meer toegevingen kon hij niet doen zonder gezichtsverlies te lijden. N-VA is immers de partij die de Vlaamse uitgaven voor milieu tot een minimum wil beperken.

Bij CD&V valt te horen dat Vlaanderen beter af geweest was met het akkoord dat eind oktober werd bereikt door hun klimaatminister Joke Schauvliege. Die deal werd neergesabeld door N-VA, aangezien Vlaanderen een te groot deel van de inspanningen voor zijn rekening moest nemen. Dat Bourgeois nu sneller moet zwichten, zorgt bij enkele christendemocraten voor behoorlijk wat leedvermaak.

Een definitief klimaatakkoord is er evenwel nog niet. Het is wachten op een antwoord van de Waalse en Brusselse regeringen. Die ontvingen het compromisvoorstel gisteren in de loop van de namiddag. Of er de komende dagen een definitieve deal kan worden gesloten, durfde men bij Brussels klimaatminister Céline Fremault (cdH) niet te zeggen. "We zijn er nog niet", verklaarde ook Bourgeois in het Vlaams Parlement. "Er is een sluitend contract nodig."

Alle inspanningen moeten dus tot in detail, tot heel wat cijfers na de komma, duidelijk worden afgesproken. Zo kan achteraf geen van de regeringen in ons land terugkrabbelen en is het voor eens en altijd duidelijk wie wat moet doen voor het klimaat.

Immoreel

Opvallend is dat de Vlaamse regering later op de avond de ruimtelijke plannen voor het megawinkelcomplex Uplace goedkeurde. Begin volgend jaar volgt dan, na het advies van de Raad van State, de definitieve beslissing van de regering.

In de praktijk besliste Bourgeois I om de oppervlakte voor kleinhandel in het hele betrokken gebied met een derde te verminderen, en zo tegemoet te komen aan de problemen en bezwaren rond mobiliteit en leefkwaliteit. Aan de oppervlakte voor Uplace zelf wordt niet geraakt. Er blijft voor het complex zo'n 55.000 vierkante meter beschikbaar voor retail.

Hoewel de timing anders doet vermoeden, ontkennen coalitiepartners N-VA, Open Vld en CD&V dat er een link is tussen Uplace en een mogelijk klimaatakkoord. "Zo immoreel zijn we niet", klinkt het in de hoogste regeringskringen. "We hebben gewoon de standaardprocedure gevolgd."

Een uitleg die de oppositie in twijfel trekt. Joris Vandenbroucke (sp.a): "Het zou me niet verbazen mochten Open Vld en CD&V hun aanval op Bourgeois cash hebben betaald met Uplace."

Nog krasser is dat CD&V in een communiqué lijkt te hopen dat de Raad van State dit plan vernietigt. "We zullen moeten zien of het project die toets doorstaat. Indien niet, is het over en uit. Een herhaling van de vorige Uplace-saga is geen optie", stelt Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel.

En zo belandt de centrumrechtse coalitie in een nog grotere vertrouwenscrisis.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234