Zaterdag 03/06/2023

Uplace beschadigt Vlaamse regering

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vandaag zoeken Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a) verzoening op de ministerraad. Maar achter de schermen heerst minachting: de socialisten zijn niet onder de indruk van Peeters' uithaal naar Lieten. Het vertrouwen binnen de Vlaamse regering is zwaar beschadigd.

Tine Peeters en Ann Van Den Broek

"Onbegrijpelijk", zo bestempelde Ingrid Lieten (sp.a) de beslissing van haar collega Joke Schauvliege (CD&V) om een milieuvergunning toe te kennen aan het megashoppingcentrum Uplace in Machelen. Een demarche die haar bijzonder kwalijk genomen wordt, niet in het minst door minister-president Kris Peeters (CD&V). "Een regering is een team waarbinnen de leden zich collegiaal dienen op te stellen", haalde de Vlaamse regeringsleider uit. "Wanneer een regeringslid dat niet doet, dan is er een probleem. Haar houding is volstrekt ongepast."

Ook minister Geert Bourgeois (N-VA) reageert scherp. "De sp.a moet zich houden aan de beslissingen. Het gaat niet op om zich daar nu van te distantiëren."

Lieten was zeker niet de enige socialiste die kritiek op de milieuvergunning gaf. De Leuvense burgemeester Louis Tobback trok eerder al snoeihard van leer tegen het 'belevingscentrum', net als partijvoorzitter Bruno Tobback. Lieten krijgt dan ook de volle steun van het partijhoofdkwartier. "Of het wel slim was dat Lieten zich uitsprak over dit dossier? Al mijn ministers zijn slim", repliceert voorzitter Tobback. Bij sp.a menen ze ook dat ze zich niet deloyaal hebben opgesteld. "Schauvliege kan inderdaad apart beslissen over deze vergunning", luidt het, "en we erkennen dat ook, we vragen niet om die beslissing terug te draaien."

Dat Schauvliege geen overleg pleegde, terwijl dat wel beloofd was, en sp.a pas kort voor de persconferentie ingelicht werd over de toekenning, ligt wel zwaar op de maag. "Toch zullen wij het regeerakkoord loyaal blijven uitvoeren, wij zullen blijven voortwerken in de Vlaamse regering."

Voor het zover is, kunnen de socialisten zich straks op de ministerraad nog wel verwachten aan een fikse reprimande van hun coalitiepartners. Toch lijkt de kans klein dat de regering of een van haar ministers hierover zal struikelen. Sp.a heeft dan wel uitgehaald naar Schauvliege, de partij heeft haar functioneren niet in vraag gesteld. CD&V en N-VA nemen op hun beurt Lieten zwaar op de korrel, maar haar positie lijkt niet echt ter discussie te staan.

De voltallige oppositie eiste wel dat er vandaag al een actuadebat zou komen in het parlement over de hele heisa, maar die vraag werd afgeblokt. Pas woensdag zal de oppositie haar pijlen kunnen richten op Schauvliege, Lieten en Peeters. "De regering koopt zichzelf tijd in de hoop dat de plooien dan weer glad gestreken zullen zijn", meent Open Vld-fractieleider Sas Van Rouveroij.

Het openlijk conflict met sp.a komt Peeters overigens niet eens zo slecht uit. De ruzie trekt de aandacht weg van de interne tweespalt over Uplace binnen zijn eigenste CD&V.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234