Woensdag 21/08/2019

Unizo gaat samenwerken met allochtone ondernemersorganisatie

De Vlaamse ondernemersorganisatie Unizo gaat samenwerken met Unaco, een Antwerpse ondernemersorganisatie van vooral Turkse ondernemers. Er wordt zelfs gezocht naar een "gepaste vorm van vertegenwoordiging in elkaars structuren".

Unaco, de Unie van Actieve Ondernemers, werd opgericht in 2004 door zeven Turkse ondernemers. Intussen telt de organisatie ruim 400 leden. Het gaat overwegend om ondernemers van Turkse origine. Unaco is actief in het Antwerpse.

De eerste contacten tussen Unizo en Unaco dateren van 2005. Vorig jaar werkten beide organisaties samen aan een project. En maandagavond ondertekenden beide topmannen, Karel Van Eetvelt en Ali Anaz, een intentieverklaring tot samenwerking. Binnen een jaar volgt dan een evaluatie, "met het oog op een structurele samenwerking", aldus een woordvoerder van Unizo. Voorlopig is de samenwerking vooral projectmatig.

Het eerste gezamenlijke project van Unaco en Unizo is 'Actief en Bewust Ondernemen', een peterschapsproject. Unaco zorgt voor jonge deelnemers en ervaren peters. Unizo zorgt voor experts, logistieke teun en stelt het Unizo-peterschapsnetwerk open.
De intentieverklaring voorziet ook dat Unizo de standpunten gaat meenemen van Unaco als het gaat over ondernemen bij etnisch-culturele minderheden. Unaco van zijn kant gaat zijn kennis delen met de Vlaamse werkgeversorganisatie.

Er wortd ook gezocht naar een gepaste vorm van vertegenwoordiging in elkaars structuren. Zo krijgt Unaco een zitje in de raad van bestuur van Unizo Antwerpen en vice versa.

Volgens beide organisaties is er meer dat hen bindt dan dat hen scheidt: "Beiden spreken we dezelfde taal van ondernemerschap en kampen we met dezelfde problemen, bijvoorbeeld over de hoge loonkost". (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden