Maandag 05/12/2022

Universiteiten willen controle op elektronisch stemmen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Een consortium van universiteiten beveelt het behoud van het elektronisch stemmen in ons land aan, zij het dat de procedure gepaard zou gaan met een controle door de kiezer via een papieren document waarop zijn of haar stem afgedrukt staat. Dat verklaarde Bart Preneel van de K.U.Leuven vandaag in de commissies Binnenlandse Zaken van de Kamer en de Senaat.

Eind vorige maand besliste de Ministerraad de huidige elektronische stemsystemen ook te gebruiken tijdens de Europese en regionale verkiezingen van juni 2009. Intussen debatteert het parlement over het behoud van het elektronisch stemmen, dan wel over het teruggrijpen naar het traditionele stemmen op papier, zoals de Nederlandse regering onlangs besliste.

Nieuw systeem
Een consortium van universiteiten uit Leuven, Louvain-la-Neuve, Antwerpen, Gent, Luik en Brussel werd een evaluatie van het elektronisch stemmen gevraagd. Dat breekt een lans voor een nieuw systeem, waarbij het elektronisch stemmen en een controle op papier worden gemengd.

Stem controleren op papier
Daarbij zou de kiezer, na het stemmen op de computer, een gedrukt document krijgen waarop hij zijn stem kan controleren. Nadien zou hij het document, met een streepjescode, geplooid in een urne droppen. De code zou nadien kunnen worden gescand.

Samenwerkingsakkoord
Een meerderheid van de parlementsleden blijft achter het elektronisch stemmen staan. De kritiek op het systeem en de vraag om naar een papieren stem terug te keren, duiken voornamelijk op in het zuiden van het land. Over het elektronisch stemmen moeten alle partijen een samenwerkingsakkoord goedkeuren. Dat gebeurde voorlopig enkel in Vlaanderen.

Klok niet terugdraaien
Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael waarschuwde vandaag voor een terugkeer naar de papieren procedure. "Dat zou geen sinecure zijn", luidde het. Hij wees er daarbij op dat een groot deel van de bevolking het elektronisch stemmen al vijftien jaar gewoon is, dat in de grote steden terug verscheidene lokalen zouden moeten worden ingericht en dat daardoor 16.000 extra bijzitters zouden moeten worden opgevorderd. (belga/eb)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234