Zondag 29/03/2020

Universiteiten gaan doven en slechthorenden 'inventariseren'

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap is begonnen met een groot onderzoek van de populatie van dove en slechthorende personen in Vlaanderen. De Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Universiteit Gent (UG) en de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) nemen op verzoek van het ministerie elk een deel van het onderzoek voor hun rekening. Bedoeling is te weten te komen hoeveel slechthorenden en doven er zijn in Vlaanderen, in welke mate ze slechthorend of doof zijn en welke communicatiemethoden ze hanteren. De onderzoeksresultaten zullen gebruikt worden om een gericht beleid te voeren ten aanzien van deze groep en de maatschappij ook voor hen een stuk toegankelijker te maken.

De VUB zorgt voor het demografisch onderdeel van het onderzoek en gaat de doven en slechthorenden tellen. "Echte cijfers over het aantal doven in Vlaanderen zijn er nog steeds niet", aldus professor Gerrit Loots van de VUB. "We hebben uiteraard de gegevens van de Kruispuntenbank, maar die blijven vaag. Er is geen opsplitsing gemaakt volgens mate van slechthorendheid en doofheid, de databank meldt alleen hoeveel mensen een tegemoetkoming vragen voor hun handicap. Het is onze bedoeling om de gemeenschap van doven en slechthorenden volledig in kaart te brengen en in te delen volgens leeftijd, geslacht en mate van handicap. Vooral dat laatste is heel belangrijk voor het beleid. Een kind dat doof geboren wordt, heeft immers andere behoeften en vergt een andere aanpak dan iemand die op latere leeftijd gehoorproblemen krijgt."

De Universiteit Gent wil, hierin ondersteund door de VUB, de komende maanden onderzoeken welke communicatiemiddelen deze populatie gebruikt. In de hulpverlening ten behoeve van de doven en slechthorenden bestaan immers verschillende stromingen. De een pleit voor de orale methode, waarbij het kind leert spreken en liplezen en geholpen wordt met een hoorapparaat. De ander is voorstander van de manuele methode, gebarentaal dus. En dan is er nog het Nederlands-met-gebaren, waarbij het gesproken woord ondersteund wordt met eenvoudige gebaren. Professor Loots: "Er heerst hierover al vele jaren een felle discussie. Maar hoeveel mensen nu welke methode gebruiken en wat de doven zelf daarover denken, is tot vandaag niet bekend. Zonder die informatie is een effeciënt beleid waar de doelgroep ook iets aan heeft, amper mogelijk. Want waar moet je als overheid in investeren? In de verdere ontwikkeling van dure technieken als cochleaire inplantatie, waarbij een hoorapparaatje in het oor (meer bepaald in het slakkenhuis) aangebracht wordt, of in de uitbouw van een netwerk van doventolken die de gebarentaalgebruikers kunnen helpen in hun communicatie met horenden."

De KUL tenslotte zal het gebruik van gebaren in het onderwijs onderzoeken. Doventolken in het onderwijs zijn al een tijdje een twistpunt. Sommigen willen hun aantal opdrijven, anderen willen dat dan weer terugdringen.

'Een kind dat doof geboren wordt, heeft andere behoeften dan iemand die op latere leeftijd gehoorproblemen krijgt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234