Donderdag 28/01/2021

machelen

Universiteit van Cambridge: "Uplace zal voor 3.249 nieuwe jobs zorgen"

3D-projectie van hoe winkelcentrum Uplace eruit zou zien.Beeld kos, rv

Volgens een onderzoek van de University of Cambridge zal de komst van het winkelcentrum Uplace in Machelen voor 3.249 nieuwe permanente jobs zorgen. Bovendien zullen er tijdens de twee jaar durende bouwfase 5.627 personen tewerkgesteld worden, zo menen de onderzoekers in een bericht op de website van Uplace.

Nick Mansley, Executive Director van het Cambridge Real Estate Research Centre dat de studie uitvoerde, zegt in het bericht op de Uplace-webite dat het om de creatie van nieuwe jobs gaat. "Door de sterke bevolkingstoename in de regio en de groei in consumentenbesteding zal de vraag naar winkel- en ontspanningsaanbod in de omliggende steden en gemeenten de komende jaren blijven stijgen, wat dus resulteert in effectieve creatie van nieuwe jobs", stelt hij.

De Machelse burgemeester Jean-Pierre De Groef reageert, eveneens op de website van het vastgoedproject, tevreden en verwijst hierbij naar het feit dat de regio Halle-Vilvoorde momenteel bijna 19.000 werklozen telt, een stijging met 17 procent in vergelijking met 2011. Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw juicht op zijn beurt de impuls voor de bouwsector toe, nu er de afgelopen jaren duizenden bouwjobs verloren gingen.

Volgens de Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde ontkracht het onderzoek de kritiek dat Uplace elders jobs wegneemt. "De studie stelt immers dat de bevolking, zeker in onze regio, de komende jaren sterk zal groeien, wat de vraag naar winkel- en ontspanningsaanbod omhoog zal blijven stuwen. Hierdoor zullen er geen jobs verloren gaan maar nieuwe bijkomen", meent directeur Paul Hegge.

Na de opening van Uplace zou er volgens de onderzoekers jaarlijks 170 miljoen euro aan fiscale en parafiscale inkomsten terugvloeien naar de overheid. De hele bouwfase zou de staat 223 miljoen euro opleveren.

Ondernemersorganisatie Unizo reageert kritisch op de extra banen die Uplace zou opleveren en verwijst hiervoor naar het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas. "Als gevolg van dat shoppingcentrum sloot één op de drie winkels zijn deuren en verdubbelde de leegstand in de binnenstad." Die ondernemers en hun personeelsleden verloren zo hun job, klinkt het.

Volgens Unizo zet Uplace de leefbaarheid van de kernen en de mobiliteit onder druk. De ondernemersorganisatie betreurt daarom dat "de Vlaamse regering geen werk maakt van het ontwerpdecreet Handelsvestiging zoals dat in het regeerakkoord was afgesproken". Unizo wijst erop dat dit decreet ook een administratieve vereenvoudiging zou betekenen qua vergunningen.

De infobrochure die eerder dit jaar in de regio werd verdeeld probeerde de kritische opmerkingen en bezwaren tegen het project te counteren. Bijvoorbeeld door te wijzen op jobcreatie.Beeld BELGA

Deadline voor groen licht ruimtelijke plannen schuift op

Zoals verwacht wordt het nog even wachten op een definitief groen licht voor de ruimtelijke plannen voor het winkelcomplex Uplace in Machelen.

De Vlaamse regering heeft zich vandaag over het dossier gebogen, maar nam nog geen finale beslissing. De termijn voor de definitieve vastlegging van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) - met daarin de Uplace-plannen - wordt met zestig dagen verlengd. De nieuwe deadline komt zo op 13 januari te liggen.

Intussen blijft het voor de Vlaamse regering moeilijk om de violen gestemd te krijgen over het dossier. Even terugspoelen: de Vlaamse regering gaf eerder dit jaar (meer bepaald op 13 februari) een voorlopig akkoord over de ruimtelijke plannen rond Uplace en sloot ook een vernieuwd brownfieldconvenant met de projectontwikkelaar.

In de voorlopige plannen was afgesproken dat de oppervlakte voor kleinhandel in het hele betrokken gebied met een derde zou verminderen om zo tegemoet te komen aan de problemen rond mobiliteit en leefkwaliteit. Aan de oppervlakte voor Uplace zelf wordt echter niet geraakt. Zo blijft er voor Uplace bijvoorbeeld 55.000 vierkante meter voor retail.

Omdat de deadline voor de definitieve vastlegging van de ruimtelijke plannen (14 november) naderde, moest de Vlaamse regering zich opnieuw over het dossier buigen. Gisteren was al gebleken dat de regering sowieso de termijn voor de definitieve vastlegging met zestig dagen zou opschuiven. Dat had onder meer te maken met de Raad van State.

Maar ook inhoudelijk zit de regering nog niet op één lijn. Zo zijn er tijdens het openbaar onderzoek verschillende bezwaarschriften ingediend tegen de voorlopige plannen. Blijkbaar verschillen de regeringspartijen van mening over de reactie op die bezwaren. Zo zouden vooral CD&V en Open Vld willen bekijken in hoeverre er tegemoet kan gekomen worden aan bepaalde bezwaren en zou met name N-VA de voorlopige plannen zoveel als mogelijk willen uitvoeren.

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA
Beeld kos
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234