NieuwsVS
Universiteit Luik rouwt nadat postdoctoraal medewerker om het leven komt in Atlanta door verdwaalde kogel
Een Britse wetenschapper is afgelopen weekend om het leven gekomen nadat hij werd geraakt door een verdwaalde kogel in de Amerikaanse stad Atlanta. De universiteit van Luik, waar de man werkte als postdoctoraal medewerker, reageert verslagen.
“Met diepe droefheid heeft het PSILab-team kennis genomen van de tragische dood van hun collega en vriend, Matthew Willson, die op 16 januari een verdwaalde schotwond in het hoofd opliep tijdens een bezoek in Atlanta,” schrijft het departement Astrofysica, Geofysica en Oceanografie van de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit van Luik in een mededeling.
Volgens de BBC was Wilson op bezoek bij zijn Amerikaanse vriendin in Brookhaven. Het koppel lag in bed toen om 2 uur ‘s nachts vanuit een gebouw aan de overkant van de straat een aantal geweerschoten werden afgevuurd. Een van de schoten boorde zich door de buitenmuur van het appartement en raakte de dokter. Volgens de plaatselijke politie was de verdwaalde kogel afkomstig van verschillende schoten “die willekeurig werden afgevuurd door onvoorzichtige mensen die hun magazijn wilden legen”.
‘Geweldige vriend verloren’
De 31-jarige Brit werd nog naar het ziekenhuis gebracht, waar hij even later werd doodverklaard. “De kogel had te veel schade aan zijn hersenen toegebracht, hij was hersendood en er was weinig kans dat hij ooit nog zou ontwaken”, vertelt zijn zus Kate Willson op de BBC. “Iedereen die mijn broer kende heeft een geweldige vriend verloren.”
Volgens Kate Willson, die meteen nadat ze het nieuws over het incident vernam op een vliegtuig richting de VS stapte, kwam haar broer om het leven door “een echte zinloze daad”. Volgens haar werden er nog geen arrestaties verricht.
Matthew Willson was sinds oktober 2019 postdoctoraal onderzoeker aan het PSILab van het STAR-instituut aan de Universiteit van Luik. Hij leverde belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van METIS, een van de eerste generatie instrumenten voor de Europese Extremely Large Telescope, en verrichtte onderzoek op het gebied van planeetvorming.