Woensdag 05/08/2020

OnderwijsUpdate

Universiteit Gent verklaart 400 online examens ongeldig na fraude

Beeld Photo News

De universiteit van Gent verklaart een reeks online examens waarop fraude is gepleegd ongeldig. Het gaat om vakken in de eerste bachelor Burgerlijk Ingenieur. Studenten wisselden onderling stiekem antwoorden uit. Dat alle proeven ongeldig verklaard worden, is een doorn in het oog van studenten die het spel eerlijk hebben gespeeld.

Bij een reeks online examens en niet-periodegebonden evaluaties (NPGE’s) zijn onregelmatigheden vastgesteld die door de examencommissie van de universiteit zijn onderzocht. “Uit de aangeleverde bewijsstukken over deze onregelmatigheden en de getuigenissen van een aantal studenten, is gebleken dat deze onregelmatigheden een veel grotere omvang hadden dan eerst door ons werd ingeschat”, UGent.

Er waren opmerkelijk veel gelijkaardige antwoorden in de examens van de eerstejaarsstudenten. Die mochten een reeks testen thuis achter de computer afleggen, omdat de universiteit de verspreiding van het coronavirus wil beperken. Maar via Messenger zouden de studenten antwoorden hebben doorgegeven. “Uiteraard zijn we zeer ontgoocheld over een dergelijke gang van zaken”, zegt de examencommissie. “Maar we kunnen niet anders dan vaststellen dat we de validiteit van deze evaluaties voor het testen van jullie individuele competenties niet kunnen garanderen.”

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Examen op campus

De fraude “beperkt zich niet tot de bewuste Messenger-groep waarover elkeen ondertussen wel heeft gehoord, maar heeft onder heel wat verschillende vormen plaatsgevonden”, aldus de universiteit. Het gefoefel “strekt zich bovendien ook uit over alle vakken met NPGE’s onder de vorm van online testen”, klinkt het. De NPGE’s van de vakken Waarschijnlijkheidsrekening en Statistiek zijn ongeldig verklaard, er komt alsnog een examen op de campus. Het online examen over Natuurkunde wordt vervangen door een examen op de campus. Er is ook fraude vastgesteld bij NPGE’s van Materiaaltechnologie, Meetkunde en Lineaire Algebra en Wiskundige Analyse II. Die worden ongeldig verklaard.

Rector Rik Van de Walle reageert verontwaardigd op het misbruik. “Ik hoop dat die studenten zich de komende weken en maanden niet alleen over hun laptops en toetsenborden zullen buigen, maar ook eens in de spiegel zullen kijken en zich de vraag zullen stellen: ‘Wat is mijn bedoeling eigenlijk, iets leren of de boel belazeren, inclusief mezelf?’”

Milde bestraffing

De initiatiefnemers die verantwoordelijk zijn voor de grootschalige fraude worden individueel gesanctioneerd. Enkelen krijgen een 0 op 20 en worden uitgesloten van herexamens. Een relatief milde bestraffing voor de fraude en de gevolgen die ze heeft voor zo’n grote groep studenten. “Dit is een waarschuwing”, klinkt het nog. “We zijn extra waakzaam bij online evaluaties. Bij volgende inbreuken zullen we niet zo mild zijn”, aldus de universiteit.

Oneerlijk

Een student die het spel eerlijk speelde, maar liever anoniem blijft, is niet te spreken over de beslissing van de UGent. “Het is belachelijk dat alle studenten gestraft worden voor de daden van een grote groep. Ik heb gehoord dat er 50 tot 80 studenten in dat Google Document zaten, en tweehonderd personen in de Messenger-groep. Ze kunnen enkel hen straffen, maar in de plaats daarvan kiest de examencommissie ervoor om iedereen te straffen, ook studenten die onschuldig zijn.”

“De voorbije maanden heb ik vaak tot middernacht gestudeerd om die proeven tot een goed einde te brengen. Ik was blij dat ik mooie punten had behaald, maar nu horen we plots dat alle inspanningen van de voorbije maanden voor niets waren. Daarbovenop horen we middenin onze examenperiode dat alles zal afhangen van dat examen, en dat er nog een examen bijkomt op 1 juli. Het lag al vast dat ik die dag op kamp zou vertrekken, maar nu moet ik die kinderen in de steek laten.”

“Plus, we hebben maar vier dagen om voor dat examen te studeren, terwijl we niet konden voorbereiden in de blok, omdat we het nieuws nu pas krijgen. Tussen mijn andere examens door heb ik ook geen tijd meer om daarvoor te studeren. De eerlijke studenten pikken dit niet. Ik ben niet de enige die al een advocaat heeft aangesproken om de beslissing aan te vechten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234