Gendergelijkheid
Universiteit Eindhoven wil enkel vrouwen aanwerven: ‘Ja, we sluiten mensen uit’
De Technische Universiteit Eindhoven in Nederland stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.
Er komen de komende tijd zo'n 150 banen vrij. De hoop is dat die voornamelijk naar vrouwen gaan. Pas als er na zes maanden nog geen geschikte kandidaat voor de baan is gevonden, wordt verder ook onder mannelijke kandidaten geworven.
De technische universiteit wil vrouwen het liefst voor een periode van vijf jaar aanstellen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren (20 procent) vrouw is. Alle vacatures mogen anderhalf jaar lang uitsluitend met vrouwen worden ingevuld.
Volgens rector Frank Baaijens aan de TU in Eindhoven worden er al jarenlang maatregelen genomen om meer vrouwen aan te trekken, maar vordert dat te langzaam. ‘En het is al langer bekend dat een divers personeelsbestand beter functioneert. Het leidt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie.’
De maatregel is getoetst tegen Europese wetgeving, zo laat de universiteit in een persbericht weten. Die zou het toestaan om gericht personeel te werven onder ondervertegenwoordigde groepen.
‘Niet verboden’
Natuurkundige aan de universiteit Kees Storm legt op Twitter uit waarom hij achter het besluit staat. “Ja, we sluiten mensen uit. Is het dan verboden onder Art. 1 van de grondwet? Niet noodzakelijk. Het feit dat er zó weinig vrouwen bij ons werken bewijst, denk ik, dat we in voorgaande jaren stelselmatig, bewust of onbewust, gediscrimineerd hebben.”
1/11 Hallo. Ik ben Kees en ik werk op de @TUeindhoven. Wij gaan een tijdje alleen maar vrouwen aannemen. Ik heb er lang over nagedacht, en denk dat dat een goed idee is. Ik wil dat, op persoonlijke titel, toelichten aan de hand van een paar tegenwerpingen die ik vaak hoor vandaag pic.twitter.com/29o0fKJknN
— Kees Storm (@stormkees) 18 juni 2019
3/11 Want vrouwen zijn natuurlijk precies even goed in dit werk als mannen. In zulke gevallen, waar dus een groep mensen sterk ondervertegenwoordigd is, mag een werkgever onderscheid maken tussen sollicitanten om die onbalans te repareren. https://t.co/PqFOf5dLnX
— Kees Storm (@stormkees) 18 juni 2019
5/11 Door de scheve verdeling in ons personeelsbestand kunnen wij dus niet de beste teams opstellen. Deze maatregel trekt dat recht, en ik verwacht dus dat we er in kwaliteit juist op vóóruit zullen gaan.
— Kees Storm (@stormkees) 18 juni 2019
7/11 ... dat de scheids partijdig is, en is geweest. We trekken nu eerst de gevolgen van die fout recht. Met deze keuze laten we zien waar we als TU/e voor staan. Je kunt het er niet mee eens zijn, en dan is de TU/e misschien niet de beste plek voor jou. Ik ben er juist trots op!
— Kees Storm (@stormkees) 18 juni 2019
9/11 Ik heb het moeilijk met de uitsluiting van andere minderheden. ik zie te weinig collega's met een niet-westerse, of LGBT+ achtergrond. Toch valt de optelsom voor mij voor de maatregel van vandaag positief uit. Wij gaan eerst de meest schrijnende onbalans aanpakken.
— Kees Storm (@stormkees) 18 juni 2019
11/11 En dat is precies wat ik nu weer ga doen. Het is een prachtige tijd op de TU/e. Ontzettend veel supergetalenteerde potentiële nieuwe collega's melden zich nu al aan, en ik kan niet wachten om te zien hoe onze universiteit er over 5 jaar uitziet!
— Kees Storm (@stormkees) 18 juni 2019
Dank voor het lezen!