'Universiteit Antwerpen moet bevoegdheid wel kunnen uitbreiden'
Antwerpse schepen Verstraelen begrijpt beslissing van minister van Onderwijs Baldewijns niet
Gilbert Verstraelen (SP) begrijpt niet dat minister van Onderwijs (en partijgenoot) Eddy Baldewijns de onderwijsbevoegdheid van de Universiteit Antwerpen voorlopig niet wil uitbreiden. Volgens de Antwerpse schepen van onderwijs dringen niet alleen de universiteit zelf, maar ook de studenten en het Antwerpse bedrijfsleven aan op verruiming.
De uitbreiding van haar onderwijsbevoegdheid is een oude eis van de Universiteit Antwerpen. Die biedt thans heel wat kandidaatsopleidingen, maar voor de licentiaatsstudies moeten de studenten naar een andere stad. Dat belet eerlijke concurrentie met de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit Gent. Het probleem heeft betrekking op de disciplines geschiedenis, wijsbegeerte, communicatiewetenschappen, biomedische en toegepaste bioologische wetenschappen. Op 15 januari herhaalde Rudy Verheyen, rector-voorzitter van de Universiteit Antwerpen, de bede in een brief aan Eddy Baldewijns.
Die liet vorige week echter weten dat hij geen beslissing wil nemen. Hij vindt dat er eerst nog belangrijke stappen moeten worden gezet op de weg naar de eenmaking van de drie Antwerpse universiteiten, UFSIA, RUCA en UIA. Bovendien wil hij ook wachten op het definitieve rapport van regeringscommissaris Roger Dillemans.
Gilbert Verstraelen vindt dat dit argument geen hout snijdt, aangezien Baldewijns al wel beslissingen nam voor de Vlerickschool en het Limburgs Universitair Centrum. Volgens de Antwerpse onderwijsschepen is de eis van de Universiteit Antwerpen zeer terecht. Hij zegt dat er heel wat werk is gemaakt van de eenmaking. Dat studenten uit de regio Antwerpen voor bepaalde opleidingen naar een andere stad moeten, is niet logisch, voegt Verstraelen eraan toe. "De echt vragende partijen zijn in de eerste plaats de studenten, de bedrijven en de publieke sector uit de regio."(RG)