Donderdag 26/11/2020

Standpunt

Universele kinderopvang had het krachtigste wapen kunnen zijn tegen gezinsarmoede

Minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans.Beeld BELGA

Het aantal kinderen dat in een kansarm gezin geboren wordt, is het voorbije jaar op hetzelfde niveau gebleven, en zelfs nog lichtjes gestegen. Dat niveau ligt onaanvaardbaar hoog. Meer dan één kind op de tien in Vlaanderen wordt getroffen.

Het is intellectueel oneerlijk om de nieuwe Vlaamse regering al verantwoordelijk te stellen voor het feit dat ze de tendens nog niet heeft kunnen keren. Wel heeft die regering, bij monde van bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA), al bij herhaling gezegd dat het bedwingen van kinderarmoede een prioriteit is, waar het kabinet op afgerekend mag worden. Een helder engagement waar we de regering aan zullen houden.

Zo verheugd als we zijn over het regeringsvoornemen om kinderarmoede te bestrijden, zo wantrouwig moeten we zijn over het beleid dat al gevoerd of aangekondigd is. De hervormde kinderbijslag zal grote gezinnen fors benadelen. Die maatregel treft niet per se alleen kansarme gezinnen, maar de kans om kindergeld doelmatiger in te zetten voor armoedebestrijding wordt hoe dan ook gemist.

In het onderwijs dreigen scholen met veel kansarme kinderen hun extra werkingstoelage te verliezen. N-VA wil die extra toelage liefst weg, en vindt nu in een analyse van het Rekenhof blijkbaar munitie. Blijkt immers dat die middelen niet altijd voor pedagogische instrumenten gebruikt worden, maar wel voor pure armoedebestrijding: facturen kwijtschelden, een extra bord eten voorzien. Is het alternatief - in naam van de gelijkheid die kinderen laten verhongeren - aantrekkelijker dan?

Eigenlijk is het simpel. Als instrumenten als kinderbijslag en onderwijs niet ingezet worden, is het onmogelijk om de strijd tegen kinderarmoede succesvol te voeren - wat de minister van Armoedebestrijding verder ook verkondigt. Hetzelfde geldt voor kinderopvang. Universele kinderopvang is misschien nog wel het krachtigste wapen tegen gezinsarmoede. Het zou kinderen de kans bieden om een bredere, gezondere wereld te verkennen. En het zou ouders/moeders de vrijheid geven om zonder stress of schuldgevoel een opleiding of een job te zoeken.

Algemene kinderopvang zou een keuze geweest zijn tegen kinderarmoede. De Vlaamse regering heeft de volle bevoegdheid om die 'Vlaamse sociale zekerheid' in te voeren. Het zou een radicale, revolutionaire keuze geweest zijn waarbij aan woordelijke prioriteiten ook budgettaire daden worden gekoppeld. Deze regering koos ervoor om kinderopvang duurder te maken, met name voor de laagste inkomens. Dat is, op zijn minst gezegd, een andere keuze.

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234