Dinsdag 07/12/2021

Union Minière maakt weer winst

Leysen vervangt Vinck, Dehaene bestuurder

Na een desastreus verliesjaar bevestigt Union Minière met sterke halfjaarcijfers dat 1999 er beter uitziet. Ex-premier Jean-Luc Dehaene komt de koper- en zinksmelter versterken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Union Minière (UM) hoopt met Dehaene in de raad van bestuur zijn internationale strategie aan gewicht te doen winnen. De voormalige premier moet met zijn "internationale ervaring en uitstraling" de non-ferrogroep een betere plaats helpen geven in de geglobaliseerde economie.

UM heeft eerder dit jaar al een paar keer gezegd dat het openstaat voor allianties voor zijn koper- en zinkafdelingen. Dehaene verwerft bij UM al het tweede bestuursmandaat in een maand tijd. Eerder stapte hij op vraag van voorzitter John Cordier al in de raad van bestuur van het netwerkbedrijf Telinfo.

Behalve Dehaene stapt ook Thomas Leysen, de jongste zoon van Gevaert-voorzitter André, voortaan meer op de voorgrond bij UM. Tot nu toe was Leysen ondervoorzitter van het uitvoerende comité van de groep, net onder Karel Vinck. Leysen leidde onder meer de afdeling koper en edele metalen. Vanaf volgend jaar gaat Leysen Vinck opvolgen als gedelegeerd bestuurder van UM. Vinck zelf wordt executive chairman van de raad van bestuur.

Als alles goed gaat, zet Vinck zijn stapje terug op het moment dat Union Minière al een eind gevorderd is in zijn hersteloefening. Vorig jaar zakte de groep zwaar in het rood (51,1 miljoen euro, ruim 2 miljard frank), vooral door de uit de hand gelopen installatie van een nieuwe smeltoven in Hoboken, de site waar UM uit recyclagemateriaal edele metalen smelt. Die moeizame oefening vergalde de cijfers van het tweede semester - het eerste halfjaar van 1998 haalde de groep nog een nettowinst van 18,1 miljoen euro (731 miljoen frank).

Het voorbije halfjaar lag de nettowinst nog hoger (21,5 miljoen euro, een stijging van 18 procent). Vinck voorspelt dat UM ook de tweede helft van dit jaar winst blijft maken, al zal dat iets minder zijn dan het eerste semester. De moeilijkheden met de oven in Hoboken zijn dan wel bijna allemaal achter de rug, toch zal een verminderde vraag naar edelmetalen (onder meer voor zonnecellen en batterijen) de winst wat aantasten. Ook de kobaltafdeling van UM heeft het nog steeds moeilijk. Die zat dit jaar al middenin een turbulente prijzenslag.

De hogere winstcijfers tijdens het eerste halfjaar dankt UM volgens Vinck aan de sterke prestaties van de zinkafdeling. Zink wordt onder meer gebruikt in de auto- en staalindustrie. De gemiddelde prijs lag dit jaar 5 procent lager dan de prijs in 1998, maar dankzij sterke vraag uit beide sectoren is die nu weer aan het aantrekken.

Ook de koperprijs, een andere belangrijke factor voor UM, is sinds begin dit jaar gestegen. Toch had Pirdop, het UM-koperfiliaal in Bulgarije, dat dit jaar voor het eerst geconsolideerd wordt, een "negatieve invloed" op de resultaten, zegt de groep, zonder precieze cijfers te noemen. UM zegt wel dat nu pas 342 miljoen kosten boekt voor 1997 en 1998, toen Pirdop nog niet in de cijfers zat.

UM heeft zich tijdens het voorbije halfjaar ook laten opmerken als een stevige verkoper van bedrijfsonderdelen. Zo verkocht het de industriële diamantbewerker Diamant Boart voor 5,5 miljard frank aan de investeringsgroep Candover. Het plasticbedrijf Plascobel werd aan de Vlaamse holding Trustcapital verkocht met een meerwaarde van 338 miljoen frank. Het aandeel van Union Minière, dat in 1998 de zwakste presteerder uit de Bel 20 was, is dit jaar, op de vleugels van het herstel en de voorkeur voor cyclische aandelen, aan een remonte bezig. De meeste analisten staan nu (licht) positief tegenover het aandeel. Gisteren begon het aandeel al vroeg aan een opgemerkte opmars, vooruitlopend op de bekendmaking van de winstcijfers. Het aandeel klokte af op 39,73 euro, een winst van 4,42 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234