Dinsdag 30/05/2023

Unieke BBC-opnamen van de Rolling Stones teruggevonden

In de archieven van de Britse omroep BBC zijn zopas een reeks verloren gewaande opnamen van The Rolling Stones opgedoken. Dat heeft de krant The Sunday Times gisteren gemeld. Het gaat om 42 songs die de groep inblikte tijdens radiosessies tussen oktober 1963 en september 1965. Momenteel wordt onderzocht of dertien van de nummers in de nabije toekomst op cd kunnen worden uitgebracht. Volgens kenners zouden de tapes een nieuw licht kunnen werpen op de evolutie van de Stones van gespecialiseerde r&b-formatie tot gerenommeerde rockband.

Uit de opgedolven banden blijkt alvast dat het The Rolling Stones, amper een half jaar na hun eerste optreden, niet aan zelfvertrouwen ontbrak. Hun debuutsessie voor de BBC vond plaats in het najaar van 1963 als inderhaast opgetrommelde begeleidingsgroep van de Amerikaanse rock'n'roll-pionier Bo Diddley. Tegen het einde van de show mochten Jagger en Co. ook zelf nog een viertal Chuck Berry-songs spelen, waaronder 'Roll Over Beethoven'. In de loop van de volgende twee jaren werden de Stones nog herhaaldelijk teruggevraagd en traden ze onder meer op tijdens de shows van Joe Loss en Alexis Korner. Daarbij brachten ze voornamelijk hun eigen versies van toen nog obscure blues- en r&b-nummers.

De laatste BBC-sessie van de Stones vond plaats in de zomer van 1965, toen de groep al zes nummer-een-hits op haar naam had staan. Het vijftal speelde bij die gelegenheid vooral eigen songs, zoals 'Dust My Pyramids' en 'I Wanna Love You', die nooit officieel werden uitgebracht.

Ondanks de groeiende reputatie van de groep, betaalde de BBC ieder groepslid niet meer dan de gangbare zeven pond voor een drie uur durende sessie, en nog eens acht pond extra om de transportkosten van het drumstel te dekken. De normale gang van zaken was dat een sessie slechts tweemaal werd uitgezonden. Daarna diende ze binnen de twee maanden te worden gewist, tenzij de BBC-verantwoordelijken oordeelden dat de opnamen van uitzonderlijke kwaliteit waren. Dat de Stones-tracks uiteindelijk bewaard zijn gebleven, is te danken aan drie BBC-producers die destijds voor zichzelf een clandestiene copie bewaarden.

Toch ziet het er nu al naar uit dat de onderhandelingen over een eventuele release van de nummers stroef zullen verlopen. Vermoed wordt immers dat de Stones zelf zullen proberen het onderste uit de kan te halen, al verklaarde hun financiële adviseur het afgelopen weekeinde dat de groep pas in haar kaarten zou laten kijken nadat ze de kans had gekregen het BBC-materiaal daadwerkelijk te beluisteren.

En uiteraard willen ook de producers, die meer dan dertig jaar geleden zo vooruitziend waren ervoor te zorgen dat de banden niet verloren gingen, hun deel van de koek. Een van hen, de 64-jarige, inmiddels gepensioneerde Bernie Andrews, ziet het zo: "De BBC zal voor deze muziek veel meer geld krijgen dan wij ooit hebben verdiend tijdens onze volledige carrière." De producers vinden dus dat, als er ooit een plaat komt, ook zij recht hebben op een beloning.

(DS) (Foto Archief)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234