Donderdag 21/11/2019

Uniek vonnis voor Vlaanderen

Directeur Pieter Degryse van Vluchtelingenwerk Vlaanderen:

Rechter wijst illegaal gezin niet uit omdat kinderen nog studeren

Een illegaal Kazachs gezin is door de rechter tijdelijk 'onuitwijsbaar' verklaard omdat de zoon en dochter goed studeren. Volgens de rechter zal een uitwijzing onherstelbare schade toebrengen aan de studies van de kinderen.

Door Cathy Galle

Brugge l Experts noemen het een belangrijke uitspraak. 'Een duidelijk signaal dat het draagvlak voor de problemen van goed geïntegreerde illegalen groter wordt, ook binnen de gerechtelijke wereld.'

Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een rechter tot een dergelijke uitspraak komt. Al is het nog niet zeker dat het gezin nu ook in ons land kan blijven tot de kinderen afgestudeerd zijn.

De familie Tchourakov kwam in maart 2000 vanuit Kazachstan naar België. Hun asielaanvraag werd meteen afgewezen. Daarna probeerde het gezin het de voorbije jaren via procedures voor de Raad van State, maar ook dat leverde nog niets op. Intussen liepen de beide kinderen hier school en doen het blijkbaar bijzonder goed. Dochter Inna (21) zit in haar tweede jaar handelsingenieur aan de Universiteit Gent. Haar 17-jarige broer volgt les in een Blankenbergs college. De school omschrijft hem als een modelleerling, een jongen met veel potentieel.

Onlangs kreeg het gezin echter een nieuw bericht dat ze binnen vijf dagen het grondgebied moeten verlaten. Doen ze dat niet, dan riskeren ze elk ogenblik opgepakt te worden. "We zijn naar de kortgedingrechter gestapt omdat een uitwijzing onherstelbare schade zou toebrengen aan de studies van de kinderen", stelt advocaat Marnix Dekuyper, die het gezin Tchourakov verdedigt. "We vroegen de rechter een tijdelijke verblijfsmachtiging voor het hele gezin tot de studies van de kinderen afgerond zijn."

De rechter achtte zich echter onbevoegd om een verblijftitel te geven. Dat is de taak van de asielinstanties, oordeelde hij. Hij schortte wel het uitwijzingsbevel op tot die instanties een beslissing hebben genomen over een nieuwe aanvraag tot regularisatie van het gezin. Is die beslissing negatief, dan krijgt de familie nog drie maanden de tijd om het land te verlaten. Met andere woorden, de kinderen kunnen sowieso hun schooljaar afmaken.

Een belangrijke beslissing, vindt meester Dekuyper, die gespecialiseerd is in asieldossiers. "De rechter volgde mij in de redenering dat kinderen niet het slachtoffer mogen zijn van de beslissing van hun ouders om het uitwijzingsbevel, dat ze jaren geleden kregen, naast zich neer te leggen. Hen uitwijzen zal nefaste gevolgen hebben voor hun studies. Dat de opschorting van het uitwijzingsbevel ook voordelig is voor de ouders, vormde volgens de rechter geen beletsel."

Het gezin reageerde gisteren bijzonder opgelucht. "We hadden het echt niet verwacht", zegt dochter Inna. "We leven al een hele tijd in onzekerheid. De uitspraak van de rechter geeft een beetje gemoedsrust, al weten we dat de weg nog lang is."

Ook bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen noemen ze de beslissing van de rechter uniek. "Althans in Vlaanderen, in Franstalig België zijn er al eerdere gevallen", legt directeur Pieter Degryse uit. "Het is volgens ons een duidelijk signaal dat het draagvlak voor de problematiek van goed geïntegreerde illegale gezinnen alsmaar groter wordt. Eerst kwam er reactie vanuit de verenigingen, daarna volgden de scholen en de burgemeesters. Nu is ook binnen de rechterlijke macht begrip voor het thema. De rechter zei letterlijk dat integratie in sommige gevallen kan primeren boven illegaliteit."

Al waarschuwt Degryse wel voor overdreven optimisme in deze concrete zaak. Voor de familie Tchourakov hangt alles nu af van een nieuwe aanvraag tot regularisatie op basis van 'artikel 9'. Daarvoor moeten nieuwe elementen aangetoond worden. De rechter oordeelde dat de onderwijssituatie van de kinderen aanzienlijk is geëvolueerd sinds de vorige pogingen tot regularisatie. Maar of dat genoeg zal zijn voor de asielinstanties is nu de vraag.

De Dienst Vreemdelingenzaken betwijfelt of de Brugse kortgedingrechter wel bevoegd is om een uitwijzingsbevel te schorsen. "We zullen dat nu onderzoeken", stelt directeur-generaal Freddy Roosemont. Hij geeft wel aan dat er voor de studerende kinderen ook legale mogelijkheden bestaan om te mogen blijven. "Maar dan gaat het natuurlijk enkel om de kinderen, niet om het hele gezin."

De rechter zei letterlijk dat integratie in sommige gevallen kan primeren boven illegaliteit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234