Zondag 25/09/2022

Uniek gastronomisch festival in Brussels Jubelpark verenigt 18 topchefs

Culinaria ,

Het is nog nooit gedurfd of vertoond in ons land. Volgend weekeinde wordt het Brusselse Jubelpark omgebouwd tot de grootste fijnproeverij in openlucht. Culinaria pakt uit met een groots opgezet evenement in een garden party-sfeer waarbij onder meer 18 absolute topchefs van ons land met een unieke formule uitpakken. Er worden duizenden belangstellenden verwacht.

door rudy collier

Het gastronomisch festival doet spontaan denken aan het jaarlijkse Taste-evenement in Londen, dat zich ook in een park afspeelt. Maar de verschillen zijn toch groot, al was het maar de prijs: daar betaalt men maar liefst 90 pond om de topchefs bezig te zien en te proeven. In het Jubelpark kan men al binnen voor 12,5 euro en kost een uniek gastronomisch menu 45 euro, wijn inbegrepen. Maar er is veel meer dan dat. Aan de unieke formule werd veertien maanden gewerkt door Jean-Patrick Smal, een perfect tweetalige jongeman die al vijftien jaar bedrijfsevenementen runt maar nu de stap waagt naar het grote publiek. De ambitie straalt al af door de unieke locatie, het Brusselse Jubelpark. Het kostte een jaar onderhandelen om hier tenten te mogen opslaan. Jean-Patrick Smal: "Er kwamen heel wat ecologische verplichtingen bij kijken. Zo mochten we geen machines gebruiken om de tenten te plaatsen, men mag immers niet over het gras rijden. Alles wordt dan ook door pure mankracht opgetrokken." Smal toont aan de muur een 3-D-overzicht hoe het Jubelpark er volgend weekend zal uitzien. Het Culinaria-gebeuren speelt zich af binnen een omheinde cirkel van één kilometer. Het park wordt ingedeeld in verschillende themapleinen , ondergebracht in speciale tenten. Dé krachttoer is het samenbrengen van zestien topchefs uit ons land (zie kader) die tezamen vijfentwintig Michelinsterren vertegenwoordigen. Behalve een aantal leuke workshops is rond hen een heel originele formule uitgewerkt. Jean-Patrick Smal: "We hebben de chefs mogen indelen in groepen van vier, met telkens een absolute topchef, een gevestigde naam en twee nieuwelingen met grote klasse. Iedere groep vertegenwoordigt minstens zes Michelinsterren. Per groep wordt er een menu gemaakt, twee chefs zorgen elk voor een voorgerecht, eentje voor het hoofdgerecht en eentje voor het dessert. Per menu krijgt men bovendien drie aangepaste glazen wijn. Dit alles in walking dinner-formule voor de prijs van 45 euro (39 euro in voorverkoop). Per groep krijgt men een paspoort (A, B, C, D) en daarmee kan men op eigen tempo van zo'n menu genieten, een voorgerecht halen en laten afstempelen op het paspoort, wat rondwandelen en rondkijken, dan het tweede halen en laten afstempelen, enzovoort. Dit is nog nooit vertoond, er zijn nu al mensen die nu de vier paspoorten hebben besteld." Wie die 45 euro neertelt, kan nog van veel meer genieten. Want in het ganse park zijn respectievelijk een Chef's Square, een Cookingsquare, een Wijnsquare, een Chocoladesquare, een Cocktailsquare, een Biersquare en een Koffiesquare opgetrokken, waar overal gastronomische activiteiten en sessies plaatsvinden in de verschillende landstalen. Geen puur Frans gedoe dus.

• Chef's Square

Een atelier waar permanent wordt gekookt, door minimum twee chefs, een soort van gastronomische jamsessions. Bedoeling is dat het er vrij ludiek aan toe gaat, er kunnen à volonté vragen worden gesteld. Er zijn in totaal zo'n 22 sessies voorzien, zo'n zestig mensen kunnen telkens meedoen. In de Cookingsquare zijn er ook 22 sessies, voor telkens 20 man. In veertig minuten creëren de deelnemers met hulp van de chefs een fijne plat.

• Wijnsquare

Op de Wijnsquare kan men proeven en kopen. Gérard Bertrand, ooit een Franse internationale rugbyspeler, zal er voor het eerst zijn uitstekende domeinwijnen presenteren en ook Miguel Torres van het gelijknamige gerenommeerde Spaanse wijnhuis zal aanwezig zijn. Er komt ook een sessie waar wijnen van boven de 150 euro kunnen worden geproefd, met een minimaal volume van hoogstens een centimeter, vandaar de benaming 'verticale proeverij'. Ook aanwezig: een drietal laureaten van de prestigieuze Women Wine Awards die speciale wijnproeverijen zullen organiseren voor vrouwen. Vrouwen en wijn, het is een van de opkomende fenomenen in de business.

• Chocoladesquare

Dit is het domein van onze Belgische trots, Callebaut, en het beslaat zowat 400 vierkante meter. Hier zijn een aantal spectaculaire acties gepland, zoals chocoladefashion, jurken in chocolade. Ook de Belgische selectiewedstrijd voor de World Chocolate Masters zal hier gebeuren. De winnaar van de elf geselecteerde deelnemers mag naar de finale in Parijs.

• Cocktailsquare

Sergio Pezzoli, in 2007 wereldkampioen Barman, demonstreert en wijdt belangstellenden in. Maak er kennis met de Cocktail van de Zomer, maar ook met de nieuwe trend in cocktails, waar vruchten het moeten afleggen tegen onder meer kruiden. Tijd voor een wodka-basilicum bijvoorbeeld.

• Biersquare

This is Belgium! Hier is de Leffe Academie aanwezig, die eveneens in 22 sessies de kunst van het serveren en degusteren zal demonstreren en aanleren. Leffe gooit zich ook op de trend van gastronomie met bier onder het thema 'Aperitief met Leffe'. Proef de drie soorten Leffe (Leffe Blond, Leffe Bruin en Leffe 9°) met aperitieven van vis, ham en kaas.

• Koffiesquare

Last but not least, presenteert Beyers hier alle soorten koffie, en de moderne lijst is lang. Peter Hernou, de meesterbarista van de latte arte toont en leert er zijn kunsten.

Gastronomische geheimen

Rondom deze verschillende squares staan nog talloze gastronomische stalletjes die de beste producten aanbieden. Een culinaire markt van zo'n vijftig producten die leveren aan de topchefs, een unieke gelegenheid om de kwaliteitsgeheimen van die chefs te achterhalen en mee te nemen naar huis. Bars à volonté ook, met zeer schappelijke prijzen. Zo kost een fles champagne van Vranken Pommery (Apanage) maar 50 euro, niet echt veel meer dan pakweg in Delhaize. Een glas (goeie) wijn zal tussen de 3 en 5 euro kosten.

Wie geen 'menupaspoort' wil maar gewoon wil rondkijken, veel proeven en sfeer opsnuiven, betaalt 12,5 euro (10,5 euro in voorverkoop) en ook dat vinden we democratisch (het Autosalon kost bijvoorbeeld 17 euro toegang en daar valt enkel te kijken en niks te proeven). Wie voor een menupaspoort betaalt, hoeft die 12,5 euro niet neer te tellen. De organisator verwacht tussen de 15.000 en 25.000 belangstellenden, ook uit het buitenland. Thalys heeft immers speciale tarieven ontwikkeld voor de gourmands uit steden zoals Parijs en Keulen, en vanuit Parijs is er zelfs al belangstelling om daar een Culinaria te organiseren. Leuk toch dat België la douce France het nakijken geeft. n

Info

• Data, uren en vervoer

Vrijdag 15 mei van 12 tot 22 u; zaterdag 16 mei van 12 tot 22 u, zondag 17 mei van 12 tot 18 uur. Openbaar vervoer is zeker aan te raden: het treinstation Schuman is een paar honderd meter van het Jubelpark, evenals de metrostations Schuman en Merode. Bussen: 20, 28, 36, 61, 67, 80.

• Volledige info

www.culinariasquare.be

• De achttien toppers

Voor Culinaria zijn achttien Belgische toppers bij elkaar gebracht. Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Giovanni Bruno (Senza Nome, Brussel), Mario Elias (Le Cor de Chasse, Barvaux), Vincent en Laurent Folmer (Couvert Couvert, Leuven), Viki Geunes ('t Zilte, Mol), Sang-Hoon Degeimbre (L'Air du Temps, Eghezée), Julien Burlat (Dôme, Antwerpen), Lionel Rigolet (Comme Chez Soi, Brussel), Yves Mattagne (Sea Grill, Brussel), Pascal Devalkeneer (Le Chalet de la Forêt, Ukkel), Wouter Van Tichelen en Tim Meuleneire (De Koopvaardij, Stabroek), Franky Vanderhaeghe (Saint-Nicolas, Elverdinge), Bart De Pooter (Pastorale, Reet), Anthony Delhasse (Le Postay, Pepinster), Lesley De Vlieger (Terborght, Huizingen), Wout Bru (Chez Bru, Eygalières).

lekkers in het park

Het Culinaria-gebeuren speelt zich af binnen een omheinde cirkel van één kilometer in het Brusselse Jubelpark.

Het Jubelpark wordt ingedeeld in verschillende themasquares. Dé krachttoer is het samenbrengen van 18 topchefs uit ons land die tezamen 25 Michelinsterren vertegenwoordigen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234