Onderwijs
Uniefs hekelen politiek overwicht KU Leuven
De KU Leuven weegt te veel op de politiek. Die boodschap geven verschillende rectoren enkele weken voor aanvang van het nieuwe academiejaar in het boek Onder rectoren. "Leuven plaatst personeelsleden bij de kabinetten, soms zelfs met behoud van een kleine (les)opdracht."
De Vlaamse politiek wordt sterk gekleurd door de KU Leuven. Te sterk, zo laten verschillende (voormalige) universiteitsbestuurders verstaan in het nieuwe boek Onder rectoren, dat volgende week verschijnt. Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, geeft aan dat de Leuvense universiteit personeelsleden bij de kabinetten plaatst. “Soms zelfs met behoud van een kleine (les)opdracht. Ze knippen de banden lang niet altijd door. Zoiets kan blijkbaar. Het overwicht van de KU Leuven is niet goed.”
Een opeenvolging van Leuvense rectoren had het oor van de belangrijkste Vlaamse politici. Ook vandaag nog vloeien verschillende decreten deels uit Leuvense pennen. Rik Torfs, rector van de KU Leuven tussen 2013 en 2017, verklaart dat veel beleid door de belanghebbenden wordt voorbereid. “We hadden als KU Leuven op alle kabinetten mensen zitten en suggereerden voortdurend teksten waarmee zij aan de slag konden gaan. Als je dat doet op een manier die evenwichtig genoeg is, kun je heel wat bereiken.”
Zo kreeg onder meer de hervorming van de lerarenopleiding mee in Leuven vorm. De Centra voor Volwassenenonderwijs snoepten de afgelopen jaren veel studenten af van de universitaire lerarenopleiding. De KU Leuven schoot met succes in actie: de Vlaamse regering besliste vorig jaar dat de centra vanaf september 2019 geen diploma’s voor de lerarenopleiding meer mogen uitreiken. Zij moeten voortaan verplicht samenwerken met de universiteiten. Juist de KU Leuven slaagde erin om veel van deze centra aan zich te binden.
Lees hier ook '5 lessen voor proffen én studenten: "Er zijn afgestudeerden die nog geen foutloze zin kunnen schrijven"'.
Misbruik
Eerder liet Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, zich al kritisch uit over de invloed van de KU Leuven. Zij stelde dat ze tekenen van misbruik van de dominante positie ziet, bijvoorbeeld in de toegang tot de kabinetten.
Aan de andere universiteiten hopen ze in de toekomst meer politieke impact te hebben. Van Goethem geeft aan dat hij wil proberen om goede medewerkers af te staan aan de kabinetten. Ook UGent-rector Rik Van de Walle heeft voornemens. “In 2019 zijn het Vlaamse verkiezingen. Meteen daarna zullen de kabinetten opnieuw moeten worden samengesteld. Ik ga namen geven, neem dat maar van mij aan. Want datgene waarvoor wij in Gent staan, moet aanwezig zijn in die kabinetten."
Van de Walle meldt dat hij eerder al vanuit verschillende partijen signalen heeft gekregen om samen te werken. “De politieke besluitvorming mag niet te veel wegen op de universiteit. Maar wij als universiteit moeten wel proberen om de politieke besluitvorming te beïnvloeden.”
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelt vast dat er altijd personeelsleden van universiteiten op kabinetten werken. Ook geeft ze aan dat ze samenwerkt met organen waarin alle universiteiten zetelen. "De hervorming van de lerarenopleiding is gebaseerd op overleg met de hele sector. Inhoudelijk is het ook logisch dat de politiek een beroep doet op technische expertise. De KU Leuven verschilt hierbij niet van de andere universiteiten en hogescholen. Hun aanwezigheid is niet groter dan die van andere instellingen."
Achterkamerpolitiek
KU Leuven-rector Luc reageerde deze morgen op Radio 1: "Ach, ach, ach. Dat de KU Leuven te veel macht heeft is een verhaal dat al lang meegaat. Ik vind wat er vandaag in De Morgen staat toch wel wat natrappen." Sels bevestigt dat de politiek vaak beroep doet op hun experts, maar ontkent dat de KU Leuven decreten op dergelijke schaal kan beïnvloeden. "Wie het beeld ophangt van een soort achterkamerpolitiek waarbij wij onze pionnen plaatsen en op die manier politieke besluitvorming proberen te beïnvloeden, die heeft heel weinig begrepen van hoe politiek gevoerd wordt vandaag de dag."
"Dat iemand via zo'n boek wraak neemt voor het verliezen van een verkiezing daar kan ik nog inkomen. Dat er op die manier wraak wordt genomen op een universiteit die men zoveel jaren geleid heeft, vind ik toch een pak lastiger", zo verwijst Sels nog naar zijn voorganger, Rik Torfs.
De Leuvense rector blijft echter optimistisch over een samenwerking met de andere rectoren in de toekomst: "Zo ken ik hen niet en ik denk dat ze zich ook wel zullen distantiëren van de manier waarop hun standpunten worden vormgegeven in het artikel."