Zaterdag 04/07/2020

Unia: "Boerkiniverbod mist juridische grond"

Een vrouw in boerkini op het strand. Lichaamsbedekkende kledij is verboden in openbare zwembaden.Beeld anp

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia heeft een negatief advies uitgesproken rond het verbieden van lichaamsbedekkende zwemkledij in openbare zwembaden - ook wel bekend als een boerkiniverbod. Een dergelijk verbod heeft geen juridische grond omdat er geen problemen zijn op het vlak van hygiëne en veiligheid en omdat de kledij ook de gelijkheid niet in gedrang brengt, klinkt het. Het Antwerpse stadsbestuur stelt in een reactie alvast het verbod in stand te zullen houden.

Unia boog zich over de zaak op vraag van enkele steden - onder meer Gent en Leuven - en zwemsters. "We kregen de voorbije jaren enkele tientallen meldingen van voor- en tegenstanders die met vragen zaten", zegt Unia-directeur Els Keytsman. "Omdat er een aantal argumenten werden aangehaald waarover we zelf geen specialist zijn, zijn we te rade gegaan bij andere diensten: het Agentschap Zorg en Gezondheid over hygiëne en veiligheid, en de genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst over de gelijkheid tussen man en vrouw. Voor geen van de argumenten vóór een verbod bleek er een juridische grond."

Individuele vrijheid

Keytsman zegt zich niet voor of tegen het dragen van een boerkini uit te spreken, maar stelt dat een verbod in ieder geval een inbreuk zou zijn op de Vlaamse antidiscriminatiewetgeving. "Het weerhoudt bepaalde groepen in de samenleving ervan om te gaan zwemmen: sommige moslima's, maar ook joodse vrouwen en vrouwen die wat preutser zijn of zich schamen over hun lichaam, bijvoorbeeld omdat ze littekens hebben", aldus Keytsman. "De individuele vrijheid is belangrijk en je moet goede argumenten hebben om die in te perken. Die argumenten zijn er wel om naaktzwemmen of zwemmen in je gewone kledij te verbieden, maar niet voor dit geval. De lichaamsbedekkende zwemkledij waarvan sprake is bijvoorbeeld van hetzelfde materiaal als andere zwemkledij."

Els Keytsman (Unia).Beeld belga

Verbod in Antwerpen blijft van kracht

Antwerps schepen voor Diversiteit en Integratie & Inburgering Fons Duchateau (N-VA) zegt in een eerste reactie op het negatieve advies dat het verbod in Antwerpen gewoon van kracht zal blijven. "Desnoods daagt men de stad voor de rechtbank", zegt hij. "Dan zal ik het verbod daar verdedigen. Het is de enige houding die ik in eer en geweten kan aannemen."

Duchateau betreurt naar eigen zeggen dat Unia zich tegen het verbod uitspreekt, "ondanks de bezorgdheid die we overmaakten inzake vrouwenrechten". Momenteel is er nauwelijks vraag naar zwemmen in boerkini, maar Duchateau vreest dat het intrekken van het verbod daar verandering in zou brengen.

Groepsdruk

"De toegeving aan een paar misnoegde individuen, kan ervoor zorgen dat de boerkini via groepsdruk straks de norm wordt voor 'goede' moslima's", zegt hij. "Unia laat zich met dit advies voor de kar spannen door mensen die lak hebben aan gelijkheid en discriminatie van de vrouw vanzelfsprekend vinden." Duchateau vreest ook dat het toelaten van boerkini's een stap zou zijn richting separatisme tussen "boerkinizwembaden" en "witte zwembaden".

"Buikgevoel"

Unia-directeur Els Keytsman erkent dat er gevallen kunnen zijn waarbij druk wordt uitgeoefend op vrouwen om een boerkini te dragen. "Maar een verbod is niet de juiste manier om dat aan te pakken, want dat beperkt net weer de keuzevrijheid", zegt ze. "Als een lokaal bestuur lucht krijgt van dergelijke sociale druk, moet het met die mensen in dialoog gaan. De argumenten van meneer Duchateau komen vanuit een buikgevoel, wij willen het debat graag objectiveren."

Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA).Beeld belga
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234