STRIJD TEGEN IS
Unesco: "IS-plunderingen nemen industriële proporties aan"
De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) wil in Syrië volgens de Unesco alle sporen van de wieg der beschaving uitwissen. Satellietbeelden tonen nu in welke mate dat al is gebeurd.
Roofopgravingen en massale plunderingen van de terreurorganisatie op de oudheidkundige sites van Syrië hebben volgens de Unesco "industriële proporties" aangenomen. De directeur-generaal van de Unesco, Irina Bokova, zei dat satellietbeelden van historische sites "duizenden gaten" vertonen.
Inkomstenbron
IS-milities hebben de voorbije maanden tal van antieke gebouwen zoals de beroemde Baaltempel van Palmyra vernietigd en aangekondigd andere antiquiteiten met de grond gelijk te maken. De verkoop van cultuurgoederen aan buitenlandse geïnteresseerden geldt als een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de islamisten. Volgens Bokova maakt het deel uit van de strategie van de IS om verleden, heden en toekomst van het unieke Werelderfgoed te vernietigen.
Rusland tegenover VS
Het voorstel van Rusland voor een grote coalitie tegen de IS stoot in Washington op een duidelijk "njet". Moskou wil dat de Syrische president Bashar al-Assad deel uitmaakt van die coalitie. Het Witte Huis zei gisteren dat Assad verantwoordelijk is voor de destabilisering van de regio: Assad heeft elke legitimiteit verloren. Kremlinbaas Vladimir Poetin zal niettemin zijn voorstel aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voorleggen. Rusland bouwt militaire bases aan de Syrische kust, die nog in handen is van de regering. De VS, die samen met andere coaltiepartners luchtaanvallen uitvoert in Syrië tegen de IS, hebben daar veel kritiek op.
Duitsland en Frankrijk tegen 'boots on the ground'
Duitsland en Frankrijk zijn tegen het sturen van grondtroepen naar Syrië. "Indien we -en dat willen we niet- theoretisch met grondtroepen tussenbeide komen, zouden we steeds de verkeerde groepen treffen", zei defensieminister Ursula von der Leyen in het ochtendprogramma van de zender ZDF over het moeilijk inschatten wie eigenlijk de vijand is. Ze pleitte voor een diplomatieke oplossing. De meerderheid van de Duitsers steunt de luchtaanvallen van andere landen tegen IS in Irak en Syrië. In een YouGov-bevraging vond 61 procent dat goed, slechts 24 procent is tegen. Een samenwerking met Assad wijst 51 procent van de bevraagden van de hand, slechts 20 procent is voor.
Saoedi-Arabië
Volgens de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Dshubeir is het aftreden van Assad slechts "een kwestie van tijd". In Riyad zei hij vannacht: "Als Assad geen politieke oplossing aanvaardt, zal hij door een militaire oplossing afgezet worden". Saoedi-Arabië steunt in Syrië radicaal-islamitische rebellen.
Finland
De vroegere Finse president Martti Ahtisaari betreurde in een terugblik dat het Westen in 2012 een Russisch plan heeft genegeerd waarbij Assad na vredesonderhandelingen met de oppositie de macht zou afstaan. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië waren zo overtuigd van de snelle val van Assad, dat ze op het voorstel van Moskou niet eens reageerden, zei de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 2008 in The Guardian. In de Syrische burgeroorlog zijn sinds 2011 rond de 250.000 mensen gedood.
Inmiddels hebben analisten van de Amerikaanse geheime diensten topleden van het centrale bevel Centcom ervan beticht de resultaten van een rapport over de inschatting van het gevaar van IS in Irak en Syrië gemanipuleerd te hebben. Dat schreef de New York Times woensdag onder aanhaling van regeringskringen. Blijkbaar werden die conclusies "volledig op hun kop gezet", zei een lid van de regering, die niet bij naam wilde genoemd worden.