NieuwsErfgoed
Unesco buigt zich over nieuwe erkenningen van immaterieel erfgoed, ook in België
De komende week buigen enkele experts van Unesco zich over een lijst van producten en gerechten die een erkenning willen als immaterieel erfgoed.
Het Comité voor Cultureel Immaterieel Erfgoed van Unesco, dat voorgezeten wordt door Marokko, heeft 56 aanvragen voorliggen, gaande van de Franse baguette over de Algerijnse Raï tot de Servische slivovitsj of Tunesische harissa. Vier aanvragen vereisen volgens de organisatie een dringende erkenning omdat ze dreigen te verdwijnen, zoals aardewerk van de Cham-bevolking in Vietnam.
Het is de eerste keer na de coronapandemie dat de organisatie weer fysiek vergadert na twee jaren van online-vergaderingen. Vanaf dinsdagnamiddag zullen de beslissingen op de Twitter-account van de Unesco bekend worden gemaakt.
Onder meer het Franse stokbrood, populaire Raï-gezangen uit Algerije, kermisfeesten in Frankrijk en België, de Tchai-cultuur uit Azerbeidzjan en Turkije, theecultuur uit China en slivovitsj, een pruimenalcohol uit Servië, of lichte Cubaanse rum hebben een aanvraag ingediend.
Om controverses te voorkomen, eerbiedigt Unesco bovenal tradities en knowhow. Zo zal de organisatie niet erkennen dat het stokbrood tot het immaterieel werelderfgoed behoort maar dat “het vakmanschap en de cultuur van het stokbrood” er deel van uitmaken.
Het erkennen van immaterieel erfgoed is een instrument van culturele diplomatie en beloont ook culturele praktijken die van generatie op generatie worden overgedragen, zoals mondelinge tradities, uitvoerende kunsten, sociale praktijken, rituelen en feestelijke evenementen of kennis en praktijken met betrekking tot de natuur en het universum.