Woensdag 25/11/2020

Unesco blijft schip van Columbus zoeken

Het scheepswrak dat in mei voor de kust van Haïti gevonden werd, is niet de Santa Maria van Christoffel Columbus. Omdat Unesco gelooft dat het legendarische wrak daar toch ergens in de buurt moet liggen, plant de cultuurorganisatie een grootschalige zoekactie.

Het was wellicht de belangrijkste ontdekking die de vermaarde onderwaterarcheoloog Barry Clifford ooit gedaan had. In mei mocht de wetenschapper vol trots aankondigen dat hij, samen met zijn team, het bekende vlaggenschip van Christoffel Columbus had gevonden.

Het wrak lag vlak voor de kust van Haïti en was zo goed als zeker het schip dat op kerstavond 1492 naar de zeebodem was gezonken. Reden om daar zo zeker van te zijn, was dat de vindplaats volledig overeenstemde met de aanwijzingen in de dagboeken van Columbus.

Bovendien was het wrak vergezeld van een kanon uit de tijd van de ontdekkingsreiziger. Dat zou de doorslag gegeven hebben. Clifford was in de wolken. "Dit is de Mount Everest van de scheepswrakken voor mij", klonk het euforisch.

Van die euforie blijft vandaag bitter weinig over. Begin deze week heeft Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, laten weten dat het wrak dan toch niet het vlaggenschip van Columbus is. Uit onderzoek is gebleken dat het schip gebouwd werd aan het einde van de zeventiende of het begin van de achttiende eeuw. De Santa Maria van Columbus dateert al van het einde van de vijftiende eeuw. Bovendien zou uit de dagboekfragmenten zou blijken dat de Santa Maria veel verder van de kust ligt dan het schip dat door Clifford ontdekt werd.

Onder zand

Enkele weken geleden had Monique Rocourt, de Haïtiaanse minister van Cultuur, al gezegd dat het bewijs dat zij te zien had gekregen niet in de richting van de Santa Maria wees. Het onderzoek door Unesco kwam er op vraag van de Haïtiaanse overheid. Die wilde 100 procent zeker zijn dat het om het juiste schip ging.

Hoewel de vondst van Clifford vals alarm blijkt te zijn, heeft Unesco beslist om toch met een zoekactie verder te gaan. Het zou de grootste Santa Maria-missie ooit moeten worden. Er wordt immers van uitgegaan dat het werkelijke wrak vlak bij de vondst van Clifford moet liggen. Daarom zal zowel ter land als ter zee naar het beroemde schip gezocht worden.

Op het land, omdat experts van Unesco de kans groot achten dat het werkelijke wrak na al die jaren onder zand- of kleilagen aan de kust is terechtgekomen.

Heel wat academici hebben intussen kritiek geuit op dat plan. De kans dat het schip in zulke moerasgebieden ligt, noemen zij bijzonder klein. De Santa Maria zou - omwille van ondiepe en gevaarlijke riffen - nooit zo dicht bij de kust van Haïti geraakt zijn.

Toch zal Unesco doorzetten. De bewijzen dat het wrak effectief in het water ligt, zijn volgens hen maar mager. "Die beweringen zijn slechts gebaseerd op een korte, ambigue passage in een geredigeerde versie van een dagboek", klinkt het. Het oorspronkelijke dagboek van Columbus ging immers doorheen de jaren verloren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234