Dinsdag 22/10/2019

Underdogs en kleine klootzakjes

Simpsonsmanie in Vlaanderen? Het bestaat. Vijf bekende fans, die uitkijken naar de film die nu woensdag in onze bioscopen uitkomt, bekennen in lyrische bewoordingen hun passie en komen uit de kast met hun favoriete personage. Door Ronald Meeus EN ELS MAES

Hans Otten

(tv-presentator)

'De gemene en onscrupuleuze Moe'

"Wat me vooral boeit aan The Simpsons is de gelaagdheid van de verhaallijnen: in elke aflevering zitten twee of drie niveaus, zodat ik er samen met mijn dochter van zeven kan naar kijken. En toch volgen we bijna allebei een ander verhaal. Zelf hou ik wel van het parodiërende, het cynische, en ook het meedogenloze van de reeks. Dat underdoggevoel ook: de makers slagen erin om het pijnlijke van het leven in humor te gieten, dat lijkt me ontzettend moeilijk."

"Een van mijn favoriete personages, naast Homer natuurlijk, is caféuitbater Moe. Herinner je je die aflevering Flaming Moe's, waarin hij het recept voor een drankje pikt van Homer en er stinkend rijk mee wordt? De durf om een personage te maken dat zo gemeen en zo onscrupuleus is, dat vind ik knap. Al zit er in elk Simpsonspersonage wel een hoge mate van egocentrisme."

Bart De Wever

(voorzitter N-VA)

'De maniertjes van Mr. Burns'

"The Simpsons is uniek in de Amerikaanse cultuur vanwege de cynische toon: cynisme is, om een of andere reden, iets wat Amerikanen niet zo goed lukt. Maar het hoogtepunt is voorbij. De serie blijft kwalitatief consistent. Na de eerste drie seizoenen had je enkele jaargangen waarin elke aflevering een pareltje was. Dat is niet meer het geval."

"Ik hou vooral van de manier waarop Mr. Burns is neergezet. Die maniertjes, dat meedogenloze personeelsbeleid, die rare relatie met zijn homoseksueel knechtje: briljant. De aflevering die het langste bleef hangen is Much Apu about Nothing, waarin Homer eerst erg vocaal achter een uitwijzing van alle illegale vreemdelingen staat, totdat blijkt dat Apu, een bevriende winkelbediende, daardoor eveneens moet vertrekken. Hij verandert van gedachten, stemt 'neen' op een referendum en spoort anderen aan om dat ook te doen, maar het is te laat: 95 procent stemt ja. En Homer roept: 'Zie je wel? Democratie werkt niet!' Haha."

Inge Heremans (Ilah)

(stripauteur)

'Die neus en die kromme handjes'

"Ik ben een heel grote Simpsons-fan. The Simpsons is aan de ene kant hilarisch grappig, en tegelijkertijd stelt het serieuze dingen aan de kaak op een heel intelligente manier. Dat contrast zit ook in de tekenstijl: het ziet er heel lieflijk en cartoonesk uit, maar de inhoud van de verhalen is soms erg hard en realistisch. Heel knap is dat."

"Ik hou erg veel van Mr. Burns. Die is volgens mij geweldig dankbaar om te tekenen: die neus, dat haar en die kromme handjes. Er wordt in The Simpsons heel veel aandacht besteed aan die details, zoals de manier waarop mensen zich bewegen en hun gelaatsuitdrukkingen. Heel slim gedaan, en daarom vind ik The Simpsons veel beter dan South Park, bijvoorbeeld.

"Ik probeer nog altijd elke dag te kijken. Ik kan niet goed tegen mensen die klagen dat het 'vroeger beter' was. Ik heb mijn dochter van negen net beloofd dat we zeker samen naar de film gaan kijken. Het is een van de weinige reeksen waar zowel kinderen als volwassenen op hun manier heel veel plezier aan beleven."

Ever Meulen

(illustrator)

'Bart pest mensen voor zijn plezier'

"Die tekenstijl van The Simpsons is ronduit fantastisch. Het is bijna de Amerikaanse variant van de Klare Lijn, hé: zo simpel en toch zo doeltreffend. Ik kijk er zo goed als elke dag naar, en vind dat de afleveringen van nu zeker zo goed zijn als de vroegere: qua scenario's en dialogen is de kwaliteit er in ieder geval nooit op achteruitgegaan. En de manier waarop Groening zijn personages heeft getekend is er ook altijd mooier op geworden. Ja, ik ben een zware fan."

"De aflevering Lisa's Pony heeft me in het bijzonder gepakt: Lisa wil een pony, en Homer neemt er een job bij om dat te bekostigen. Dat moment op het einde, waarin Lisa afscheid moet nemen van het paardje omdat Homer het niet meer kan trekken: dat was zo heerlijk sentimenteel en zo menselijk. De nevenpersonages in The Simpsons zijn sterk getypeerd, met buurman Ned Flanders en café-eigenaar Moe op kop, maar geef mij toch maar de Simpsons zelf. Vooral Bart vind ik zeer sterk: zo'n klein klootzakje, dat mensen gewoon voor zijn plezier pest. Heerlijk om naar te kijken. Ik erger mij wel een beetje aan de stemacteurs van de Vlaamse versie, waarvan de meesten geen fans zijn. Hoe kun je zo'n rijke personages fatsoenlijk neerzetten als je alleen maar in de gauwte een paar afleveringen hebt gezien?"

Jonas Geirnaert

(animatiefilmer)

'Een maffe uitvinder met een gek stemmetje'

"Mijn favoriete personage? Negenennegentig procent zal op die vraag wel 'Homer' antwoorden, vermoed ik, dus neem ik een andere: die gekke professor, John Nerdelbaum Frink Jr., die altijd met de mafste uitvindingen komt aandraven en steeds met zo'n gek stemmetje praat. Mijn favoriete aflevering is King of the Hill, waarin Homer de Murderhorn probeert te beklimmen, de hoogste berg in Springfield. Daar zitten zulke onwaarschijnlijk geestige grappen in: Homer laat zich sponsoren door de fabrikanten van een energiereep. Bij nader inzien is de reep gewoon wat krantenpapier met appelmoes. Onderweg vindt hij het afgepeuzelde lichaam van de compagnon van zijn vader, die decennia geleden hetzelfde heeft gedaan en zich door ontbering moest overgeven aan kannibalisme. Bijzonder grappig. Ze hebben aangetoond dat tekenfilms niet noodzakelijk voor kinderen hoeven te zijn. Dus ja, ik denk dat het mijn eigen werk wel een beetje heeft beïnvloed."

"De kwaliteit van de afleveringen is soms wel ongelijk: er zijn verschillende periodes met erg zwakke afleveringen geweest, maar die worden daarna telkens weer goedgemaakt met een paar sterke."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234