Zaterdag 10/06/2023

NieuwsKindermisbruik

Undercoverjournalist zet val voor Vlaamse ‘pedofiele’ acteur

Sven van der Meulen van het onderzoekscollectief Vrije Vogels sprak undercover af met de man. Beeld Vrije Vogels
Sven van der Meulen van het onderzoekscollectief Vrije Vogels sprak undercover af met de man.Beeld Vrije Vogels

Een veelgevraagde Vlaamse acteur is vorige week opgepakt in een onderzoek naar vermeend kindermisbruik. Het gerecht kwam de man op het spoor na undercoveronderzoek van een Nederlandse journalist in samenwerking met Het Laatste Nieuws. 

Redactie

“Een paar jongens van 14 jaar heb ik al gehad. Maar 14 is al oud, natuurlijk. Ik val eigenlijk vooral op jongens die nog in de puberteit moeten komen. 11 of 12 jaar, misschien zelfs 10. Of kindjes van 5 of 6, dat is ook wel geil natuurlijk.”

Aan het woord is een Vlaamse acteur van middelbare leeftijd. De voorbije twintig jaar speelde hij grote en kleine rollen in tientallen producties van Studio 100, VTM, VRT en Disney.

De uitspraak hierboven dateert van drie weken geleden. Bij een kop koffie in de lobby van een Antwerps hotel schepte de acteur toen een uur lang op over zijn seksuele ervaringen met kinderen. Hij vertelde hoe hij seks gehad zou hebben met jongens van amper 14 jaar, hoe hij al meermaals naar een naaktstrand trok om daar families met jonge kinderen te begluren en hoe hij zijn eigen kinderen zou uitwisselen met ‘gelijkgestemden’, mocht hij ooit vader worden.

Dat de acteur dat allemaal zo openlijk vertelde, kwam omdat hij dacht dat hij tegenover een persoon zat met net dezelfde verlangens als hij. Maar in werkelijkheid sprak hij met Sven van der Meulen: een Nederlandse journalist bij onderzoekscollectief Vrije Vogels die hem filmde met een verborgen camera. De journalist kwam de acteur toevallig op het spoor tijdens een onderzoek naar kindermisbruik op het internet dat hij samen met de krant Het Laatste Nieuws voerde.

Op een openbare chatsite deed de journalist zich voor als pedofiel. Zo raakte hij virtueel aan de praat met de Vlaamse acteur. Van der Meulen won zijn vertrouwen, de twee belden en whatsappten het voorbije jaar regelmatig, en spraken uiteindelijk ook af.

Dat gebeurde op zaterdag 10 juli in Antwerpen. Pas tijdens dat gesprek vertelde de man dat hij acteur is en vooral meespeelt in series voor kinderen. Hij zei ook dat die bekendheid bij kinderen hem helpt bij het benaderen van zijn slachtoffers. “Sommigen kennen mij, ja. Dat maakt het misschien wel makkelijker.”

Tijdens de ontmoeting vertelde hij honderduit over zijn ‘veroveringen’, hoe hij 14-jarige jongens die hij online had leren kennen naar zijn huis lokte en seks met hen had. Van sommige van zijn slachtoffers bewaarde hij naar eigen zeggen de onderbroek, als trofee. Van anderen nam hij ook foto’s. “Maar de seksuele handelingen zelf fotografeerde ik niet. Ik wil zulke dingen niet bijhouden op mijn computer, dat is te gevaarlijk.”

Om na te gaan of de man alleen aan het opscheppen was, of effectief de waarheid sprak en dus écht jonge kinderen wil misbruiken, nam journalist Van der Meulen de proef op de som. “Ik vertelde dat ik de volgende dag een jongen van 10 jaar kon ‘regelen’ voor hem, met wie we het dan samen ‘gezellig konden maken’ in een hotelkamer in Antwerpen.” Een uitnodiging waarop de acteur inging. Hij kwam meteen ook met een paar trucjes op de proppen, om het kind uit de kleren te krijgen. “Misschien kunnen we dan met die jongen een spelletje spelen? Waarheid, durven of doen, bijvoorbeeld. Als het dan de beurt is aan de jongen, dan vragen we hem of hij in zijn onderbroek durft te zitten. En als die jongen dan uitgekleed is en het is aan mij, dan kan jij aan mij vragen of ik een kusje durf te geven op zijn onderbroek. Dan zijn we vertrokken, als een spelletje, zonder dat we hem rechtuit moeten vragen om zich uit te kleden.”

“Er was natuurlijk helemaal geen kind aanwezig in die hotelkamer”, zegt Van der Meulen. “Maar als de man op het afgesproken tijdstip op de kamerdeur zou komen kloppen, wisten we met zekerheid dat het niet alleen grootspraak was, maar dat hij écht in staat is om een kind te misbruiken. Hij kwam wel degelijk opdagen. Op 11 juli, op het afgesproken uur, klopte hij op de deur, om meteen teleurgesteld af te druipen toen duidelijk werd dat er helemaal geen jongen in de kamer zat te wachten.”

Omdat de man aan de deur van de hotelkamer stond en dus duidelijk van plan was om in te gaan op een afspraakje met een kind van 10, besliste de onderzoeksjournalist samen met Het Laatste Nieuws om alle informatie over te dragen aan het gerecht. Dat gebeurde op 19 juli. Het parket van Antwerpen heeft daarop een gerechtelijk onderzoek geopend naar vermeend kindermisbruik en de mogelijke verkrachting van een minderjarige. Vorige week vrijdag werd de acteur opgepakt en werd bij hem een huiszoeking uitgevoerd. Daarbij zijn een aantal zaken in beslag genomen. De man is uitgebreid verhoord, maar ontkent alles. Hij zou wel toegeven dat alle bovenstaande uitspraken van hem zijn, maar beweert dat het allemaal “grootspraak” was. Voor zover bekend werd ook nog nooit een klacht tegen hem ingediend. De onderzoeksrechter besliste de man voorlopig niet aan te houden, en wacht het onderzoek af van de spullen die bij de huiszoeking in beslag zijn genomen. Zo zullen onder meer zijn gsm en computer worden uitgelezen. Dat onderzoek kan nog enkele weken in beslag nemen.

Wij probeerden gisteren ook meermaals om de acteur zelf te contacteren voor een reactie, maar hij reageerde niet op onze oproepen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234