Dinsdag 21/03/2023

VaccintwijfelOnderzoek

▶ Undercover bij de Vlaamse antivaccinatiebeweging: ‘U wil geen vaccin? Ik schrijf wel een attest’

Undercoverbeeld van het symposium over vaccinatie.  De spreker is Kris Gaublomme, de Maasmechelse arts-homeopaat achter de vzw Preventie Vaccinatieschade. Beeld De Morgen
Undercoverbeeld van het symposium over vaccinatie. De spreker is Kris Gaublomme, de Maasmechelse arts-homeopaat achter de vzw Preventie Vaccinatieschade.Beeld De Morgen

‘Ik vul altijd een formulier in waarin staat dat het vaccin om medische redenen is uitgesteld.’ Undercoveronderzoek van De Morgen toont hoe een arts bereid is om attesten te schrijven om het verplichte poliovaccin te omzeilen. Valsheid in geschrifte, menen experts.

Sara Vandekerckhove en Femke van Garderen

▶ Bekijk nu de undercoverbeelden

Hoe onschuldig is de Vlaamse antivaccinatiebeweging? Om op die vraag een antwoord te krijgen, trok De Morgen eind september naar Wiekevorst. Daar vond toen een symposium plaats waar een aantal bekende antivaxers het woord namen. Een van die sprekers was Kris Gaublomme, de Maasmechelse arts-homeopaat achter de vzw Preventie Vaccinatieschade. Er loopt bij de Orde der Artsen een klacht tegen de man omdat hij in VTM Nieuws verkondigde dat het vaccin tegen mazelen, bof en rubella autisme zou veroorzaken.

Lees nu het volledige verhaal

• ‘De waarheid die niemand wil weten’: undercover op de bijeenkomst van antivaxers in Vlaanderen

• Waarom ‘De Morgen’ undercover ging bij de antivaxers

Tijdens het symposium sprak niet alleen Gaublomme, maar ook een minder bekende arts-homeopaat uit Vlaams-Brabant, Jean-Luc V. Het is deze man die tijdens het vragenuurtje een opmerkelijke suggestie doet. Op een vraag over de verplichte vaccinatie tegen polio of kinderverlamming, reageerde hij: “Ik vul altijd in dat er een medische reden is om niet te vaccineren.” Als de overheid vraagt om die reden te verduidelijken, dan zegt hij dat het om “angst” gaat. “Daar houdt het dan op voorlopig.”

Herman Nys, professor medisch recht (KU Leuven), vindt dat V. zich hiermee schuldig maakt aan valsheid in geschrifte. “Een arts die een attest opstelt met de bedoeling iemand te onttrekken aan een wettelijke verplichting, is strafbaar.” Andere juristen zijn minder uitgesproken en menen dat het om een grijze zone gaat.

De Orde der Artsen heeft de undercoverbeelden in haar bezit. Die wil niet op de uitspraken van V. reageren, maar zegt wel, algemeen: “Als een arts een attest uitschrijft om een wettelijke verplichting te ontlopen, is dat een zware deontologische fout en een inbreuk op het strafrecht.”

Twijfelt u aan vaccins? Stel hier uw vraag aan expert Pierre Van Damme (UAntwerpen). Hij beantwoordt ze woensdagmiddag tijdens een DM Chat op dezelfde pagina.

Geconfronteerd met zijn herhaaldelijke uitspraken in Wiekevorst wil Jean-Luc V. zijn woorden vanop het symposium terugtrekken. “Dat was te kort door de bocht wat ik daar zei. Ik ben geen antivaxer, ik vaccineer wel degelijk, ook tegen polio. Tegelijkertijd ben ik een arts die oog heeft voor de angst die sommige mensen hebben voor vaccinatie.” V. herhaalt wel dat hij eerder al een attest “om angst” opstelde.

Een op de duizend

Het aantal vaccinweigeraars blijft in Vlaanderen heel beperkt, zo leren nieuwe cijfers van Kind en Gezin. Tussen 2014 en 2018 registreerden zij jaarlijks tussen de 30 en 55 weigeraars, oftewel minder dan een op de duizend. Dit zijn ouders die hun kind zelfs niet het verplichte poliovaccin willen laten toedienen.

De cijfers van Kind en Gezin komen overeen met die van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat zicht heeft op het aantal bestelde vaccins in Vlaanderen. Het Agentschap stelt wel dat de kans reëel is dat er in Wallonië en Brussel meer weigeraars zijn.

Lees meer

• Deze ouders twijfelen over vaccinatie: ‘Mochten mijn kinderen iets oplopen, ik zou me heel erg verantwoordelijk voelen’

• Crisisplan vaccintwijfel in de maak: ‘Aantal gevaccineerden kan plots kelderen’

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234