Vrijdag 07/10/2022

Umicore op weg naar topjaar 2011

De als voorzichtig te boek staande gedelegeerd bestuurder van Umicore, Marc Grynberg, gunde beleggers gisteren bij de eerstekwartaalupdate al een blik op heel 2011. En hij kwam daarbij erg optimistisch uit de hoek.

Grynberg verwacht dat zijn materiaaltechnologiegroep dit jaar een recurrente bedrijfswinst van 400 tot 425 miljoen euro realiseert, 3,30 tot 3,50 euro per aandeel. Dat is 17 tot 24 procent meer dan de 342,5 miljoen euro in 2010. Daarmee is Umicore goed op weg om het recordjaar 2007 te verbeteren. Bovendien overtrof de groep de verwachtingen van analisten, die dit jaar gemiddeld op een recurrente bedrijfswinst van 397 miljoen euro hadden gerekend.

Zoals gewoonlijk gaf Grynberg bij de kwartaalupdate alleen indicaties voor de gerealiseerde winsten. De groep uit Hoboken tekende gemiddeld voor 13 procent meer inkomsten in de eerste drie maanden van dit jaar. In alle divisies realiseerde Umicore een groei van minstens 10 procent, maar de stijging was het meest uitgesproken in de recyclageafdeling, met 16 procent meer inkomsten. Vooral de hogere prijzen voor edel- en speciaalmetalen verklaren die sterke groei.

‘Overtuigende argumenten’

De recyclagetak moet ook de motor worden van het recordjaar 2011. Die divisie recycleert als ‘bovengrondse mijnbouwer’ zo’n 17 metalen uit afgedankte televisies, mobieltjes en computers. In 2010 was de recyclagedivisie al verantwoordelijk voor de helft van de bedrijfswinst en uit de prognose blijkt dat de afdeling in 2011 nog belangrijker wordt voor Umicore. Die afhankelijkheid baart analisten wel wat zorgen. “De prognose van Umicore is bemoedigend, ook al steunt het bedrijf iets te veel op de recyclageactiviteiten”, stelt Petercam.

“Het is altijd een gevaar als één afdeling heel sterk is”, zegt Filip De Pauw, analist bij ING. “Umicore recycleert vandaag 17 metalen. Geen enkel ander bedrijf ter wereld kan dat evenaren. Op korte termijn is er dus niemand die dat gat dicht fietst. Maar de winstmarges in de divisie zijn zo hoog dat er hoe dan ook concurrentie komt. Daarom is het gevaarlijk dat je als bedrijf voor de winst voornamelijk van die activiteit afhankelijk bent.”

Voor heel 2011 verwacht Umicore ook veel van de katalysatorenactiviteiten, die in 2010 goed waren voor een vijfde van de bedrijfswinst. In het eerste kwartaal is de automarkt wereldwijd 5 procent gestegen. Umicore slaagde erin in de autokatalysatoren 13 procent meer inkomsten te genereren. “Dat houdt in dat Umicore aanwezig is in die merken en modellen die het goed doen. Maar als analist kun je bijna niet achterhalen met wie Umicore contracten sluit. We moeten het bedrijf op zijn woord geloven, maar de argumentatie was heel overtuigend”, zegt De Pauw.

Hoewel ook de afdelingen Energy Materials en Performance Materials respectievelijk 12 procent en 10 procent groei genereerden, verwacht Umicore voor heel 2011 een vlak resultaat voor de afdelingen. Dat komt omdat het bedrijf voor de divisie Energy Materials nieuwe fabrieken heeft gebouwd die significante opstartkosten en hogere afschrijvingen met zich mee brengen. Bij Performance Materials zal het effect van de sterke omzet niet tot uiting komen in de cijfers door de participatie in de diamant-joint venture Element Six Abrasives, door het wisselkoerseffect van de dollar.

Ook groei in Azië ondanks Japanse ramp

In de katalysatorendivisie speelt de aardbeving in Japan van 11 maart Umicore parten. De Japanse automarkt stortte met 32 procent in elkaar.

Toch kon Umicore in het eerste kwartaal een omzet- en winstgroei realiseren in Azië. Dat dankt het bedrijf aan de groei van 9 procent op de Chinese markt, hoewel die groei lager was dan de voorgaande jaren. In Korea groeide de productie van Umicore met ongeveer 14 procent sneller dan de markt.

“Voor het hele bedrijf is het belang van Japan beperkt”, zegt Tim Weekes, directeur communicatie. “Het land is goed voor minder dan 10 procent in onze inkomsten. We verwachten dat de productie en de omzet de komende maanden weer aantrekken, maar het is nog te vroeg om te zeggen wat het effect tegen het einde van dit jaar zal zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234