Donderdag 24/06/2021

De Biker Boys

Umesh 'Haldis' Vangaver: "Ik ben niet die loser uit Leuven"

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Haldis uit 'De Biker Boys' wordt een cultfiguur, zo klonk het na de eerste aflevering van de Eén-reeks van Bart De Pauw. Umesh Vangaver (29) - geen echte acteur - is verrast maar tegelijk opgelucht. "Het stelt me gerust dat ze Haldis wel kunnen smaken."

Zijn personage heet Haldis. "Dat komt van haldis ne koffie, haldis ne wafel", verklaarde de verlegen fixer in de fictiereeks De Biker Boys. "Eigenlijk heet ik Marnix Vanderheyden en ik kom uit Leuven."

Eén aflevering en zo'n 1,4 miljoen kijkers waren genoeg om de nobele onbekende Umesh Vangaver - zelf uit Bertem bij Leuven - tot publiekslieveling te bombarderen. En dat terwijl de acteur niet eens acteerambities koesterde.

"Op mijn achttiende ben ik economie gaan studeren", zegt Vangaver. "Ik heb altijd gedacht dat ik in een grote multinational terecht zou komen. Marketeer bij Coca-Cola, dat leek me wel spannend. Maar toen ik vier jaar later afstudeerde, was ik het al moe. Daarom ben ik nog een journalistieke opleiding gaan volgen. Zo ben ik in tv gerold."

undefined

Umesh Vangaver (29)

• Werd geboren in India maar is opgegroeid in Bertem
• Studeerde economie in Leuven en journalistiek in Brussel
• Ging aan de slag als redacteur bij tv-productiehuis DeMensen en werkte voor programma's als Villa Vanthilt, Mijn job is top! en Mag ik u kussen
• Vertolkt de rol van Marnix Vanderheyden ofte Haldis in De Biker Boys
• Werkt momenteel aan een eigen project

null Beeld © VRT
Beeld © VRT


U werkte als redacteur bij tv-productiehuis DeMensen. Hoe komt u plots op het scherm terecht?

Umesh Vangaver: "Bart De Pauw en ik zijn elkaar toevallig tegengekomen in tv-middens. Blijkbaar heeft hij in mij iets gezien wat ik zelf nooit gezien zou hebben. Drie jaar geleden belde hij me onverwacht op. We moesten eens babbelen, hij had een rol voor mij. 'Je weet toch dat ik geen acteur ben', vroeg ik verbaasd. Op een kleine rol in Red Sonja na had ik zelfs geen enkele acteerervaring; die gastrol was meer een vriendendienst. 'Kom toch maar af', zei hij. Dus ben ik naar de set van Quiz Me Quick gereden, waar Bart me in tweetal uur het idee van De Biker Boys heeft gepitcht.

"Ik herinner me niet dat hij het toen ook al had over Jonas Van Geel en Ben Segers, maar de rol van Haldis had hij al wel helemaal in gedachten. Er was aanvankelijk ook een andere, echte acteur in de running. Maar op een brainstorm was ook mijn naam gevallen. Matthias Schillebeeckx, met wie ik als stagiair bij DeMensen was begonnen, had mij naar voren geschoven."

Hebt u geen auditie moeten doen?
"Bart, regisseur Dries Vos en ik hebben samen enkele testjes gedaan om te zien hoe ik me voor een camera zou gedragen. Een tijdje later belde Bart me op, maar ik had zijn oproep gemist. Ik dacht dat hij me persoonlijk had gebeld om me uit te leggen dat het niets was geworden. Maar hoewel ik niet per se acteur wilde worden, had ik er intussen toch mijn zinnen op gezet. Ik was bang van het verdict. Het blijft Bart De Pauw, hè."

null Beeld VRT
Beeld VRT


U kreeg dus de rol. Werd u achter de schermen ook de echte fixer van het programma, die de zogezegd verkeerde bestemmingen heeft geresearcht?

"Nee, dat zou ook nooit gewerkt hebben. Beeld je in dat Bart me in die rol op de vingers zou moeten tikken omdat ik iets verkeerd heb gedaan. Dat zou onze werkband op de set ernstig verstoren. We hebben gefilmd met een kleine ploeg: een cameraman, assistent, geluidsman en een compacte productieploeg. En dan was er de echte fixer Jef, die mijn rol eigenlijk in het echt deed, maar dan goed. (lacht)"

In tegenstelling tot 'Berre', 'Benji' en 'Jocke' speelt u geen karikatuur van uzelf. Of zit er toch een stukje Haldis in Vangaver?
"De grappen zijn wel degelijk geschreven met mij in gedachten. Ik ben effectief geen erg handige harry. Sinds deze zomer woon ik in een nieuw appartement. In dat halfjaar heb ik me al twee keer buitengesloten. Onlangs heb ik een tafel verhuisd. Die is in perfecte staat vertrokken en met drie grote krassen aangekomen.

"Bovendien ben ik net als Haldis wat verlegen. Als redacteur had ik daar minder last van. Ik kon zonder probleem een uur bellen met Kris Peeters, als voorbereidend gesprek voor een interview in Villa Vanthilt. Maar laat me na de opname niet met die man gaan socializen, want dan klap ik dicht. Verder staat het personage ver van mij af. Voor de kijker is Haldis misschien een loser, maar ik denk dat ik bij vrienden toch wat opener en welbespraakter ben. En ik kleed me beter. (lacht)"

null Beeld VRT
Beeld VRT


Na een aflevering werd u door Het Laatste Nieuws al gebombardeerd tot cultfiguur. Kunt u nog over straat lopen?

"Door de feestdagen ben ik maar weinig buiten gekomen. Ik kick niet op aandacht, probeer altijd bescheiden te blijven. Meer zelfs, ik heb dat artikel compleet gemist. Het was Bart die me belde dat ik in de krant stond. Hij heeft een geweldige voicemail ingesproken: 'Je bent beroemd! Be-roe-oemd!' Ja, ook die keer had ik zijn oproep gemist.

"Twee uur voor de eerste uitzending ben ik wel met mijn vrienden gaan eten om mijn laatste uren in de anonimiteit te vieren. Tegelijk was ik me er bewust van dat mijn personage net zo goed niet kon aanslaan. Persoonlijk had ik verwacht dat het langer zou duren. Dat mensen het personage pas na de derde aflevering zouden leren appreciëren, omdat Haldis daar wat meer speelruimte in kreeg, zoals in die scène met de hond. Maar ik was opgelucht dat het al bij het begin is gebeurd. Het stelde me gerust dat ze Haldis konden smaken."

Op sociale media werd u zelfs de nieuwe Smos (de rol van Matteo Simoni in Safety First) genoemd. Is dat een compliment voor u, of wil dat zeggen dat iedereen de loser kan spelen?
"Ik beschouw het vooral als groot compliment en hoop dat Matteo het niet als belediging opvat. Hij is een opgeleide acteur. Ik heb gewoon het geluk gehad om in zo'n professionele omgeving als KoekenTroef! terecht te komen. Ik kreeg de tijd om het goed te doen. Volgens mij ben ik ook gegroeid als acteur, en dat heb ik aan Bart en Dries te danken - twee geweldige coaches. Ook bij Ben en Jonas of gastacteurs als Gene Bervoets heb ik nooit het gevoel gekregen dat ik er niet bij hoorde. Iedereen was genadig en geduldig. Dat zou misschien niet bij iedereen waar zijn geweest."

Ik ben zelf van Leuven. Voor het eerst had ik dat ongemakkelijke gevoel dat West-Vlamingen en Limburgers vast vaker hebben: ze lachen met ons op televisie.
"(lacht) Haldis komt uit Leuven omdat mijn accent moeilijk te verbergen was. Verder moet je daar niks achter zoeken, ik ervaar hem toch niet als 'de loser van Leuven'. Uit de reacties online denk ik dat mensen vooral medelijden hebben. Want Haldis is ook geen dommerik. We weten niet waarom hij daar is, maar het is overduidelijk dat hij er niet op zijn plaats zit. Vooral daar komt zijn hulpeloosheid uit voort."

Smaakt deze ervaring naar meer?
"Ik heb er erg van genoten, maar volgens mij zou ik niet goed functioneren in een andere context met mensen die ik minder goed ken. Eigenlijk lijd ik aan een gezonde faalangst, ik ga nooit zomaar een job aannemen als ik niet zeker weet dat ik het aankan. Ik ben ook een grote twijfelaar. In de supermarkt kan ik tien minuten aarzelen over welke tandenborstel ik ga kopen. Er zijn ook zoveel soorten! Ik ben nu aan het nadenken over een eigen project. En misschien klinkt dat saai, maar zolang ik er niet zeker van ben, ga ik daar niet mee naar buiten komen."

null Beeld VRT
Beeld VRT
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234