Zaterdag 10/12/2022

Sportweekend

"Ultralopen zit tussen je oren"

Ruben Van Gucht:
Ruben Van Gucht: "Ik eet gewoon zoals vroeger want ik wil niet dat mijn sport mijn privéleven te veel beïnvloedt"Beeld Faye Pynaert

"Bemint eer ge begint met lopen", adviseert sportjournalist Ruben Van Gucht deze week in onze rubriek Sportweekend. "Lopen is een manier om even te ontsnappen aan ons jachtig bestaan en te genieten van de mooie dingen die je pad kruisen. Eens je erin slaagt het als een vorm van vrijheid te zien, kan het toch geen opdracht meer zijn?"

Katrien Depoorter

Ruben Van Gucht werd vorige week verkozen tot 'Rijzende Ster' tijdens de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren. Terecht, want de vlijtige sportjournalist legde op korte tijd een interessant parcours af bij de openbare omroep. Het grote publiek leerde hem vorig jaar kennen als doortastende interviewer tijdens het WK Voetbal in Brazilië.

Tegenwoordig presenteert hij op zaterdagmorgen het programma De Weekwatchers op Radio 2, neemt hij 's zondags het sportblok van de Zevende Dag op Eén voor zijn rekening en becommentarieert hij voetbal- en wielerwedstrijden op Sporza. En het blijft niet alleen bij sport verslaan, Ruben traint ook zelf élke dag.

Je was 22 toen je de eerste keer deelnam aan de Dodentocht, 23 toen je het parcours van honderd kilometer voor het eerst uitliep. Hoe ben je zo op zo'n jonge leeftijd ultraloper geworden?
"Rond mijn 21 ben ik gestopt met voetballen omdat ik het niet langer kon combineren met mijn werk. Ik liep toen al een jaar en zodra ik voetbal had opgegeven kon ik me er helemaal op focussen. Al van bij het begin zat een deelname aan de Dodentocht eigenlijk in mijn achterhoofd. Als kind sprak die tocht tot verbeelding, want ik ben afkomstig van de streek waar hij plaatsvindt. Na twee maanden liep ik voor het eerst een halve marathon en werd ik tweede. Dan heb ik een tijdlang marathons gedaan tot ik vond ik dat ik moest kiezen: ofwel zou ik me inschrijven in een atletiekclub om nog sneller en beter te worden, ofwel zou ik langere afstanden lopen. Ik ben iemand die leeft van uitdagingen."

Waarom koos je voor de tweede optie?
"Rondkijken en genieten van mijn vrijheid tijdens het lopen zijn voor mij het meest belangrijk en daar draait het om bij ultralopen. Het heeft iets heroïsch, je begint aan een overlevingstocht en de enige ambitie die je hebt is de finish halen. Hoe lang je erover doet speelt geen rol. Als marathonloper was ik competitiever ingesteld. Ik kan niet ontkennen dat de competitie ook nu nog om de hoek loert, maar het is toch anders."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Moet jij jezelf motiveren of afremmen om elke dag te trainen?
"Afremmen. Ik voel dat ik er afhankelijk van ben waardoor ik zelfs op hele drukke werkdagen absoluut een uur sporten probeer in te plannen. Lukt het niet, dan baal ik. Het geeft me veel voldoening en het is mijn manier om even aan de drukte te ontsnappen. Veel mensen vragen mij hoe ik mezelf kan motiveren om jaar in jaar uit te blijven lopen. Mijn antwoord is dat je er eerst de schoonheid van moet inzien. Terwijl ik loop kan niemand me lastig vallen, vertoef ik tussen de velden, zie ik eens een konijntje of een koe in de wei... Als je 't zo kunt bekijken, is het toch geen opdracht meer?"

Hoe bereid je je voor op een ultraloop?
"Ik train niet meer dan een uur tot een anderhalf uur per dag want mijn basisconditie is goed. Drie maanden voor de wedstrijd plaatsvindt, loop ik om de veertien dagen een langere afstand van 40 of 50 kilometer. Overtraining wil ik vermijden. Bovendien is ultralopen iets wat tussen je oren zit: mentaal volhouden, niet toegeven aan de "saaiheid", niet toegeven aan de pijn die je voelt en niet denken aan het feit dat je nog heel lang onderweg bent. Je moet ook je lichaam kennen natuurlijk: weten wat je anaerobe drempel is, aan welke hartslag je het best loopt en wat eet je het best. Ik heb bijvoorbeeld geen goede maag. Dat heeft me al meermaals parten gespeeld tijdens de Dodentocht."

Je bedoelt dat je moest opgeven door maagklachten?
"Inderdaad. Tijdens mijn eerste Dodentocht maakte ik de fout verschillende dingen door elkaar te eten terwijl ik daar niet op getraind was. Net voor de vijftig kilometer post ben ik beginnen overgeven en was het gedaan. Finito. Ik was meer dan zes kilogram afgevallen door het overgeven en doordat ik geen vocht en voeding opnam. Als ik moet opgeven komt het altijd door spijsverteringsproblemen, maar ik heb dan weer het voordeel dat ik al jaren blessurevrij ben. Je moet het doen met het lichaam dat je kreeg en je kan nu eenmaal niet alles hebben."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Eet je nu anders?
"Verschillende voedingsdeskundigen hebben me adviezen gegeven, maar dé oplossing zat er toch niet tussen. Ik eet gewoon zoals vroeger, want ik wil niet dat mijn sport mijn privéleven te veel beïnvloedt. Het idee dat ultralopers enkel in functie van hun hobby leven, is bij deze dus ontkracht."

Droom je ervan om nog langere afstanden te lopen zoals de Spartathlon van 246 kilometer?
"Nee, want daar heb ik met mijn 85 kilogram niet de ideale lichaamsbouw voor en bovendien heb ik ook te weinig tijd om daarvoor te trainen. De Dodentocht is voor mij ideaal: het is bij de deur, ik ken veel mensen die voor me supporteren, het parcours is bekend... Elk jaar loop ik als een van de eersten door Breendonk waar ik ben opgegroeid. Dan word ik onthaald als een lokale volksheld."

Doe je nog andere sporten naast lopen?
"Ik train voor het WK wielrennen voor journalisten. Ik kan al aardig fietsen en ik zou een goede tijdrijder zijn, maar een wielerwedstrijd is nog iets anders: optrekken, stilvallen, hellingen beklimmen... Daarom wil ik nog enkele wedstrijden voor amateurs meepikken. Mijn vrouw en ik fietsen ook vaak samen met een tandem. We rijden aan een stevig tempo, dat is voor ons ontspanning."

Heb je nooit overwogen om zelf profsporter te worden?
"Toen ik kind was, keek ik vaak naar de koers en droomde ik van een carrière als profwielrenner. Mijn ouders hebben het wielrennen niet gestimuleerd omdat het hen beter uitkwam als ik bleef voetballen net as met mijn broers. Maar commentator worden sprak me toen ook al aan en uiteindelijk is het de lokroep van de sportjournalistiek die het luidste klonk."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234