Donderdag 09/12/2021

Ultieme Bende-getuige duikt na negentien jaar op met robotfoto

Bijna twintig jaar na de feiten verspreidde de federale politie gisteren via VRT en RTBF een nieuwe robotfoto van de dolle schutter van de Bende van Nijvel. Die werd op 7 oktober 1983, kort voor de allereerste 'typische' Bende-aanslag, in Beersel, herkend door een carrosseriehersteller in Landelies. De man kreeg het aan de stok met de Bende, omdat die de rust op een visvijver verstoorde.

Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Het was bij vorige gelegenheden al zo, en nu weer. Er heerst "voorzichtig optimisme" binnen de cel Waals-Brabant. Sinds 1996 voert die het "onderzoek van de laatste kans" over de Bende van Nijvel. Tussen 1982 en 1985 vermoordde die 28 mensen, vooral bij raids op grootwarenhuizen waarbij de buit er niet direct toe deed, maar er wel een maximaal aantal doden werd beoogd. Twee parlementaire onderzoekscommissie bogen zich al over het dossier, maar de feiten bleven al die tijd onopgehelderd.

Hoewel ze voordien al tien keer had toegeslagen en evenveel lijken had achtergelaten, wordt de raid op de Delhaize in Beersel op 7 oktober 1983 vaak beschouwd als de 'generale repetitie' voor het dolle geweld waarmee de Bende in 1985 het land in een collectieve shocktoestand zou brengen. Het was de eerste keer dat de Bende met een Golfje met uitgebroken achterbank de parking van een grootwarenhuis kwam opgereden. Uit de achterdeur stapte een man met een riotgun. In Beersel werden die avond filiaalhouder Freddy Vermaelen neergekogeld en twee kassiersters verwond. De buit bedroeg 1,3 miljoen frank, meteen de grootste geldsom die de Bende ooit in een grootwarenhuis zou meenemen.

Onlangs bleek bij een zoveelste heranalyse van het dossier dat zich kort na de feiten in Beersel een carrosseriehersteller uit het Waals-Brabantse Landelies bij de politie meldde met zijn relaas over wat hij zeer kort voor de aanslag had zien gebeuren. De man was aan het vissen en was van mening dat de rust rond zijn vijver werd verstoord door een zwarte VW Golf. Er volgde wat geruzie met de chauffeur. De carrosseriehersteller merkte dat de achterbank van de zwarte Golf was uitgebroken. "En daar zag hij een 1,80 meter grote man liggen", legt een speurder bij de cel-Waals-Brabant uit. "Het viel de getuige op dat de man gewond was aan het been. Hij denkt de man later nog te hebben teruggezien bij een technische controle."

Destijds beperkte het parket in Nijvel zich ertoe de getuige foto's te tonen van toenmalige verdachten, wat niets opleverde. Verder lijkt er negentien jaar lang weinig of niets te zijn gebeurd met de nu "cruciaal" geachte getuigenis. "Deze man gaf toen al een erg gedetailleerde beschrijving, en niet in een sfeer van doodsangst, zoals ooggetuigen van de aanslagen zelf. Hij is een van de zeer zeldzame mensen die de hoofddader aandachtig en van dichtbij in zich kon opnemen."

De herinnering aan wat hij zag, liet de man nooit los. Hij was meteen bereid om de speurders te helpen toen die onlangs kwamen aankloppen met de vraag of hij zich in staat achtte om een robotfoto te laten tekenen. Die robotfoto, van veel betere kwaliteit dan alle vorige in het Bendedossier, werd gisteravond vertoond in Ooggetuige (VRT) en Appel à témoins (RTBF). Volgens de federale politie was de man destijds "30 à 35 jaar oud" en 1,80 meter groot. "De man die wij zoeken, is niét de legendarische 'reus' van de Bende", zegt een speurder. "Het gaat wel om een man met een fysionomie die in grote lijnen gelijk loopt met tal van andere getuigenissen." Twee Franse profilers die zich onlangs door het dossier worstelden, zien de man op de achterbank als de "spilfiguur" in het gros van de Bende-aanslagen.

Justitie in Charleroi is vrij zeker dat het door de carrosseriehersteller beschreven tafereel direct verband houdt met de Bende. De zwarte Golf werd op 1 december 1983 opnieuw gebruikt bij een overval op een juwelierszaak in Anderlues die een Pools koppel het leven zou kosten. Een kwartier later werd de Golf uitgebrand achtergelaten in het bos Bois des Hourpes. Daar liet de Bende eerder een ander voertuig achter. De Golf - toen nog rood, maar later herspoten - werd op 2 oktober 1983 door de Bende gestolen tijdens de mysterieuze overval op restaurant Les Trois Canards in Ohain. Uitbater Jacques Van Camp werd toen gefolterd en afgemaakt met een nekschot. De Golf was eigendom van zijn dochter.

Eén vraag blijft wel intrigeren. Van waar komen de verwondingen aan het been van de hoofdverdachte? Misschien liep hij die op tijdens een ander veelbesproken wapenfeit van de Bende: de drievoudige moord na een nachtelijke overval op de Colruyt in Nijvel, op 17 september 1983, die uitdraaide op een vuurgevecht met de politie. "Maar dat is gissen, en dat doen we niet", klinkt het bij de cel Waals-Brabant. "Het is voor ons van het allergrootste belang dat elke burger deze robotfoto goed bekijkt en het ons laat weten als men daar iemand in herkent." Discretie wordt verzekerd.

Met getuigenis werd negentien jaar lang niets gedaan

Kort voor de eerste Bende-aanslag op een warenhuis (boven) werd de man op de robotfoto, met een verwonding aan het been, opgemerkt in een VW Golf aan een visvijver in Landelies. Justitie hoopt dat iemand na al die jaren eindelijk kan vertellen wie hij is.(Foto's Belga)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234