Woensdag 16/10/2019

ultiem succes voor echte belgische volkssport 'omdat we verder kijken dan onze neus lang is'

Vooral mannen zijn verzot op quizvragen: 'Vrouwen hebben wel wat beter te doen'

Quizvraag: waarin is België wereldkampioen?

Ons land mag zich sinds zondag wereldkampioen quizzen noemen. In de individuele rankschikking pakten landgenoten Nico Pattyn en Marc Van Springel bovendien de derde en de vierde plaats. Toeval is het Belgische quizsucces allerminst. De voorbije jaren is de discipline vooral in Vlaanderen uitgegroeid tot een echte volkssport. 'Vlamingen kijken verder dan hun neus lang is', weet Nico Pattyn. 'In Britse quizzen gaat de helft van de vragen over het eigen land.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Kris Hendrickx

Het wereldkampioenschap quizzen is meer dan een Vlaamse caféorganisatie. Het WK vond tegelijk plaats in India, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Maleisië, Estland, Singapore, Noorwegen, Finland en België. Ons land veroverde de landentitel met een punt voorsprong op Engeland, dat wel de individuele kampioen mag leveren. Het Britse quizfenomeen Kevin Ashman werd voor het tweede jaar op rij wereldkampioen.

De Belgische wereldtitel komt niet uit de lucht vallen. Quizzen is in Vlaanderen al decennialang een populaire discipline. "Vooral tussen de Denderstreek en de Kempen, in de regio rond Dendermonde en Willebroek is er al lang een levendig circuit", vertelt Nico Pattyn (36), derde op het WK zondag en Belgisch ploegleider. "West-Vlaanderen en Limburg zijn lange tijd blinde vlekken geweest op de quizkaart. Door het internet is daar de laatste jaren verandering in gekomen."

Pattyn ziet een hele reeks van factoren die het Vlaamse quizsucces kunnen verklaren. "Doordat we zo'n klein land zijn, is onze horizon ruimer. Op internationale quizzen scoren we daarom beter. In grotere landen wordt tijdens quizzen vooral op nationale actualiteit gefocust." Pattyn wijst ook op de toegang van Vlamingen tot buitenlandse zenders, het niveau van het schoolsysteem en de hoeveelheid quizprogramma's op de Vlaamse televisie.

De Vlaamse quizdrift kun je van twee kanten bekijken. "De Vlaming is nu eenmaal blij om kennis te reproduceren", zegt Ben Crabbé, sinds jaar en dag quizmaster van Blokken en daarvoor ook zelf fervent quizzer. "Misschien heeft dat wel met ons onderwijssysteem te maken, ja. Het accent ligt daar in elk geval erg op kennis." Crabbé wijst er verder op dat quizzen een uitermate brave en gezellige bezigheid is, geknipt dus voor een braaf en gezellig volk als het Vlaamse.

Quizfenomeen Nico Pattyn is psycholoog, studeerde ook geschiedenis en werkt in een CLB. Als kind was Pattyn al gefascineerd door landkaarten, wielrennen en geschiedenis. Acht jaar geleden raakte de man echt besmet door het quizvirus, toen hij zonder voorbereiding derde werd in een lokale quiz in Izegem. Pattyn vond het de moeite om de zaak wat systematischer aan te pakken en ging dossiers aanleggen van de verschillende quizdisciplines. "Maar echt studeren heb ik nauwelijks gedaan. Mijn belangrijkste voorbereiding op een quiz is gewoon elke dag de krant lezen en meedraaien in het quizcircuit. Jaarlijks doe ik toch 50 à 60 quizzen."

Hoe herken je een topquizzer? "Een brede belangstelling is de eerste vereiste", zegt Pattyn. "En dan zijn er veel mensen die veel in hun hoofd hebben, maar de informatie daarom niet altijd kunnen bovenhalen. Denk maar aan die 'Ah ja, natuurlijk'-reactie van veel quiztoeschouwers als ze het antwoord horen op een vraag." Wel aan die informatie raken is vooral een kwestie van geordend opslaan", vindt Pattyn. "Als ik veel juiste antwoorden ken, is dat vooral omdat ik veel details in hun context ken. Ik heb ondertussen zo lang naar Japanse landkaarten gekeken dat vragen over Japanse geografie steeds makkelijker worden. Het klinkt misschien vreemd, maar hoe meer je weet, hoe makkelijker het is om nog meer te onthouden. Er zijn gewoon meer punten waar je de nieuwe info aan kunt vastknopen."

Een goede quizzer heeft trouwens meer in huis dan parate kennis. Pattyn heeft een voorbeeld van het wereldkampioenschap. "De vraag was tot welke categorie de woorden retiarus, mirnillo en laqueator behoorden in de Oudheid. Ik had daar geen flauw benul van, maar ben naar de woorden beginnen te kijken. In het eerste herken je het latijn voor net, en de uitgang -ator duidt op een persoon. Ik heb gegokt op netgooier en voor de categorie gladiator gekozen. Dat bleek een goede gok."

Vlaanderen telt volgens Pattyn zo'n 3.000 à 4.000 hobbyquizzers, waarvan circa 90 procent mannen zijn. "Het zijn vooral mannen die de quizzen opstellen", zegt Pattyn. "Daardoor komen er dan ook typisch mannelijke onderwerpen als sport in voor. Veel vrouwen vertellen me ook dat ze bang zijn om af te gaan. En het kan natuurlijk ook dat de meeste vrouwen wel wat beters te doen hebben dan op vrijdagavond vier uur in een zaaltje wat droge vragen te beantwoorden."

Gevraagd op het WK quizzen

4. Op 29 mei 1606 doodde hij Ranuccio Tomassoni in een gevecht wegens een betwiste score in een tenniswedstrijd. Vervolgens vluchtte hij naar Napels, Malta, Sicilië en terug naar Napels. Hij stierf in 1610 in Port'Ercole in de Pauselijke Staten, amper drie dagen voor zijn gratie vanuit Rome toekwam. Zijn echte naam was Michelangelo Merisi, maar onder welke naam werd hij wereldberoemd?

*

13. Welke filosoof sprak aldus over het huwelijk: "Trouw in elk geval; als je een goede vrouw hebt, word je gelukkig, als je een slechte hebt, word je een filosoof." De naam van zijn vrouw werd trouwens een synoniem voor een helleveeg. Welke filosoof?

*

16. Welk dier kan twee verschillende soorten melk tegelijkertijd produceren, aan naast elkaar gelegen tepels? Op die manier kan het twee jongen van verschillende leeftijd elk de aangepaste melk geven. Welk dier?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234