Dinsdag 22/10/2019

"Ultiem protest tegen kindereuthanasie is emotionele chantage"

Beeld AP

Voorstanders van euthanasie bij minderjarigen hebben inderhaast een persconferentie georganiseerd om "de emotionele chantage" van de tegenstanders te weerleggen. Dr. Gerlant Berlaer betreurt dat het serene debat na meer dan tien jaar discussie nog dreigt te escaleren.

Een groep van 160 kinderartsen overhandigde gisteren een brief aan Kamervoorzitter Flahaut met de vraag om de stemming over de uitbreiding van de euthanasiewet uit te stellen. Dr. Berlaer en kinderoncoloog Jutte van der Werf ten Bosch reageerden in naam van hun collega's verontwaardigd op die "demarche".

"Er zijn in België 1.600 kinderartsen en 400 artsen in opleiding, wat wil zeggen dat er meer dan 1.000 artsen de petitie niet hebben ondertekend", zegt dr. Berlaer. Het stoort hem en zijn collega's dat de tegenstanders inspelen op de emotie. "De uitspraak dat we kinderen gaan 'doodspuiten' heeft ons recht in het hart getroffen", aldus Berlaer.

"Minderjarigen zijn al wilsbekwaam"
De kinderartsen hebben er ook bedenkingen bij dat de uithaal er nu komt, een dag voor de plenaire zitting en twee dagen voor de stemming. "Ze verwijten ons dat we de wet er 'rap rap' willen doordrukken. Maar er zijn al meer dan 30 hoorzittingen geweest, waar waren die stemmen toen? ", vraagt Berlaer zich af. "We willen de bevolking geruststellen, we zijn niet over een nacht ijs gegaan", aldus Berlaer.

De voorstanders van de uitbreiding van de wet beroepen zich bovendien op de wet patiëntenrecht uit 2002. "Volgens die wet kan elke Belg, ongeacht zijn leeftijd, alle behandelingen weigeren, ook de levensreddende behandelingen", verduidelijkt dr. Distelmans. "Dat wil zeggen dat ook een minderjarige kan beslissen om een behandeling te weigeren, wat erop neerkomt dat de patiënt verkiest te sterven. Het is dus juridisch vastgelegd dat minderjarigen wilsbekwaam zijn", zegt Distelmans.

"Laatste stuiptrekking"
Net zoals zijn collega's vindt dr. Distelmans de argumentatie van de tegenstanders "intellectueel oneerlijk". Hij beschouwt de petitie dan ook als een laatste stuiptrekking. "Tachtig procent van de bevolking is niet gekant tegen een uitbreiding van de wet. Ik kan die brief dan ook alleen maar verklaren door hun profileringsdrang", besluit dr. Distelmans.

 
De uitspraak dat we kinderen gaan 'doodspuiten' heeft ons recht in het hart getroffen
Dr. Gerlant Berlaer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234