Zaterdag 07/12/2019

Uitzicht met smaak

Mooi weer is voor velen synoniem met buiten eten. Onder een stralende hemel, een schaduwrijke boom of parasol, een sterrenhemel met of zonder veel sfeerverlichting. We zochten een paar terrasjes in diverse Vlaamse steden uit. Alvast het centrum van Gent.

Door Lieve Boelens

Het terras van Café Parti zit mooi verborgen achter een hoog gebouw met rode stenen en veel glas. U loopt langs een lange toog, ziet de kok even aan het werk en belandt in een binnentuin met groene en witte planten en struiken. Een verrassend contrast met de drukte van het nabije stationsplein. Een bordeauxrode muur met waterpartij zorgt voor een kleurrijk accent. Aan een wand hangen broedkastjes voor mezen en mussen. Onder de grote naturelkleurige parasols is plaats voor 80 zonnekloppers. De tafeltjes voor twee zijn van hout, zitten doet u in een witte kuipzetel. Het eten is niet alledaags: geen stoverij of koninginnenhapje, wel een creatieve wereldkeuken. Pasta's, Griekse rijst, taboulé, wokgerechten. Op de vaste kaart een broodje met plattekaas, zongedroogde tomaat, radijs, bieslook en gemengde sla (7,90 euro) of geroerbakte groenten met stukjes kip, Thaise curry en kokosmelk (16,90 euro). De suggestiekaart biedt oosterse bouillabaisse met verse vis en koriander (zo'n 20 euro). De salade niçoise drijft niet in een ordinaire olie. Verse flinterdunne plakjes tonijn bedekken een frisse gemengde sla, de dressing is huisgemaakte limoenolie (11,90 euro voor een kleine portie). 's Zondags is er een uitgebreide brunch met een grote waaier warme gerechten - een greep uit de menukaart - en een dessertbuffet. Om het treintje boven de toog te zien - het rijdt en puft om de twee uur - moet u uw zitje in de zon of onder de sterren wel even verlaten.

Koningin Maria-Hendrikaplein 65a

9000 Gent

Tel. 09/242.32.91

www.cafeparti.be

Gesloten op maandag.

's Zondags brunch van 11 tot 15u30.

Aan de ene kant kijkt u naar de vergulde draak van het belfort, aan de andere vergaapt u zich aan de gotische Sint-Baafskathedraal. U zit op het terras van het theatercafé De Foyer, een aantal meters boven de begane grond. Eerst moet u wel de rode loper op van het NTG, het thuisadres van het Publiekstheater. Recht tegenover u, in een moderne waterpartij, staat Jan Frans Willems, de vader van de strijd voor de Vlaamse taal en cultuur. U zou bijna vergeten dat u hier naast kijken ook nog kan eten. De kaart bevat klassiekers als oesters (12 euro voor zes stuks), tomaat met handgepelde garnalen en frietjes (18 euro) en steak (14,50 euro). Maar ook huisbereide terrine van foie gras (16 euro) en pasta met scampi (17 euro) naast asperges met gerookte zalm (26 euro) en griet met gerookte zalm (24 euro). Bij alle gerechten vindt u de wijnkeuze van de chef. Soms alleen per fles te krijgen, maar vaak ook per glas. Voor twaalf euro luncht u. Zitten doet u op houten banken of in rieten zetels aan houten tafels. Een zuil van marmer met witte bolvormige lampen zorgt voor nog meer sfeer als de avond valt.

Sint-Baafsplein 17

9000 Gent

Tel. 09/225.32.75

www.theatercafedefoyer.be

Gesloten op dinsdag

Buxusbollen in houten bakken vormen een soort haag en schermen het terras van Belga Queen af tegen al te indiscrete blikken van flanerende voorbijgangers. En er passeert op deze plaats heelwat volk, daar kan u van op aan. U zit immers op de nieuw aangelegde Graslei en dat is dé plek waar Gentenaars en toeristen elkaar kruisen. In gestileerde witte kuipzetels eet u Belgische producten verwerkt in klassieke gerechten met een hedendaags tintje. Garnaalkroketten met peterseliestulpjes (13 euro), escavèche van paling zoals in Chimay (11 euro) of handgepelde Oostendse garnalen met een bladerdeeggebak, gefruite zeeduivelwangen en champignonroomsaus en gebakken eendenlever (15,50 euro). Ook nog in de oven gegaarde Mechelse koekoek op peperkoek, ingesmeerd met perenstroop (19 euro). Intussen kan u volop genieten van de vroegere Leiehaven, Tuschen Brughen, en een aantal panden op de tegenoverliggende Korenlei. Eén van de mooiste uitzichten in de Arteveldestad. Belga Queen zelf huist in het Korenstapelhuis of Spijker. Het dateert van circa 1200, heeft een Romaanse gevel en werd tot in de 18de eeuw gebruikt als opslagplaats voor graan. Vormgever Antoine Pinto - ook verantwoordelijk voor het Gentse Pakhuis - zorgde hier voor zowel de brasserie, de sigarenbar als de lounge. Wie ere binnen loopt is gagarandeerd voor een tijdje zoet..

Graslei 10, 9000 Gent

Tel. 09/280.01.00

Terras niet alle dagen open, best vooraf

informeren

www.belgaqueen.be

Korenlei 2 heeft maar liefst twee terrassen: eentje met zicht op de Graslei en de Sint-Michielskerk en een tweede meteen aan het water. U loopt het 14de-eeuwse pand in de Kuip van Gent door en gaat zitten op makkelijke Italiaanse stoelen. En geniet meteen van een schitterend uitzicht op de Leie en de Lieve. Ook op de trapgevels van het Groot Vleeshuis, vroeger een overdekte marktplaats waar alleen vlees werd verkocht. Naast de dagschotel (12 euro) is er een lunchkaart met pasta's, wokgerechten en bijvoorbeeld een salade met kip tandoori, versgebakken ananas en cashewnoten (10,80 euro) of lasagne met spinazie op Provençaalse wijze (12,50 euro). De dinerkaart biedt steak tartaar afgewerkt met Sevruga-kaviaar (19 euro). Daarbovenop zijn er verschillende suggesties van de chef, deze maand ravioli met prei en koningskrab en Thaise curry (16 euro) of een waaier van hoeveduif en gerookte eendenborst met beignets van aardappelen met roquefort (29 euro). Op het terras houden grote parasols de zonnestralen in toom en als het wat frisser wordt, gaan de verwarmingselementen aan. Lang genieten, dus op dit feeërieke terras.

Graslei 10, 9000 Gent, tel. 09/224.00.73

Gesloten op maandag

www.korenleitwee.be

Cassis ligt aan de Vrijdagmarkt, ooit de plek voor grote bijeenkomsten, terechtstellingen, blijde intredes en markten. De wekelijkse vrijdagmarkt dateert waarschijnlijk van de twaalfde eeuw maar is nog steeds een attractie. Vanop het terras ziet u het standbeeld van Jacob van Artevelde, de wijze man van Gent en een aantal fraaie panden zoals het Toreken. Bij de eerste zonnestralen kan u op het beschutte terras zitten. Bloemenmanden en spots zorgen voor een niet aflatende zomerse sfeer. Als bescherming of verwarming overbodig is, gaat er nog een tweede terras open, op het marktplein zelf. Ook dat is een aanrader. Hier geven jonge boompjes schaduw en bakenen terracotta potten met buxus op stam de ruimte af. Op de 'lentekaart' asperges op zijn Vlaams (16 euro), kalfszwezerik met Tierentyn-graantjesmosterd en fettucini (19,50 euro). De vaste kaart biedt klassiekers (kaaskroketten en steak), maar ook tajine van lamsvlees (14,95 euro) en kabeljauw met geplette aardappelen, preistaafjes, spinazie en Noordzeegarnaal (18 euro). Bij de salades eentje met prosciutto, een warm geitenkaasje en gekarameliseerde vijg (13 euro).

Vrijdagmarkt 5

9000 Gent

Tel. 09/233.85.46

Nog meer terrasjes

* Keizershof * Vrijdagmarkt 47 * Tel. 09/223.44.46 * www.keizershof.net

* The House of Eliott * Jan Breydelstraat 36 * Tel. 09/225.21.28 * www.thehouseofeliott.be

* Coeur d'Artichaut * Onderbergen 6 * Tel. 09/225.33.18 www.artichaut.be

* Faim fatale * Zuidstationstraat 14 * Tel. 09/269.04.48

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234