Dinsdag 25/02/2020

Privacy

Uitwisseling persoonlijke data splijt regering: "Gegevens van patiënten zijn geen koopwaar"

De Backer kreeg gisteren veel kritiek op sociale media, waarna hij zijn koers verzachtte. Hij benadrukte dat de patiënt goed geïnformeerd moet worden en databanken niet zomaar verkocht zullen worden aan de hoogste bieder.Beeld Photo News

De uitwisseling van gezondheidsgegevens lokt verdeelde reacties uit, zowel binnen als buiten de regering. "Als de deur wordt opengezet voor commercialisering, waarom niet voor fiscale transparantie?", vraagt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Met de wildgroei aan apps en digitale databanken krijgt de privacy een steeds engere invulling. Burgers gooien foto's op Facebook, delen bankgegevens met websites en kopen kerstpakjes in webshops. Als ze dat toch al vrijwillig doen, dan kan de overheid die gegevens evenzeer bundelen en doorgeven aan privébedrijven, zo vindt staatssecretaris voor privacy Philippe De Backer (Open Vld). Maar hoe ver kun je daarin gaan?

Niet te ver, vindt CD&V-Kamerlid Sonja Becq. Ze verzet zich tegen de suggestie van De Backer om gezondheidsgegevens te delen met farmaceutische bedrijven, eventueel in ruil voor financiële compensaties. "Patiëntengegevens zijn niet zomaar koopwaar. Je weet nooit waarvoor die gebruikt zullen worden." Voor CD&V is het voorstel van De Backer bespreekbaar op voorwaarde dat burgers zelf kunnen beslissen of hun informatie gedeeld mag worden. Ook moeten er strikte contracten worden afgesloten met de farmabedrijven waarin de spelregels worden vastgelegd.

Volgens partijvoorzitter Wouter Beke opent de liberale staatssecretaris alvast een interessante piste. Want als we gegevens van patiënten kunnen verzamelen, waarom lukt dat dan niet met de gegevens van rijke Belgen die via fiscale constructies belastingen ontlopen? CD&V dringt daarop aan, maar botst telkens op het weerwerk van haar coalitiepartners. "Als de deur wordt opengezet voor commercialisering, waarom niet voor fiscale transparantie?", werpt Beke provocatief op.

Bij N-VA vinden ze het nog wat vroeg om het voorstel van De Backer te evalueren. "Wij wachten eerst op concrete voorstellen", zegt Kamerlid Peter Dedecker. Zijn afwachtende houding staat haaks op de reactie van oppositiepartij sp.a. Voor haar is het helder: de staatssecretaris laat zich voor de kar spannen van de farmalobby. "Privacygegevens van burgers gaan boven commerciële belangen", zegt Kamerlid Monica De Coninck. "Pillenfabrikanten hebben maar één doel: winst maken. Zo zit het businessmodel van die bedrijven nu eenmaal in elkaar, en daar is niets mis mee. Maar ons gezondheidssysteem is gebaseerd op solidariteit en niet op winst."

'Medische doorbraken forceren'

Zelf wijst de farmasector op de voordelen voor de burger. In ruil voor het afstaan van anonieme gegevens kan de sector de zorg optimaliseren. "In de gezondheidszorg worden veel data verzameld, maar die worden helaas onderbenut", stelt Stefaan Fiers, woordvoerder van pharma.be, de overkoepelende vereniging van de geneesmiddelenindustrie. Via de data kun je bijvoorbeeld achterhalen of een medicijn goed werkt en of patiënten hun therapie volhouden. "Zo kunnen we nieuwe onderzoekspistes openen en medische doorbraken forceren."

Intussen willen ook andere sectoren hun graantje meepikken. Zo willen verzekeraars inzage in het bevolkingsregister. "Onze werking wordt er efficiënter van en dat is goed voor de verzekerde", zegt Wauthier Robyns van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen. Verzekeraars spenderen volgens Robyns te veel middelen aan het opsporen van hun klanten. Wanneer iemand verhuist of overlijdt, zorgt dat voor problemen. "Verzekeringsondernemingen hebben als doel mensen te beschermen en niet om geld en energie te verspillen aan administratieve plichtplegingen."

Ook uitzendkantoren willen graag toegang tot het rijksregisternummer. "Het rijksregisternummer is voor iedereen uniek", verklaart Herwig Muyldermans, algemeen directeur van Federgon, de federatie van hr-dienstverleners. "Zo weten we direct om welke persoon het gaat en kunnen we hem of haar meteen registreren."

Dat moet de communicatie tussen werknemer, werkgever en uitzendbureau verbeteren en de administratie efficiënter maken. Daarnaast vraagt Federgon inzage in het attest van goed gedrag en zeden. "Zo kunnen we de betrouwbaarheid van onze medewerkers garanderen, zeker onder de verhoogde terreurdreiging."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234