Zaterdag 19/06/2021

Uitwijzing Sudanezen verboden

De rechtbank van eerste aanleg in Luik heeft alle uitwijzingen van Sudanezen uit het gesloten centrum in Vottem verboden. De rechter deed dat na een eenzijdig verzoekschrift van de Ligue des Droits de L'homme. Daardoor is de identificatiemissie uit Sudan 'illegaal'.

In het gesloten centrum van Vottem zit een twintigtal uitgewezen Sudanezen. De voorzitter van de rechtbank van Luik heeft beslist dat België geen enkele van hen mag repatriëren en ook geen Sudanese identificatiemissie meer mag laten doorgaan. Er staat een dwangsom op van 20.000 euro per overtreding.

De rechtbank volgt daarmee het verzoekschrift van de Ligue des Droits de L'homme, een Franstalige mensenrechtenorganisatie. Dat verzoekschrift stelt dat België teruggestuurde Sudanezen blootstelt aan onmenselijke behandelingen of folteringen, in strijd met artikel 3 van het Europees Verdrag ter bescherming van de rechten van de mens en met artikel 33 van de Conventie van Genève.

De rechter verbiedt ook uitwijzingen van deze Sudanezen naar andere Europese landen, omdat dat onrechtstreeks een terugkeer naar Sudan kan betekenen.

"De rechter beaamt wat wij van in het begin zeggen: de uitwijzingsplannen van Francken en zijn samenwerking met Sudan zijn strijdig met de wet", zegt Alexis Deswaef van de Ligue des Droits de L'homme. "Wat hij doet is illegaal."

Derdenverzet

Het is maar de vraag of dit verbod lang standhoudt, want bij een eenzijdig verzoekschrift kan de tegenpartij zich niet verdedigen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft daarom derdenverzet aangetekend, waardoor ook zijn argumenten aan bod moeten komen.

"Het is vreemd dat deze rechter een collectieve uitspraak doet voor alle Sudanezen in Vottem," zegt de woordvoerder van Francken, "en elke terugkeer naar Sudan verbiedt. Het onafhankelijke Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen erkent 56 procent van de Sudanezen, wat wilt zeggen dat we voor 44 procent een terugkeer organiseerden."

Het kabinet Francken verwacht een nieuwe uitspraak van de rechter binnen negen dagen. Al die tijd zijn er geen uitwijzingen vanuit Vottem naar Sudan. "De overige uitwijzingen, vanuit de vier andere gesloten centra, gaan gewoon door", zegt de woordvoerder van Francken.

Schending mensenrechten

De Ligue des Droits de L'homme trok met dit verzoekschrift naar de rechtbank na een eerdere uitspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Eind september oordeelde de Raad in een zaak van een uitwijzing naar Sudan dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) onvoldoende had beargumenteerd waarom dit geen schending van artikel 3 van het mensenrechtenverdrag was.

De Raad velde deze beslissing bij Verenigde Kamers, waardoor ze ook geldig is voor vergelijkbare casussen. Tegelijkertijd is een toetsing aan artikel 3 altijd hyperindividueel. Per geval moet de DVZ kijken of de migrant in kwestie vervolging, foltering of een slechte behandeling riskeert.

Omdat het onduidelijk was of een uitwijzing naar Sudan voortaan onwettig was, en de uitwijzingen intussen doorgingen, diende de Ligue des Droits de L'homme een eenzijdig verzoekschrift in, bijgestaan door een advocaat van Progress Lawyers Network. De voorzitter van de rechtbank in Luik had oren naar hun argumenten.

Het is niet de eerste keer dat die rechter in het nieuws komt met een opvallende beslissing. Enkele jaren geleden stelde hij Farid Bamouhammad - ook bekend als Farid Le Fou - in vrijheid, ook na een eenzijdig verzoekschrift.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234