Donderdag 25/02/2021

Uitwijzing gezinshoofd verscheurt families

'Nieuwe methode' om uitgeprocedeerde asielzoekers op vliegtuig te krijgen

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Volgens vluchtelingenorganisaties probeert de Dienst Vreemdelingenzaken steeds vaker om uitgeprocedeerde gezinshoofden uit te wijzen, in de hoop dat dit ook de rest van de familie zal overtuigen om het land te verlaten. Vluchtelingen- en kinderrechtenorganisaties noemen deze vorm van familiescheiding een inbreuk op het Kinderrechtenverdrag. Eerst wordt het gezinshoofd - meestal de vader - opgepakt, in een gesloten centrum opgesloten en vervolgens naar zijn land van herkomst uitgewezen. Daarna wordt ook de rest van de familie uitgenodigd om het land te verlaten. "Het gebeurt wel vaker dat alleen het gezinshoofd wordt opgepakt en gerepatrieerd in plaats van het hele gezin", zegt Katrijn Pauwels van Vluchtelingenwerk Vlaanderen (het vroegere Ociv). "Men verwacht dan dat het gezin spontaan zal volgen, wat meestal echter niet gebeurt, met alle schrijnende gevolgen vandien."

In de meeste gevallen zou het gaan om families van Oost-Europese, Albanese en Turkse afkomst: "Mensen uit landen waarmee België repatriëringsakkoorden heeft afgesloten. Daardoor kan de uitwijzing eenvoudig en zonder veel controle uitgevoerd worden."

Ciré, de Franstalige tegenhanger van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, bevestigt dat de Dienst Vreemdelingenzaken gebruikmaakt van deze lokpraktijk. "DVZ pakt eerst de vader op en reserveert vervolgens vliegtuigzetels voor de hele familie. De redenering van de DVZ is dat de rest van het gezin op die manier een kans krijgt om zich bij de vader te voegen. 'Als ze niet komen opdagen, is dat niet onze schuld', luidt de redenering van DVZ."

Benoît Van Keirsbilck van de Brusselse rechtshulp voor jongeren zegt dat het scheiden van families bij een uitwijzing in strijd is met het internationaal kinderrechtenverdrag en het Europees verdrag voor de rechten van de mens. "In die verdragen staat heel duidelijk dat het familieleven beschermd moet worden en dat ouders slechts in zeer uitzonderlijke gevallen van hun kinderen gescheiden kunnen worden."

In een reactie ontkent de woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) dat er een systematiek is om eerst het gezinshoofd en pas later de rest van de familie uit te wijzen. "In principe wijzen we enkel volledige gezinnen. Ouders en kinderen worden niet gescheiden. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat we enkel een van de ouders kunnen oppakken. Als we de rest van het gezin niet vinden, kan het wél gebeuren dat we een van de ouders alleen uitwijzen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234