Uittips
EXPO - Over komen en gaan
Op de opening van het nieuwe Red Star Line Museum is het nog heel even wachten, maar Plantin-Moretus speelt alvast op de zeer actuele migratiethematiek in met een mooie prentententoonstelling over de thema's 'aankomen' en 'verdergaan', met onder meer werk van Felicien Rops en Frans Masereel.
Van 10 tot 17 uur in het Museum Plantin-Moretus, Antwerpen, www.museumplantinmoretus.be
EXPO - Het sterrenalfabet van E.L.T. Mesens
Édouard Léon Théodore Mesens is niet meteen een klinkende naam. Nochtans was hij vriendjes met Erik Satie en Peggy Guggenheim, directeur van de London Gallery en bezorgde hij Magritte zijn eerste internationale successen. Via Mesens' levensloop neemt Mu.ZEE de bezoeker mee naar het surrealisme en dadaïsme in Brussel, Parijs en Londen, en kunstenaars zoals Picasso, Dalí en Delvaux.
Van 10 tot 18 uur in Mu.ZEE, Oostende, www.muzee.be
DANS - C(h)oeurs
Choreograaf Alain Platel oogstte in Madrid zowel een staande ovatie als boegeroep, en wanneer de gemoederen zo uiteenlopend verhitten betekent dat meestal dat we te maken hebben met een grillig stukje kunst. Platel zette meer dan 160 zangers, dansers en muzikanten op scène in een verderzetting naar zijn onderzoek naar de spanning tussen groep en individu. Muziek van Verdi en Wagner!
Om 20 uur in De Munt, Brussel, www.demunt.be
KLASSIEK - Klarafestival: Le piano de la Mélancolie
In de zesdelige klaviersuite uit 1917 bracht Ravel niet alleen een serene hommage aan de Franse meesters van weleer, maar ook aan de soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld waren. Alexandre Tharaud verbindt hun werk aan dat van Ravels tijd- en landgenoten Erik Satie en Francis Poulenc. De Franse pianist maakte onlangs nog een opgemerkt filmdebuut in het wereldwijd bekroonde Amour van Michael Haneke.
Om 20 uur in Flagey, Elsene, www.klarafestival.be, www.flagey.be