Maandag 19/04/2021

Zomerakkoord

Uitstel voor het Zomerakkoord? Hier knelt het schoentje

Premier Charles Michel Beeld Photo News
Premier Charles MichelBeeld Photo News

De kans is klein dat het Zomerakkoord nog dit jaar gestemd raakt in het parlement. Zowel over de vennootschapsbelasting, het onbelast bijverdienen als over de effectentaks werd de stemming uitgesteld. Waar zitten de problemen, en wat zijn de mogelijke gevolgen?

1. Vennootschapsbelasting

De regering-Michel wil de vennootschapsbelasting verlagen van 34 naar 25 procent, en voor kmo's naar 20 procent. Over de noodzaak van een verlaagde vennootschapsbelasting zijn zowat alle meerderheids- en oppositiepartijen het eens. Volgens oppositiepartijen PS en sp.a wordt de Europese anti-ontwijkingsrichtlijn echter onvoldoende omgezet waardoor de maatregel niet budgetneutraal dreigt te zijn.

De PS vroeg gisteren in de Kamercommissie Financiën een tweede lezing van de teksten. Daarvoor krijgen de commissieleden vijf dagen de tijd, maar die termijn gaat pas in nadat het verslag van de eerste lezing is goedgekeurd. Daardoor wordt de kans erg klein dat de wet nog in 2017 goedgekeurd geraakt. "Die kans is totaal utopisch. De regering heeft zichzelf vastgereden door die teksten veel te laat in te dienen", zegt commissievoorzitter Eric Van Rompuy (CD&V).

Als de maatregel, die op 1 januari moest ingaan, in de loop van januari met terugwerkende kracht wordt ingevoerd, dreigen bedrijven naar de rechtbank te stappen. Dat scenario vrezen de meerderheidspartijen. "Dat gebrek aan rechtszekerheid is vooral belangrijk voor potentiële buitenlandse investeerders", meent fiscaal expert Mark Delanote. "Die zullen nu eerder voor andere landen kiezen, waar ze hun beloftes wel nakomen."

2. Onbelast bijverdienen

Open Vld wil iedereen tot 500 euro per maand onbelast laten bijverdienen. Op dat voorstel kwam de afgelopen maanden heel wat kritiek omdat werkgevers én werknemers waarschuwden voor oneerlijke concurrentie. De regering besliste twee weken geleden om de invoering van de maatregel uit te stellen naar 20 februari zodat eerst overlegd kan worden met de gemeenschappen en gewesten over de precieze uitwerking.

Verschillende partijen stelden voor om het onbelast bijverdienen, dat net als de vennootschapsbelasting in de zogenoemde 'relancewet' zit, los te koppelen en er pas later over te stemmen. Dat zagen de liberalen echter niet zitten. Zij vrezen dat van uitstel afstel komt. "We hebben afgesproken om alles samen goed te keuren. Daarover bestaat een politiek akkoord", zegt Kamerlid Luk Van Biesen.

Of er begin volgend jaar wel over de maatregel gestemd kan worden, is nog onduidelijk. Mogelijk roept het parlement van de Franstalige Brusselaars (Cocof) een belangenconflict in omdat de maatregel kan worden toegepast in sectoren waarover de gemeenschappen bevoegd zijn.

Wat de rechtszekerheid betreft, doet uitstel niet meteen problemen ontstaan.

3. Effectentaks

Afgelopen zomer werd een akkoord bereikt over de effectentaks, een belasting voor wie 500.000 euro of meer op zijn effectenrekening heeft staan. Hierover stond de meerderheid zelf op de rem. "De effectentaks had vrijdag al gestemd kunnen worden. Dat die stemming werd uitgesteld, lag niet aan de oppositie", zegt sp.a-fractieleider Meryame Kitir.

MR vroeg gisteravond een tweede lezing, maar werd daar duidelijk toe aangemaand door de andere meerderheidspartijen. De verschillende onderdelen van het Zomerakkoord moeten nu eenmaal op hetzelfde moment gestemd worden, zegt N-VA-Kamerlid Peter Dedecker. "Was de tweede lezing van de vennootschapsbelasting niet gevraagd, dan hadden we ook geen tweede lezing voor de effectentaks gevraagd. Maar we willen niet in de situatie belanden dat we het belangrijkste, die vennootschapsbelasting, niet gestemd krijgen en dit jaar enkel met een nieuwe belasting afsluiten."

Een uitstel van de effectentaks zorgt niet meteen voor problemen. Aangezien de effectenrekeningen pas in maart een eerste keer gewogen worden, ligt daar de echte deadline. Uitstel kan wel gevolgen hebben voor de inkomsten uit de taks. En net daar werden al heel wat vraagtekens bij geplaatst. Volgens de oppositiepartijen en verschillende experts zal de effectentaks niet de beoogde 254 miljoen opbrengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234