Zaterdag 24/08/2019

brexit

Uitstel voor brexit is geen taboe meer

Beeld EPA

Zowel premier Theresa May als oppositieleider Jeremy Corbyn schuiven in het debat over brexit. Ze lijken niet meer dan marionetten te zijn van invloedrijke politici achter de schermen. De eurogezinden hebben het initiatief.

De kans dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de EU zonder akkoord verlaat, is afgenomen. In het Lagerhuis beloofde Theresa May dat het parlement mag stemmen over een no deal en mogelijk uitstel wanneer haar akkoord wederom verworpen wordt. De premier was door ministers gedwongen deze belofte te doen. Een dag eerder had oppositieleider Jeremy Corbyn onder druk van zijn partij een referendum beloofd als Mays deal sneuvelt.

‘Wie regeert het Verenigd Koninkrijk?’ Deze vraag is dringender dan ooit nu zowel May als Corbyn niet meer dan marionetten lijken te zijn van invloedrijke politici achter de schermen. Het zijn nu de eurogezinden die aan de touwtjes trekken. Binnen het kabinet was een daverende ruzie ontstaan tussen de brexiteers en de eurogezinden, waarbij laatstgenoemden als winnaar uit de strijd kwamen, getuige Mays jongste ommezwaai.

Vijftien leden van het kabinet stonden op het punt om hun ontslag in te dienen wanneer hun bazin zou volharden in ‘Mijn deal of no deal’. Eerder was het parlement niet bij machte gebleken om de no deal-dreiging weg te nemen, waarna ingrijpen van topministers geboden was. Na Mays verklaring publiceerde het brexitministerie een samenvatting van een rapport over de gevolgen van een no deal, waarbij opviel dat de toon vrij stiff upper lip was.

Mays belofte kan een grote invloed hebben op de levensvatbaarheid van haar akkoord, waarvoor de overlijdensberichten al geschreven waren. De verwachting is dat de brexiteers voor de zekerheid toch voor gaan stemmen, omdat uitstel van brexit kan leiden tot afstel, zeker nu Labour een referendum steunt. Aan de andere kant zullen afgevaardigden zich vrijer voelen om Mays akkoord te verwerpen, in de wetenschap dat no deal niet het onvermijdelijke alternatief is.

Het uitstel is tactisch van aard. De premier benadrukte dat uitstel van twee, drie maanden geen oplossing voor de problemen is, eerder het opschorten ervan. Brexiteers zijn niet gelukkig met, zoals zij dat zien, de capitulatie van May. Tegenover een verslaggever van televisiezender ITV zei een anonieme probrexitminister “niet te kunnen wachten totdat May haar huis verkoopt. Ik bied een pond en zij zal waarschijnlijk zeggen: je mag het voor 50 pence hebben.”

De vraag rees of ze zelf voor of tegen een no deal zal stemmen, en welke kant ze haar fractie op zal sturen. Labour-afgevaardigde Jess Phillips zei met een overslaande stem dat ze woedend is over “het totale gebrek aan moed bij de premier om te doen wat het beste is voor het land, misschien omdat ik dagelijks de gevolgen zie van de brandende onrechtvaardigheden die haar regering veroorzaakt. (...) Kan ze op z’n minst zeggen of ze tegen een no deal is?”

Soortgelijke vragen spelen ook bij de uitstelstemming. De nestor van het Lagerhuis, Kenneth Clarke, merkte op dat een uitstel tot eind juni zinloos is en een uitstel van jaren nodig is, om serieus te gaan onderhandelen. En wat gebeurt er wanneer de Lagerhuisleden, grillig als ze zijn, beide opties verwerpen? De Britse politiek is niet meer te begrijpen zonder behulpzame schema’s te tekenen die gelijkenissen vertonen met stambomen van ’s lands vorsten.

May heeft het vege lijf weer even gered, wat ook geldt voor Corbyn, die al snel weer met zijn gedachten elders was, om precies te zijn bij de bewoners van de Chagos Eilanden die, tot hun blijdschap, niet langer onder Brits bestuur staan. Over Mays deal, no deal en uitstel mag het Lagerhuis op 12, 13 en 14 maart stemmen. Een dag later, zo merkte een Schots kamerlid op, zijn het de iden van maart, de dag waarop de Romeinen schulden vereffenden. En waarop Julius Caesar vermoord werd.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden