Maandag 13/07/2020

"Uitstel begrotingsdoelen kan enkel bij contract voor hervormingen"

Jeroen Dijsselbloem.Beeld AFP

De landen van de eurozone moeten meer instrumenten tot hun beschikking krijgen om de dubbele uitdaging aan te kunnen van lage economische groei en hoge staatsschuld. Dat heeft de Nederlandse voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, vandaag gezegd tijdens een bezoek aan Madrid. Hij stelt met name voor dat landen die uitstel willen voor het halen van hun begrotingsdoelstellingen, dat enkel kunnen krijgen als ze concrete economische hervormingen uitvoeren.

Op dit ogenblik kunnen landen die vrezen dat ze zich niet kunnen houden aan het afgesproken traject om hun begrotingstekort af te bouwen tot 3 procent van het bbp en hun schuldgraad tot 60 procent, zich beroepen op tegenvallende economische omstandigheden om meer tijd te krijgen. Zo verleende de Europese Commissie eind mei aan zes landen uitstel om hun begrotingstekort terug te dringen. Onder hen Frankrijk en Spanje; België wordt gevraagd om uiterlijk dit jaar onder de drieprocentgrens duiken.

Voorwaarden aan gunstmaatregel
Dijsselbloem zei vandaag dat er aan zo'n gunstmaatregel best voorwaarden verbonden worden. "Voor gevallen in de toekomst stel ik voor om afwijkingen van de begrotingsdoelstellingen in het Stabiliteits- en Groeipact te koppelen aan de concrete realisatie van hervormingen", verklaarde hij. Als een land zijn hervormingsagenda niet realiseert, zou het zijn begrotingsproblemen volgens de eerst afgesproken kalender moeten oplossen.

Gelanceerd door Van Rompuy
Het voorstel van Dijsselbloem moet gezien worden in het kader van de "contractuele afspraken" die in de steigers gezet worden voor de landen van de eurozone. Het idee van zulke contracten werd in 2012 gelanceerd door de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, en lijkt intussen verworven te zijn. Op hun laatste Europese top spraken de staatshoofden en regeringsleiders vorige week nog af om in december te beslissen over "de belangrijkste aspecten van contractuele afspraken".

Ook al werden die contracten voor het realiseren van hervormingen oorspronkelijk niet gekoppeld aan mogelijk uitstel voor de realisatie van de begrotingsopdracht, volgt het idee van Dijsselbloem dezelfde logica, zo zei de Nederlandse minister van Financiën volgens de zakenkrant Financial Times. "Het zou kunnen dat als een land om meer tijd vraagt, de (Europese) Commissie zegt: 'We geven u meer tijd maar op voorwaarde dat u een hervormingswet doorvoert'. Die package deal zou je een contract kunnen noemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234