Donderdag 28/10/2021

Uitspraak van rechter over 13-jarige zeilster pas vrijdag

Ervaren solozeilers vinden het niet zo’n goed idee dat een kind alleen de wereld intrekt. ‘Sportief gezien stelt het niet veel voor, maar mijn dochter zou nog een paar jaar moeten wachten’, zegt Michel Kleinjans. ‘Als 46-jarige vind ik het mentaal al heel zwaar, hoe moet het dan voor een meisje van 13 zijn?’, vraagt Hans Bouscholte zich af.

Laura Dekker weet pas vrijdag of haar ambitieuze plannen om alleen de wereld rond te zeilen kunnen doorgaan. Haar zaak diende gisteren in Utrecht achter gesloten deuren, maar de uiteindelijke uitspraak valt pas op het einde van de week. “Het nadenken over de zaak vraagt enige dagen”, verklaart een woordvoerder van de rechtbank van Utrecht.De advocaat van het meisje sprak duidelijke taal toen ze samen met haar vader de rechtbank verliet. “Laura heeft zout in haar bloed”, zei meester Peter de Lange aan de Nederlandse pers. “Laura is niet zomaar een meisje. Ze is geboren op een zeilschip en heeft de eerste vier jaar van haar leven doorgebracht op de zee. Ze heeft alle technieken en kwaliteiten in huis om deze reis te maken.”Hij vindt dat Laura Dekkers op dezelfde manier behandeld moet worden als topsporters, en wijst erop dat er bij hen géén vragen worden gesteld over hun ontwikkeling. Op de tegenwerping van deskundigen dat ze zich op zee niet normaal kan ontwikkelen, beantwoordde hij met een voorstel aan de rechter om vastgestelde contactmomenten met haar ouders in te bouwen.Laura zelf was kort. „Ik vind het allemaal best een beetje overdreven en ik heb nog geen meter gezeild”, sprak ze de toegestroomde pers beslist toe.

‘Bijna jaloers’

De zaak werd aan het rollen gebracht toen een leerplichtambtenaar melding van Laura’s plannen maakte bij het Nederlandse Bureau Jeugdzorg. De Raad van Kinderbescherming spande daarna een proces in omdat de 13-jarige haar leerplicht zou ontlopen. De kinderrechter van Utrecht moet nu beslissen of haar ouders moeten beperkt worden in hun ouderlijk gezag omdat ze toestemmen in haar plannen. Eventueel zal dan een voogd aangesteld worden voor het meisje.De reacties van ‘collega’s’ op Laura’s plannen lopen nogal uiteen. Professioneel zeiler Roy Heiner uit Nederland zei op het NOS-journaal dat hij “bijna jaloers is”. Hij vindt dat ze gewoon moet gaan. “Ik denk dat ze het kan”, zei hij.

Onverantwoord

Twee solozeilers die De Morgen contacteerde, reageren iets minder enthousiast. “Sportief gezien stelt het niet veel voor”, begint Michel Kleinjans. De Antwerpse zeiler won dit jaar in juni solo de Portimoa Global Ocean Race. In 20 dagen, 22 uur, 51 minuten en 28 seconden zeilde hij de wereld rond. Laura Dekker is van plan om haar tijd te nemen en trekt er twee jaar voor uit. “Ze neemt een makkelijke route, gaat niet via het ruige zuiden. Ze zal altijd mooi weer hebben, geen koude moeten trotseren. Ze vaart met dragende winden. Je moet goed kunnen navigeren, maar vermits ze al zolang meevaart met haar vader, zal dat niet echt een probleem zijn. Fysiek moet je er niet zo heel sterk voor zijn, Laura Dekker vaart met een licht en ongecompliceerd bootje. Tegenwoordig is communicatie met het thuisfront ook niet meer zo moeilijk. Neem vier sateliettelefoons mee, er zal er altijd wel eentje werken. Als je drie jaar les volgt, kan je dit, en kan ook een kind dit op haar eentje.”Technisch gezien lijkt het dus kinderspel, maar toch heeft Kleinjans zijn twijfels bij de reis. “Het is moeilijk om te oordelen over iemand die je niet kent”, zegt hij, “maar ze is bijvoorbeeld alleen nog maar het Kanaal overgevaren. Dat stelt niet veel voor. Misschien moet ze eerst eens de Atlantische Oceaan overvaren. Ze is ook nog niet lang alleen geweest, wat ook niet te onderschatten is. Al is ze zo gedreven dat ze dat wel leert. Haar vader zegt dat er tot nu toe altijd iemand klaarstond om haar te helpen als ze in de problemen kwam. Maar als je je plan niet kunt trekken, moet je niet beginnen aan een reis om de wereld. Er gaat altijd wel iets kapot, en dat moet je kunnen repareren. Je moet de discipline hebben om ook nog voor jezelf te blijven zorgen. Je moet mentaal sterk zijn.”Al bij al vindt Grootjans het in de eerste plaats niet verantwoord om een kind van dertien los te laten in de wijde wereld. “Als het mijn dochter zou zijn, zou ze een paar jaar moeten wachten”, aldus Kleinjans. “Ik vind dat er op z’n minst altijd iemand moet zijn als ze aan land gaat. In Europa kan ze dat misschien alleen, maar ze zal in landen komen waar dat minder evident is.”

De strijd winnen

Ook professioneel zeiler Hans Bouscholte, een Nederlander die woont en werkt in Zeebrugge, weet wat nodig is om de wereld te kunnen rondzeilen. Hij deed het met bemanning, en stak een paar keer solo de Atlantische Oceaan over. “Je moet goed alleen kunnen zijn”, zegt hij. “Je moet goed problemen kunnen oplossen. Je moet goed met tegenslagen om kunnen, want er gebeuren altijd heel veel dingen waar je niet op gerekend had. Je wordt zwaar getest, door de zee, door storm, door windstilte. Het weer is sterker dan een individu. Er zijn altijd dingen die kapot gaan, ook in je geest. Je wordt zo hard op de proef gesteld dat in het verleden al veel mensen het niet hebben aangekund. Ze hebben opgegeven, of ze zijn overleden, al dan niet door zelfmoord. De verveling is ook niet te onderschatten. Ik ben 46 en ik vind het nog steeds heel moeilijk, ik win die strijd ook niet altijd, wat moet het dan zijn voor een meisje van dertien?”“Ze stopt op plaatsen in de wereld waar het voor niemand makkelijk is. Niet voor een man, zeker niet voor een vrouw, laat staan voor een meisje van dertien. Als ik haar vader zou zijn, zou ik het niet weten, hoor. Als je als 13-jarige het wereldrecord van jongste zeiler om de wereld breekt, schrijf je natuurlijk voor altijd geschiedenis. Maar ik weet niet of dat de drijfveer van een kind zou mogen zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234