Zaterdag 11/07/2020

Uitspraak rechter kan Uefa geen bal schelen

De Uefa heeft dinsdagavond TV Limburg (TVL) de toegang tot het Genkse Fenix-stadion verboden. Bij Champions League-wedstrijden duldt de Europese voetbalbond enkel de exclusieve rechtenhouder op de voetbalweide. Een rechter had de VRT en Genk eerder die dag nochtans verplicht de regionale zender toe te laten om sfeerbeelden te maken tijdens de match tegen Athene. De uitspraak ging bij de Uefa de prullenmand in, inclusief de opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro. TV Limburg overweegt de Uefa te dagen. Al zouden aanpassingen van het decreet voor vrije nieuwsgaring de regionale omroep beter uitkomen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kristof Demasure

De Limburgse regionale tv-zender had dinsdag van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de toelating gekregen om voortaan sfeerbeelden te maken bij alle thuiswedstrijden van Racing Genk in het kader van de Champions League (DM 18/9). Per overtreding moest de VRT een dwangsom van 1 miljoen euro betalen. Dinsdagavond werden de TVL-camera's tijdens de Champions League-voetbalwedstrijd tussen Racing Genk en AEK Athene echter niet door de VRT, maar wel door de Uefa in bewaring genomen.

"Dat kon moeilijk anders, want de VRT heeft op het voetbalveld niets te zeggen. In Genk waren wij enkel aanwezig om een match te filmen", benadrukt VRT-woordvoerster Diane Waumans. "Als exclusieve rechtenhouder van de Champions League-wedstrijden beslissen wij op geen enkel moment wie er al dan niet binnen mag. Het zijn de inrichters van de voetbalmatch, KRC Genk en de Uefa, die vooraf de accreditaties toekennen en ter plaatse bepalen wie het stadion mag betreden."

Ernest Bujok, de secretaris van TV Limburg, vindt dat het hele verhaal vreemde vormen begint aan te nemen. "De VRT, de Uefa en KRC Genk spelen de hele tijd de bal naar elkaar door wat de verantwoordelijkheid betreft. Als wij aan Genk een accreditatie vragen, worden we naar de VRT verwezen. Waarna de VRT dan weer zegt dat niet zij, maar de Uefa de spelregels bepaalt. En dat was zelfs voor de rechtbank onduidelijk. Aangezien er met 'geheime contracten' gezwaaid werd, heeft rechter Verstappen dinsdag net daarom in kortgeding beslist dat de VRT een dwangsom van 1 miljoen euro moest betalen telkens als TV Limburg de toegang ontzegd werd bij thuiswedstrijden van Racing Genk."

Of de VRT effectief de boete zal moeten betalen, zal pas blijken nadat de zaak in beroep behandeld werd. De juridische dienst van de openbare omroep bereidt momenteel een dossier voor waaruit nog eens zou moeten blijken dat de VRT machteloos stond tegenover de klacht van TV Limburg. De VRT schikte zich dinsdagavond al naar de uitspraak van de rechter, maar kon niet verhinderen dat de Uefa verbood dat andere zenders beelden konden maken tijdens de wedstrijd in het stadion. TV Limburg moest de camera's afgeven en kon pas na de wedstrijd filmen in de zogenaamde mixed zone of tijdens de persconferentie. De VRT ziet zichzelf dan ook geviseerd als 'verkeerde opponent'.

"Daarom overwegen we om de Uefa voor de rechtbank te dagen. Want we zijn er zeker van dat de rechter op basis van het decreet op de vrije nieuwsgaring ons opnieuw gelijk zou geven", zegt Ernest Bujok van TV Limburg. "Alleen lopen we dan het risico dat de Uefa boudweg de match buiten Vlaanderen zal laten spelen omdat het decreet op de vrije nieuwsgaring daar niet van toepassing is. Dat zou een ramp zijn voor de club, de supporters en de hele regio. Dus moeten we ons eerst goed bezinnen over welke strategie we zullen kiezen."

TV Limburg wacht eerst af welke positie KRC Genk inneemt. De voetbalclub was behoorlijk kwaad op de regionale tv-zender en wil zelfs niet meer met TVL-vertegenwoordigers onderhandelen omdat de ploeg het aan de stok gekregen heeft met de Uefa. "We rekenen er eerder op dat een decreetaanpassing soelaas biedt. Mediaminister Dirk Van Mechelen (VLD) heeft al laten weten dat hij onderzoekt hoe het decreet de speelruimte voor regionale tv-zenders in het bijzonder kan garanderen. Op die manier zouden we bij internationale matchen op dezelfde manier kunnen samenwerken zoals dat nationaal met VTM gebeurt." Concreet wil TV Limburg dat de houder van de uitzendrechten erop toeziet dat een secundaire zender zijn opdracht kan vervullen. Als dat niet gebeurt, zou die zijn vergunning kunnen kwijtspelen.

Regionale zender overweegt klacht tegen Uefa maar vreest represailles tegen Genk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234