Reportage
Uitsluitend Belgische kost in Sijsele
Niet respectvol, noemde Theo Francken (N-VA) de asielzoekers in Sijsele die in opstand kwamen tegen de te Belgische kost die ze op hun bord krijgen. "Wat meer groenten en fruit zou toch niet slecht zijn", vindt een diëtiste.
"Food bad. We want better food." Zo'n tien van de 500 asielzoekers die verblijven in de inderhaast omgebouwde legerkazerne van Sijsele zetten het vrijdag op een betogen. Hun klachten: flets eten, te veel boterhammen en te weinig groenten, fruit en specerijen.
Nogal ondankbaar, zou je op het eerste gezicht zeggen. En dus een inkoppertje voor staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Pas op zijn vingers getikt door zijn regeringspartners of niet: hij sloeg meteen aan het twitteren. "Er is altijd ruimte voor verbetering, maar aan diegenen voor wie het nooit goed zal zijn, zeg ik: je moet dat niet opeten, hoor. Hier ben je een vrij mens." Een dag later bleek zijn tweet al verdwenen, maar zijn woorden slikte Francken niet in. "Niet respectvol", herhaalde hij in De zevende dag.
Bij het Rode Kruis, dat het centrum van Sijsele uitbaat, wil men niet reageren op de uitlatingen, maar ook daar leeft het besef dat de betogers niet echt bijdragen tot een breed draagvlak voor hun aanwezigheid. "Dit zijn groeipijnen die eigen zijn aan elk nieuw centrum. Er was constructief overleg bezig met de bewoners om de maaltijden gevarieerder te maken, maar een paar mensen konden zich niet bedwingen", zucht verantwoordelijke Hilde Van Gastel.
Brood met beleg
Maar wat krijgt een asielzoeker nu eigenlijk te eten? Typisch dagelijkse kost voor u en ik, maar niet het voedingspatroon van een Irakees of Eritreeër. "Twee keer per dag brood met kaas of een koetjesreep: dat is voor nogal wat culturen onwennig, ja", geeft Van Gastel toe. Het budget is ook krap: 7 euro per asielzoeker per dag is de prijs waartegen cateraar Sodexo moet werken.
Maar de keuze voor Belgische kost is wel bewust. "Omdat we hier nu eenmaal in België zijn en mensen zich dus moeten aanpassen. Maar ook omdat er in een asielcentrum zo veel culturen bijeenzitten dat je nooit iedereen op zijn wenken kunt bedienen. Er is maar één beperking: 's middags is er nooit varkensvlees. Maar dat is het. Halal of koosjer voedsel: dat gaat gewoon niet."
Wel veel rijst: vijf dagen op zeven volgende week. "Dat klopt, maar in de meeste landen van herkomst wordt ook veel rijst gegeten."
Niet ideaal
We legden het menu ook even voor aan een voedingsdeskundige. "Voor 7 euro per dag ziet dit er vrij oké uit", oordeelt diëtiste Sanne Mouha. "Alle voedingsgroepen lijken mij vertegenwoordigd. Veel suiker wel, maar dit zijn dan ook maaltijden die gericht zijn op het opnemen van calorieën, niet op vermageren. Wat meer groenten en fruit zou wel wenselijk zijn. En ik zie ook niet zoveel zuivelproducten."
Het Rode Kruis erkent dat. "De situatie in Sijsele is niet ideaal. Doordat het budget beperkt is en de inrichting heel snel moest gaan, is er in tegenstelling tot andere asielcentra geen mogelijkheid om ter plaatse één en ander te bereiden. Denk aan een ei bakken of een verse salade maken. We proberen er een mouw aan te passen, met meer groenten en fruit en door wat meer kruiden ter beschikking te stellen, maar wel binnen hetzelfde budget. Het hele menu omdraaien, dat kan niet."