Woensdag 01/02/2023

AANSLAGEN PARIJS

Uitlevering Mohamed Amri aan Frankrijk definitief goedgekeurd

Mohammed Amri werd op zaterdag 14 november opgepakt, nadat hij samen met Hamza Attou (21) Salah Abdeslam was gaan ophalen in Parijs. Beeld kos
Mohammed Amri werd op zaterdag 14 november opgepakt, nadat hij samen met Hamza Attou (21) Salah Abdeslam was gaan ophalen in Parijs.Beeld kos

Mohamed Amri, één van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, mag definitief aan Frankrijk worden uitgeleverd. Eerder hadden de Brusselse raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) die uitlevering uitvoerbaar verklaard maar Amri was daartegen naar het hof van cassatie getrokken. Dat hof van cassatie heeft zijn cassatieberoep vandaag verworpen.

Mohammed Amri werd opgepakt op zaterdag 14 november, nadat hij samen met Hamza Attou (21) Salah Abdeslam was gaan ophalen in Parijs.
Eenmaal in Brussel verliet Mohammed Amri de wagen, waarna Hamza Attou Ali Oulkadi, een 31-jarige Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek, belde en die vroeg naar het metrostation Bockstael in Laken te komen.

Oulkadi haalde beide mannen, Attou en Abdeslam, daar op en ging met hen naar een café. Daar bekende Salah Abdeslam dat hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs en dat zijn broer Brahim zichzelf daarbij had opgeblazen. Na dat gesprek bracht Oulkadi Salah Abdeslam naar Schaarbeek. Attou werd nog diezelfde zaterdag opgepakt, net als Mohammed Amri, terwijl Oulkadi werd opgepakt tijdens de grootschalige politieoperaties op zondag 22 en maandag 23 november in Brussel en Luik.

Heling van misdadigers
Het Franse gerecht vaardigde eind april Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uit tegen Amri en Oulkadi. Daarin beschuldigde het Amri en Attou van heling van misdadigers, en Oulkadi van heling van misdadigers en deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Begin juni zette de raadkamer het licht op groen voor hun uitlevering, en verbond daar enkel voor Attou de voorwaarden aan dat hij in Frankrijk enkel zou kunnen terechtstaan voor de misdrijven waarvoor Frankrijk zijn uitlevering vroeg, en dat hij zijn eventuele straf in België zou komen uitzitten.

De advocaten van Amri en Oulkadi gingen in beroep bij de KI om diezelfde voorwaarden te bekomen maar de KI ging daar niet op in. Ali Oulkadi berustte in zin lot maar de verdediging van Mohamed Amri ging in cassatie. Dat cassatieberoep is nu verworpen.

Belgisch aanhoudingsbevel
Het enige wat de uitlevering van Mohamed Amri, Ali Oulkadi en Hamza Attou aan Frankrijk nu nog in de weg staat, is het feit dat zij door een Belgische onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel zijn geplaatst. Die aanhoudingsbevelen moet nu opgeheven worden alvorens de drie mannen ook effectief naar Frankrijk kunnen vertrekken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234